Serbest Bölgede Harfiyat İşi KDV'si ?

gulpembe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 May 2010
Mesajlar
134
Konum
istanbul
Arkadaşlar bir LTD şirket müşterim serbest bölgede bir harfiyat işi yapacak. Sadece serbest bölgede bulunan bir alanda kazı yapılıp toprağı serbest bölge dışında bir alana dökecekler. Bu işle ilgili prosedür nedir? Yapılacak işle ilgili KDV nin durumu nedir?
 
Sayın gulpembe


Serbest Bölgelerde Yapılan İnşaat Taahhüt İşlerinin KDV’den İstisna Olduğu

Bilindiği üzere, inşaat taahhüt işleri hizmet ifası kapsamında KDV’nin konusuna girmektedir. Buna göre, Türkiye’de yerleşik veya serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar tarafından,

- Bilfiil serbest bölge içinde,
- Serbest bölge içindeki müşteriler için
verilen inşaat taahhüt işleri KDV Kanunu’nun 17/4-ı maddesi uyarınca KDV’den istisna bulunmaktadır. Söz konusu inşaat taahhüt işlerinin alt taşerona yaptırılması istisna uygulamasını etkilememekte, gerek serbest bölgedeki müşteriye karşı inşaat işini üstlenen firmanın, gerekse bu firmaya karşı işi yapan alt taşeronun verdiği inşaat taahhüt işleri Kanun’un 17/4-ı maddesine göre KDV’den istisnadır.
Konu ile ilgili olarak verilen bir Özelge’de,

“Yumurtalık serbest bölgesi içinde fabrika binası inşaatının yapımını üstlenen şirketiniz ile serbest bölge içinde fabrika binası inşaatını şirketiniz karşı fiilen yapan firmanın işlemleri Kanun’un 17/4-ı maddesi uyarınca KDV’den müstesnadır.”

şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
 
Selamlar
Ferhat üstadım kolay gelsin.Uzun zaman oldu görüşmeyeli,inşallah iyisindir.Sizleri özlediğimi yakın zamanda bir araya gelmek istediğimi belirtmek isterim.
Soruya verdiğin yanıt için tşk.ederim,Yalnız aklıma takılan bir husus var.
Soruda bahsedilen olayı iki aşamada değerlendirmek yanlış mı olur?Birinci aşama Serbest bölge içindeki harfiyatın kaldırılması işi, ikinci aşama bu harfiyatın serbest bölge dışına boşaltılması işi..
Birinci aşama da hizmet serbest bölge içinde verildiğinden kdv istisnası uygulanırken,ikinci aşamada serbest bölge dışında yapılacak hizmetten dolayı kdv uygulanmasıdır.Yani faturanın her iki aşama için ayrı ayrı düzenlenmesi daha doğru olmaz mı? Yoksa iki aşama da tek bir işlem sayılmalı ve toplu halde kdv'den istisna mı edilmelidir.
Bilmiyor ve emin olmak için soruyorum.
Sevgi ve selamlar
 
Kolaygelsin.
Gelir vergisi mükellefi müşterim serbest bölge içindeki firmaya kepçe çalışması yapmaktadır.
Yazınızdan okuduğum kadarıyla 17/-ı maddesinden kdv den istisna deyip kdv siz fatura kesecek.
Peki bu istisna tam istisna kapsamına mı girer kısmi istisna kapsamına mı girer. Bu hizmeti verirken yüklendiğim kdv yi mükellefin yurtiçi kestiği kdv li faturalardan indirebilirmiyim.
İşin bu kısmında tereddüt ettim. Çok araştırdım fakat aydınlanamadım. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

ayrıca bazen de inşaat molozlarını kepçeyle kendi kamyonlarına yükleyip serbest bölgeden çıkarıp döküm alanlarına taşımaktadır. Bu durumla da alakalı görüşleriniz nedir
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst