Sermaye Artırımı Hk.

kaan070608

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Haz 2008
Mesajlar
153
Konum
aydın
arkadaşlar kolay gelsin.anonim şirket sermaye artırımı yapacağız.sermaye artırımında geçmiş yıl karlarını ve özel fonlarıda sermayeye eklerken aynı zamandada bir miktar nakit artırımda yapacağız.bir takım araştırmalar yaptım fakat kafama takılan bir kaç husus var.önce mizan değerlerini kabaca yazıp oradan sormak gerekirse: ödenmiş sermaye 500hesap 340.000tl, geçmiş yıl karları542 hesap 1.500.000tl, özel fonlar549 hesap 60.000tl, ve geçmiş yı zararları 580 hesap 670.000 tl.yenittk göre öncelikle özel fonların sermayeye eklenmesi ve ortakalara hisseleri oranında dağıtılması diyor ve nakit artırımda özel fon oranında olmalıdır diyor.ben geçmiş yıl karlarından geçmiş yıl zararlarını mahsup edip kalan bakiyeyi ve 549 hesaptaki tutarı ve ayrıcada nakit sermaye artırımı yapmak istiyorum.bu durumda benim nakit artırabileceğim tutar nedir.geçmiş yıl zararlarını karlardan mahsup ederkende mizandaki tutar değil kkeg ler düşüldükten sonraki tutar mahsup edilmelidir diyor birtakım görüşler.o zaman mizandaki zararlarda kalan bakiyeyi nasıl kapatacağız.aslına bakarsak geçmiş yıl karlarındada kkeg eklendiğinde mizandakinden farklı karlar çıkıyor.bu mahsuplaşmayı nasıl yapmamız gerekir bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim teşekkürler.örn.ben sermayemi 1.500.000 tl ye düzlemek istersem ne kadar nakit artırımı yapmam lazım.
 
Sorunuzla alakalı değil ama nakit artış ile ilgili bugunkü resmi gazetede yayımlanan torbadaki teşvike de göz atabilirsiniz.
 
Fonların öncelikli olarak sermaye ilavesi gerekiyor demişsiniz?
Bunun bir dayanağı var mı? TTK'da nerde geçiyor?
Siz şimdi geçmiş yıllar karlarını ilave etseniz, fonları etmeseniz olmaz mı?
 
Sayın kaan070608,

Bahsettiğiniz rakamlarla hesaplama yapmak mümkün değil. İkincisi fonlar dediğiniz 549 hesap özel bir durum sürelidir ve ilavesi şarta bağlıdır. Bu nedenle bilançonuzu doğru incelemeden artırımla ilgili keskin bir cevap verme imkanı yok.

Sermaye arttırımı için de bazı ayrıntıları inceleyip detayları ile seçenekli halde sunmak gerekir.

Tek kesin olan şey ise adıgeçen hesaplardan dilediğiniz kadar rakamı ekleme imkanının bulunmasıdır.
 
sayın zindan aynı zaman taahhüt yoluylada sermaye artırımı yapacağız ve aynı zamanda aynı oranda derken en az o kadar artırılmalıdır mı demek istiyor bende anlmadım.yani fonlardan daha fazla nakit artırma taahhüdünde bulunamazmı ortaklar açıkca belirtilmemiş.MADDE 462- (1) Esas sözleşme veya genel kurul kararıyla ayrılmış ve belirli bir amaca özgülenmemiş yedek akçeler ile kanuni yedek akçelerin serbestçe kullanılabilen kısımları ve mevzuatın bilançoya konulmasına ve sermayeye eklenmesine izin verdiği fonlar sermayeye dönüştürülerek sermaye iç kaynaklardan artırılabilir.
(2) Sermayenin artırılan kısmını, iç kaynaklardan karşılayan tutarın şirket bünyesinde gerçekten varolduğu, onaylanmış yıllık bilanço ve işlem denetçisinin vereceği açık ve yazılı bir beyanla doğrulanır. Bilanço tarihinin üzerinden altı aydan fazla zaman geçmiş olduğu takdirde, yeni bir bilanço çıkarılması ve bunun işlem denetçisi tarafından onaylanmış olması şarttır.
(3) Bilançoda sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiği fonların bulunması hâlinde, bu fonlar sermayeye dönüştürülmeden, sermaye taahhüt edilmesi yoluyla sermaye artırılamaz. Hem bu fonların sermayeye dönüştürülmesi hem de aynı zamanda ve aynı oranda sermayenin taahhüt edilmesi yoluyla sermaye artırılabilir. Artırım genel kurul veya yönetim kurulu kararının ve esas sözleşmenin ilgili maddelerinin değişik şeklinin tescili ile kesinleşir. Tescil ile o anda mevcut pay sahipleri mevcut paylarının sermayeye oranına göre bedelsiz payları kendiliğinden iktisap ederler. Bedelsiz paylar üzerindeki hak kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz; bu haktan vazgeçilemez.
 
sayın ksimkesyan,rakamlarda karışık birşey yok 1500000 tl geçmiş yıl karı 670000 tl de geçmiş yıl zararı var.burda sorduğum birinci konu bunların mahsubu nasıl olmalıdır.zararların mahsubunda bilançoda gözüken değil beyannamede kkeg düşüldükten sonraki rakamlar baz alınmalıdır demiş birtakım görüşler var bu konuda.böyle olunca diyelimki 1500000 tl zarar kkeg düşüldükten sonra 1400000 tl mahsup edildi kalan 100000 tl yi nasıl kapatacağız.549 hesap ise 2014 yılında oluşan sabit kıymet satış karıdır ve ilave etmek istiyoruz bu işlemlerle beraber.nakit artış tutarının bu fon tutarı oranında olacağı yönünde madde 462 de belirtilmiş ama daha fazla artırılmasının bir sakıncası yoktur diye düşünüyoru.
 
Sayın kaan070608,

Rakamlarda karışık bişey olmasaydı siz bu soruyu foruma sormazdınız. İncelenmesi gerekir dedim doğruydu. Geçmiş yıl kar ve zararları hakkında daha önce alınmış bir karar olup olmadığına bakmak gerekir örneğin. Bilançoda gördüğünüz her rakam konusunda dilediğiniz gibi davranamazsınız. 549 özel durum demiştim, şarta bağlıdır demiştim. "Sabit Kıymet Satış Karı" demişsiniz. Oraya aktarmışsanız şartların ne olduğunu da bilmeniz gerekirdi. Bu fonu sermayeye ilave edemezsiniz örneğin. Etmek için yapmanız gereken işlemler var.

Bu sorunuzdaki bazı kurallar TTK bazı kurallar ise Vergi yasaları ile ilgili. Bunların hepsini birarada değerlendirmek için incelenmesi gerekir. Önerim bu konu için konuya hakim bir meslekdaşımızdan profesyonel destek almanızdır.

Bu arada alıntıladığınız 462. maddeyi hangi kaynaktan aldınızsa yanlış olmuş, o madde değişti.
 

Benzer konular

Üst