Serbest meslek erbabının dış giyim harcamalarının, mesleki kazancının tespitinde

Kooperatif

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2010
Mesajlar
172
Serbest meslek erbabının dış giyim harcamalarının, mesleki kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, aktör olarak serbest meslek faaliyetinde bulunduğunuzu belirterek kendinize ait dış giyim harcamalarının serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Serbest meslek kazancının tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun "Serbest Meslek Kazancının Tespiti" başlıklı 67nci maddesinin birinci fıkrasında "Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır." hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanunun "Mesleki Giderler" başlıklı 68inci maddesinde ise serbest meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla; mesleki faaliyetinizin genişliği ile mütenasip olarak bu faaliyetinizin icrasında kullandığınız kendinize ait dış giyim harcamalarınızın serbest meslek kazancınızın tespitinde hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, mesleki faaliyetinizle ilgili olmayan veya diğer kişilere ait dış giyim harcamaları, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler kapsamında değerlendirilmediğinden indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır .
 
Ynt: Serbest meslek erbabının dış giyim harcamalarının, mesleki kazancının tespitinde

Dış Giyim :)
 
Ynt: Serbest meslek erbabının dış giyim harcamalarının, mesleki kazancının tespitinde

Serbest meslek erbabı AKTÖR yani giyimi kuşamı , dış görünmü, hatta makyaj malzemesi, hatta estetik giderleri işini devam ettirebilmesi için temel faktör. Bu nedenle bu mukteza gayet mantıklı.
Peki serbeset meslek erbabı mimar, mühendis, avukat ise de bu geçerlimidir?
 
Ynt: Serbest meslek erbabının dış giyim harcamalarının, mesleki kazancının tespitinde

Üstad bu muktezayı soran sanki dediğiniz gibi sanatçı gibi geliyor banada
 
Ynt: Serbest meslek erbabının dış giyim harcamalarının, mesleki kazancının tespitinde

Bence mimar, avukat v.s içinde geçerli olması lazım. Örneğin bir avukat ya da SMMM işi gereği takım elbise giymek zorunda, bu da bence bir nevi iş kostümüdür.
 
Üst