Ynt: Senet borcuna karşılık, Çek verilmesi halinde muhasebe kaydı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun E:2003/19-781 K:2003/768 T:17.12.2003 sayılı içtihadı;
?Öncelikle, alacağın dayanağını teşkil eden kambiyo senedinin ve bu senette yer alan malen kaydının hukuksal anlamım irdelemekte yarar vardır.
Bütün mücerret alacaklarda olduğu gibi kambiyo senedi alacağı da kural olarak uygun bir asıl borç ilişkisine, bir illi ilişkiye dayanır. Bir kambiyo senedi düzenleyip veren ve bu senedi alan herkes, bütün hukuki işlemlerin yapılmasına temel teşkil eden bir gayeye ulaşmak istemektedir. İşte bu gaye bir kambiyo senedinde mündemiç hakkın doğumu ve devri açısından hukuki sebebi teşkil eder. Kambiyo senedi düzenlenmesi dolayısıyla ortaya çıkan ilişki "kambiyo ilişkisi" ismiyle anılmaktadır. Kambiyo senedi vermek suretiyle borç altına giren borçlu "kambiyo taahhüdü" nde bulunmuş olur. Kambiyo ilişkisinin altında esas itibariyle bir asıl/temel borç ilişkisi vardır. Kambiyo senedinden kaynaklanan talebin geçerliliği, temel ilişkiden kaynaklanan temel talebin ve bununla ilgili olarak taraflar arasında varılmış amaca ilişkin mutabakatın geçerliliğinden tamamen bağımsızdır. Kambiyo senedinden doğan talep hakkına kambiyo hukuku, temel talebe ise, bu talebin ait olduğu hukuk kuralları uygulanır.
Benim buradan anladığım alacaklı taraf elinde hem senedi(bono veya poliçe) hem de çeki bulundurduğu durumda, sözleşmede sizin belirttiğiniz haller olsa bile iyi niyetli lehdarlar bedelin ödenmesini keşideci ve cirantalardan talep edebileceklerdir.
Diğer taraftan fazladan ödenen tutarın iadesi konusunda sebepsiz zenginleşme davası açılabileceği konusunda ben de sizinle hem fikirim.