serbest meslek makbuzu ve iade edilen malzeme

Merhaba arkadaşlar elektrik malzemesi satan bir firmam var serbest muhasebecilik yapan bir muhasebeciye 500.00 YTL lik malzeme faturası
düzenliyor bir hafta sonra muhasebeci malzemenin 400.00 YTL lik kısmını
serbest meslek makbuzuna iade ibaresini yazarak düzenliyor ve malzemeyi iade ediyor.
Benim sorum serbest meslek makbuzu iade olarak kullanılabilinir mi? Kullanamaz ise muhasebeci malzemeyi ne şekilde iade edebilir. İVEDİ Cevap bekliyorum... Şimdiden teşekkür ederim.

Günaydın,
İlginç bir sorun. Serbest Meslek Makbuzu mal satışı için kullanılır mı ? Hayır serbest meslek erbabı olmanın şartları belirlenmiştir. Hizmet ve bilgi tecrübeye dayalı daha çok kişisel bir edimdir. Bence de serbest meslek makbuzu ile mal iadesi olmaz. satcı firma gider makmakbuzu düzenlemelidir.

gider pusulasının kullanılabileceği durumlara baktığımız zaman, serbest meslek erbabına kesilebilecek sadece, gvk 18. maddeye uyanlara kesilebileceği izlenimi var, bu maddede vergiden muaf olan heykeltraş ressam gibi serbest meslek erbabını içeriyor ve bunlara kesilen gider pusulalarındada stopaj uygulanması gerekiyor. yani muhasebeciler bu gruba girmediği için gider pusulası düzenlenemez, bence muhasebecinin yaptığı serbest meslek makbuzu kesme işlemi doğrudur.

Merhaba ;

Ben de malı iade eden serbest meslek erbabı ise, iade işleminin serbest meslek makbuzu ile yapılması uygun olur diye düşünüyorum.

Çünkü ;VUK'nun serbest meslek makbuzuna ilişkin 236. maddesinde, "serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek mecburiyetindedir." hükmü yer almaktadır.

Bu yüzden mal iadesi için düzenlenen serbest meslek makbuzunda KDV ayrıca gösterilmeli , fakat stopaj hesaplanmamalıdır.

merhaba arkadaşlar soruya ilgi gösterip cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum, gördüğüm kadarıyla ortak bir fikir çıkmayacak farklı görüşler var.