Serbest Meslek Kazancında Amortisman

Üyelik
13 Kas 2007
Mesajlar
14
Amortismanın işletme defterinin arka sahifesinde gösterilmesi halinde usulüne uygun bir kayıttan bahsedilemeyeceğinden ayrılan amortismanlar gider kaydedilemez.

Danıştay Dördüncü Daire

Tarih : 14.06.1976

Esas No. : 1976/348

Karar No. : 1976/1555

Amortismanın işletme defterinin arka sahifesinde gösterilmesi halinde usulüne uygun bir kayıttan bahsedilemeyeceğinden ayrılan amortismanlar gider kaydedilemez.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 189. maddesi uyarınca amortisman kaydı tutulmadan 30.556, liralık amortisman tutarının gider yazılmış olduğunun inceleme sonucunda anlaşılmış olması nedeniyle mükellef adına ikmalen salınan Gelir Vergisi ve kaçakçılık cezasını;

mükellefin 2. sınıf tüccar olduğu ve nakliye işi ile iştigal ettiği, bu sebeple envanter defteri ve amortisman defteri tutmak zorunluğu olmadığı, amortismanların işletme defterinin arka sahifesinde gösterilerek gider kaydedilmiş olmasında kanuna aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle terkin eden Temyiz Komisyonu kararının dilekçede yazılı nedenlerle bozulması isteminden ibarettir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 189. maddesi; üzerinden amortisman ayrılan kıymetler ve bunların amortismanlarının envanter defterinin ayrı bir yerinde, özel bir amortisman defterinde ya da amortisman listelerinde gösterileceğim öngörmüş, anılan kanunun 194. maddesinin son fıkrası ise; gayrimenkuller ve tesisat gibi amortismana tabi kıymetlerin işletme hesabına intikal ettirilemeyeceğini, ancak 189. maddeye göre amortisman kaydı tutulmak şartıyla bu kıymetler üzerinden her yıl ayrılan amortismanların gider kaydolunabileceğini hükme bağlanmıştır Kanunun bu hükümleri karşısında; amortismanların 189. maddeye uygun bir şekilde amortisman kaydı tutulmaksızın işletme hesabına gider olarak yazılmaları olanağı bulunmamaktadır.

Dava konusu olayda ise, adî ortaklığın Kanun?un 189. maddesine göre bir amortisman kaydı tutmadığı halde, amortismanları işletme hesabı defterinde gider olarak gösterdiği açıktır.

işletme defterinin arka sahifesine o yıla ait olmak üzere amortisman tutarının basit bir şekilde yazılması, 213 sayılı Kanun?un 189. maddesinde öngörülen kayıt şekillerinden sayılamıyacağı gibi, ayrılan amortismanları yıl itibariyle işyelem oyahağı ra vermez. Bu nedenlerle davanın kabulü ile dava konusu kararın bozulmasına oyçokluğuyla karar verildi.





Danıştayın verdiği bu karara göre,
Soru: serbest meslek erbabı demirbaşları için ayrı bir amortisman defteri mi tutmak zorunda? Biz böyle bir defter tasdik ettirmedik. Demirbaş amortismanımızı nasıl göstereceğiz. Uygulama genelde nasıl oluyor? Bu konuda bilgisi olan sayın forum üyelerinin yorumlarını bekliyorum. Teşekkürler.
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancında Amortisman

sn.ayşegul07,
hayırlı akşamlar.
İlgili VUK.maddesi:
Üzerinden amortisman yapılan kıymetler ve bunların amortismanları aşağıda yazılı şekillerden herhangi biri ile gösterilir:
1. Envanter defterinin ayrı bir yerinde;

2. Özel bir amortisman defterinde;

3. Amortisman listelerinde.

Amortisman kayıtları, amortismana başlandığı tarihten itibaren her yılın amortismanı ayrı ayrı gösterilmek şartiyle birbirine bağlanır. İşletmeye yeniden giren iktisadi kıymetlerle bunların amortismanlarının evvelki yıllara ait kayıtlarda devam ettirilmesi caizdir.

Amortisman defteri veya listelerinin kayıtları envanter kaydı hükmündendir. Yukarıdaki esaslara göre kayıtlarda gösterilen iktisadi kıymetlere ait değerler envanter defterine toplu olarak geçirilebilir.
Buna göre amortisman listesi düzenleyiniz,SMK defterinin arkasına yazınız,gider sayfasına 21.12.2007 tarihli amortisman kaydı yapınız.Size hiç bir sıkıntı yapmaz.
 
Ynt: Serbest Meslek Kazancında Amortisman

Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın yüksekkaya. Çok yardımcı oldunuz.
İyi çalışmalar.
 
Üst