Serbest bölge defter kaydı

bil_gin

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Ara 2007
Mesajlar
1,058
Konum
İstanbul
Serbest bölge mükelleflerinin defter kayıtlarını nasıl yapıyorsunuz acaba? Diyelim ki kayıtlarımızı ABD Doları olarak tutuyoruz bu durumda her dönem sonunda satışları dönem sonu kuru ile değerlemek lazım yoksa satışın gerçekleştiği günkü kurdan mı TL'ye dönmek lazım?
saygılar;
bil_gin
 
Ynt: Serbest bölge defter kaydı

Kayıtlar TL tutulur.
 
Ynt: Serbest bölge defter kaydı

Dayanak vermeyi atlamışım...


KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

(Seri No:85)

(4.9.2004 Tarih ve 25573 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmıştır)


3.2. Defter ve Belge Düzeni

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin Vergi Usul Kanununun defter tutma ve belge düzenine ilişkin hükümlerine uyma zorunlulukları bulunmaktadır. Bununla beraber, Serbest Bölgeler Kanununun 6 ncı maddesi ile kullanıcıların tutmak zorunda oldukları defterler ve düzenleyecekleri belgelere ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine bağımlı olmaksızın düzenleme yapma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir
 
Ynt: Serbest bölge defter kaydı

348 nolu VUK Genel Tebliğinde de şöyle bir madde var üstad;
4. Serbest Bölgelerde Defter Tutma

5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun(7) 8 inci maddesi ile değişik 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun(8) 6 ncı maddesinde, kullanıcıların tutmak zorunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelere ilişkin olarak, Vergi Usul Kanununun hükümlerine bağımlı olmaksızın düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hüküm altına alınmış olup, söz konusu yetkiye istinaden yapılan düzenlemeler 85 Seri Numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği(9) ve 345 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(10) ile kamuoyuna duyurulmuştur.

Bu düzenlemelere ilaveten, 3218 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, tam mükellefiyete tabi gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin (adi ortaklıklar, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) serbest bölgede faaliyette bulunan şubeleri ile serbest bölgede faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerin serbest bölge dışında ancak Türkiye sınırları içerisinde faaliyette bulunan şubeleri hariç olmak üzere, serbest bölgede faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerden isteyenlerin, defter kayıtlarını Türk para birimi dışında (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca, kuru günlük olarak belirlenen) herhangi bir yabancı para birimi ile de yapabilmeleri Bakanlığımızca uygun bulunmuştur.

Buna göre serbest bölgede faaliyet gösteren söz konusu mükellefler, Türk para birimiyle veya başka bir yabancı para birimiyle yapılan işlemlerini, işlemin gerçekleştiği günün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla ilgili para birimine çevirecekler, iktisadi işletmeye dahil kıymetlerin değerleri ile vergi matrahlarını kayıt yapılan para birimine göre tespit edecekler, ancak beyannamelerini (verilmesi gereken ayın ilk gününün kuruyla) Türk parasına çevirerek vereceklerdir.

Defter kayıtlarına esas alınan yabancı para biriminden ilk kayıt yapılan hesap dönemi dahil beşinci hesap döneminin sonuna kadar dönülemeyecektir.

Verginin ödenmesi, mahsubu ve iadesi işlemlerinde de Türk para birimi esas alınacaktır.

Serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin, istemeleri halinde defterlerini Türk para birimine göre tutabilecekleri ise tabiidir
şimdi fikrinizde bir değişiklik oldu mu?
 
Ynt: Serbest bölge defter kaydı

VUK hükümleri demiş üstad. 348 no.lu tebliğ açık... Fikrimde değişiklik oldu tabiki.

Diğer para cinsi ile de kayıtlar tutulabilecek.

Dediğim gibi, 85 no.lu tebliğ VUK hükümleri demiş, VUK ise 348 no.lu tebliğde izin vermiş. Atlamışız... :(
 
Ynt: Serbest bölge defter kaydı

Aslında benim derdim tebliğlerle yarışmak değil. Uygulama anlamında nasıl yapılıyor orasındayım işin. BUrada böyle yazıyor ama mesela bir şirketimizde bilgisayar programında hesaplar ABD Doları bazında tutuluyor, defter o şekilde yazılıyor, beyanlar ise dönem sonlarındaki kurlar üzerinden yapılıyor. Örneğin bir dönemde çeşitli günlerde 50,000 USD satış yapılmış diyelim bu satışın değeri dönem sonu kuruyla gelir tablosuna aktarılıyor. Ayrıca diğer dönem sonunda 50,000 USD nin değeri tamamen farklı oluyor. BUrası benim kafama takılan nokta...
saygılar;
bil_gin
 

Benzer konular

Üst