Serbest Meslek Kazancında (Zarar) Bağ-kur Primi İndirimi Hakkından

weronx

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Ara 2012
Mesajlar
221
Konum
izmir
Serbest meslek erbabının 2013 yılı faaliyet zararı var. Bu durumda bağ-kur giderlerini indirimlere eklersek zarar dahada artıyor artan bu zarar geçmiş yıl zararı olarak gelecek yıl beyanından düşülebilinir mi ?

Yoksa kazanç durumunda kazanç kadar mı bağ-kur primi düşülür ?
 
yasada sadece hasılattan indirilir diyor ancak zarar da olsa yapılan prim ödemelerini beyan edebilir, gelecek sene geçmiş yıl zararı olarak dikkate alabilirsiniz.
 
Beyana tabi kazanç olması halinde "İndirilecek gider" dir. Mesleki faaliyet zararla neticelenmiş ve bunun dışında gelir vergisine tabii başka kazanç yoksa, Bağ kur primi indirimi mümkün olmayacaktır.
 
Gelir Vergisi Mükellefi işletmelerin ortakları ödedikleri bağkur primlerini tevsik etmek kaydıyla GVK 89 uncu madde uyarınca Beyan edilecek Gelirin olması halinde Beyanname üzerinden indirim konusu yapabilir. Beyan edilecek gelirin %10' unu aşmamak kaydıyla. Serbest Meslek erbabı 2013 yılında zararı olduğu için "Beyan edilecek geliri olmadığından" beyanname üzerinden indirim konusu yapamaz.

Ek Bilgi: Kurumlar vergisi mükellefinin ortakları ödedikleri bağkur primini kurum kazancında gider olarak dikkate alamaz, beyanname üzerinde indirim konusu da yapamaz. Ancak kurum ortaklara kar dağıtımı yaparsa eğer (kurum tam mükellef olduğu varsayımıyla) ortak elde ettiği net kar payını 0,80 bölerek kar payının brüt tutarını bulur. Bulunan bu brüt tutarıın yarısı GVK 21 inci maddeye göre yarısı vergiden istisna. Geri kalan yarısı da GVK 86-1-c de yer alan 2013 için 25.000 TL sınırını geçiyorsa eğer ortak elde etmiş olduğu kar payından dolayı Gelir Vergisi Beyannamesi vermelidir. İşte ortak bu beyannamede beyan edilen gelirin %10 aşmamak, bağkur primini ödemek ve tevsik etmek kaydıyla beyanname üzerinden indirim konusu yapabilir. Beyanname üzerinden derken vergiden değil, matrahtan indirim konusu yapabilir.
 
Bağ-kur Primlerinin indiriminde, şahıs sigorta prim ödemelerinde olduğu gibi %5 veya %10’luk sınır söz konusu değildir. Beyanname üzerinde kar tutarı kadar Bağ-Kur indirimi yapılabilir.
ancak zarar durumunda bağkur prim ödemelerinin indirimi söz konusu olmaz
 
Mevzuata bakmadan ezbere yazarsak olacağı budur. Tabiki %10 sınırı yok. Uyaran arkadaşlar için teşekkürler.
 
Selamlar
Buradan devam edelim.
Biraz önce dairede memur arkadaş fikir almak için benzer bir konuyu sordu bana.Mükellefin beyanında kabaca bilgiler şu şekilde.

S.meslek hasılat 5.000
S.meslek gider 7.000
S.meslek ticari zarar 2.000
Gelir vergisi kesintisi 250,00
Bağkur indirimleri 5.000
Beyan edilen kazanç: - 7000 (zarar)
GMSİ geliri 8.000
Gelir vergisi matrahı 1.000

Memur arkadaş der ki: Meslek faaliyetinden dolayı zarar olduğu için bağkur primleri indirilmemeliydi.
yani beyanname de ticari kazanç zarar 2.000 - GMSİ Geliri 8.000 olmalı ve gelir vergisi matrahı 6.000 lira beyan edilmeliydi.
Bence de böyle olmalıdır..Beyanı veren mükellef,sanırım nasılsa GMSİ'den dolayı kar çıkacak,o halde bağkur indirimlerini de düşebilirim gibi bir düşünceye kapılmış olabilir.Kira geliri ve ücret gelirine ait beyanlarda bağkur primlerinin indirilemeyeceğine dair özelgeler mevcut olmakla birlikte bunlar s.meslek kazancıyla beyan edilse dahi,ticari faaliyet zarar olduğu için bağkur primleri indirim konusu yapılmamalıydı.
Sizlerin bu konudaki düşüncesi nedir?
Saygılar
 
Son düzenleme:
Bağış ve indirimlerde bu şekilde. Kar olmadığı sürece dönem içi yapmış olduğun bağış ve yardımları indirim konusu yapamıyorsun. Fakat BAĞ-KUR primleri aslında faaliyetin devamı ile ilgili bağ kurulabilir. Konu ile ilgili düşüncem indirim konusu yapılması gerektiği üzerine olacaktır. Nasıl bilanço usulüne tabi işletmlerde ödenen primler gider olarak sayılabiliyor ise bunda da ben bir fark görmüyorum.
 
Merhaba arkadaşlar.
Tereddüt ettiğim bir konuyu paylaşmak ve sizlerinde görüşlerini almak istiyorum.
Bugüne kadar serbest meslek kazançlarında bağkur indirimlerini hep beyanname üzerinden gerçekleştiriyordum.Bu yıl ise deftere gider kaydetmek suretiyle geçici vergide de indirim konusu yapmak istedim ancak aşağıda alıntı yaptığım bir özelge de bir paragraf dikkatimi çekti.Açıkcası ne denmek istendiği konusunda bir tereddüt yaşadım.Sizlerle paylaşmak istedim.

Özelgenin konusu: SERBEST MESLEK ERBABININ ÖDEDİĞİ BAĞ-KUR PRİMİ GİDER Mİ YOKSA BEYANNAME ÜZERİNDE GELİRDEN İNDİRİM OLARAK MI DİKKATE ALINACAK?

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

Tarih: 17/12/2012
Sayı: 62030549-GVK 68-3226
.....
.....
Sosyal güvenlik (Bağ-Kur) primlerinin, önceki üçer aylık dönemlerde ödenenler de dahil edilerek kümülatif olarak geçici vergiye ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, geçici verginin tespitinde indirim konusu yapılan prim tutarları toplamının beyanname üzerinden mahsup edilmek üzere serbest meslek kazancı defterinin hasılat bölümüne kaydedileceği tabiidir.

Şİmdi,deftere kaydettim,giderler içerisinde gösterdim ve belli bir matraha ulaştım diyelim.
Özelgeye göre bu primleri hasılat kısmına da kaydet ve beyanname üzerinden de indirim konusu yap..Sonuçta yine aynı matraha ulaşılacaktır.Yani rakamsal açıdan değişen birşey olmayacak.Burada gelir idaresinin güttüğü asıl amaç şu mudur?
Ben defter incelemesi yapmadıkça,bağkur primlerinin düşülüp düşülmediğini veya doğru düşülüp düşülmediğini göremem.Bana açık veri ve bilgi lazım.Bu sebeple giderler içinde yer alsa da benim tesbitim açısından ayrıca bunları görmem gerekiyor.Bu nedenle beyanname üzerinden de bunları bağkur satırında indirim konusu yap ancak hasılata da kaydet ki mükerrer indirim olmasın.Ya bu şekilde yapacaksın,ya da hiç giderlerde ve hasılatta göstermeden direkt beyanname üzerinden indirim konusu yapacaksın..

Herhalde bu düşüncemde yanılmıyorumdur değil mi?
 
Sabah yoğunluğundan olsa gerek bir an kurguyu yanlış anlamışım, özür dileyerek mesajımı değiştiriyorum.
 
Son düzenleme:
Bağ kur primleri şahsa aittir faaliyet gösterilen işle alakası olmadığından deftere kaydedilemez. Gerek yıllık beyan gerek geçici b. yazılarak matrahtan indirim sağlanır. Kazanç olmasa da beyanda yazılabilir ama matrah olmadığından etkisi olmaz. (Beyan gib yollandığında hata mesajı çıkar ama dikkate almadan onay verilebilir.)
 
Konuyu sonrasinda gormus oldugumdan baska bir konu acmis oldum uzulerek. Buradan devamla 4.donem gecici beyaninda diger indirimler basliginda odemis oldugum bagkur primlerimi yazaraktan matrahtan dusum yaptim. Defter kaydi yapmadan. Gecici vergi ile mart ayinda verecegim g.v. beyaninin uyumlu olmasini istedim. Hata payim olabilirmi diye tereddut yasiyorum. Son beyan gunu gelmeden duzeltmede verebilirim. Aksi durumda gecici vergide gostermez isem g.v. beyaninda bagkur primini indirmis olsam gelir vergisi tevkifat rakamindan oturu ve gecici vergi acisindan nasil bir sonuc olusur. Ornek yapabilirmiyiz.?
 
Bu konuda şartları fazla zorlamanın gerek olmadığını düşünüyorum. Yıl içerisinde ödemiş olduğum 4/b primlerini bugüne kadar sadece Yıllık Gelir Vergisi beyannamemde indirim konusu yaptım. Geçici vergilerden düşülmesi yanlıştır doğrudur kısmına girmiyorum. Bana göre böyle daha doğru. Bu konuyu bu kadar muallakta bırakan idare çalışanlarına selam olsun....
 
Özellikle Serbest meslek defterlerinde bağkur primleri deftere gider kaydı şeklinde kaydedilebilir.Ancak deftere kaydedilse dahi,beyanname üzerinde ayrıca belirtilmelidir.
Dolayısıyla hem defterde gider,hemde beyan üzerinden indirim konusu yapıldığında mükerrer indirimi önlemek için,defterin hasılat kısmına da aynı primler gelir kaydedilir.
Ticari kazançlarda ise deftere kaydedilmeden direkt beyanname üzerinden indirim konusu yapılmalıdır.
Bu varyasyona girmeden genelde yapılan sadece beyan üzerinden indirim konusu yapmaktır.
ben bu şekilde yorumluyorum.
 
Sayın URUM79,
Tahsin Bey'in bahsetmiş olduğu özelgeden alıntıdır,

217 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği "Geçici Vergiye Esas Kazancın Tespiti" başlıklı 3.bölüm "Mükellefler, vergilendirme dönemleri itibariyle geçici vergiye tabi kazançlarının belirlenmesinde, ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununda yer alan hükümlere uymak zorundadırlar ve 4.bölümde "Özellik Gösteren Durumlar" başlığı altında "Mükellefler geçici vergiye tabi kazançlarının tespitinde, söz konusu kazançlarını yıllık beyanname ile beyan etmeleri halinde yararlanabilecekleri tüm indirim ve istisnaları dikkate alabileceklerdir" açıklaması vardır.

Yine aynı özelgenin devamında,

110 Seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise, Bağ-Kur Kanunu kapsamına giren serbest meslek erbabının, Gelir Vergisi Kanununun 68/8.maddesi hükmü gereğince, ödedikleri Bağ-Kur giriş keseneği ve primlerini gider yazmaları gerekmekte ise de, hasılatlarından emekli aidatı ve sosyal sigorta primi indirmemiş olan mükelleflerin, Bağ-Kur giriş keseneği ve primlerini serbest meslek kazançları ile ilgili olarak verecekleri yıllık beyannamelerinde gösterdikleri gelirden indirmelerinin uygun bulunduğu açıklanmıştır.

Ben, geçici vergide beyan edilebileceği ayrıca serbest meslek erbabının GVK 68/8'e göre bağkur primini hasılattan indirmiş olması gerekmekte ise de, indirmemiş olanların yıllık beyannamede indirmesinin sorun oluşturmayacağını anlıyorum.

Kolay gelsin,
 
Son düzenleme:
Günaydın,

değerli arkadaşlar konu ile alakalı değil ama kafam karıştı. Serbest meslek erbabı bir avukatın gelir vergisi beyannamesini yapıyordum.
4.dönem geçici vergi matrahı 17.670,22 Hesaplanan Geçici Vergi 2.650,53
Gelir vergisi beyannamesinde Matrah 17.670,22 Hesaplanan Gelir vergisi 2.934,04

bu geçici vergi ile gelir vergisi arasındaki vergi farkı neden kaynaklanabilir. Bu fark yüzünden ödeme çıkıyor
 
Üst