Serbest bölge vergi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
serbest bölgede yeni kurulacak firma için çalışanlarının vergisi istisnaya tabii midir??b bir yerde 2004 öncesi kurulan firmalar için okumuştum emin olamadım..
 
Ynt: serbest bölge vergi

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunun Geçici 3./b maddesi aşağıdaki gibidir.

"Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oranı % 50'ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.

%85 ihracat şartı ile serbest bölgedeki ücretler istisna. ancak konun çok fazla detayı var. Daha detaylı bilgi için 1 Nolu Serbest Bölgeler Genel Tebliğine bakınız.
 
Ynt: Serbest bölge vergi

Sayın Fügenç


Evet Serbest Bölgelerin 6.2.2004 öncesi ve sonrası kurulumu vergi istisnaları açısından önemi var.Bunu formda yazılarım var bakabilirsiniz.Diğer yönden firmanızın yeni kurulacak olması ve alınacak ruhsattaki süreyle sınırlı olmak üzere vergi muafiyetleri var.Bunu dışında 6.2.2004 sonrası kuruluşta olsa Sayın Koray beyin yazdığı doğrudur.Eğer firmanız üretim yapıyor ve bunun %85 ihraç ederse istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır.Aksi takdirde örneğin ruhsatınız alım-satım üzerine ise SGK kaydı açtırmanız gerekir
 
Ynt: Serbest bölge vergi

Ferhat Bey eklemeniz için teşekkür ederim, kanun metninden de anlaşılacağı üzere sadece üretim firmaları için bu istisna var, alım-satım yapan firmalar için değil.

Ayrıca 1 Seri nolu Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinin 4'üncü bölümünde serbest bölgede faaliyette bulunmak üzere 06/02/2004 tarihinden önce veya sonra ruhsat alan mükelleflerden tebliğde belirtilen şartları yerine getirenler de istisnadan yararlanacaklardır denilmiştir. Yalnız faaliyet göstereceğiniz serbest bölgenin 01/01/2009 tarihinden önce kurulmuş olması gerekir.

Sanırım şu anda daha açıklayıcı bir noktaya geldik.
 
Ynt: Serbest bölge vergi

Evet koray

doğru benim de Tuzla Serb.Bölde bir Koll.şti var.Alım satım firması için değil ben de öyle yazdım
 
Üst