Sermaye Artırımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ant Z

Tanınmış Üye
Merhaba

Şirkete ciro edilen çekler sermaye olarak konulabilir mi ?

Teşekkür ederiz

Ynt: Sermaye Artırımı

Şirketin halihazırda bir sermayesi zaten mevcut. siz sermaye artırımı kararı alacaksınız, burda sermaye artırımını nasıl karşılayacağınızı belirteceksiniz (Nakit, fon hesaplarından 540'lı, Sermj.Düzl.Olm.Farklarından yada Gayrimenkul-ATİK-Mal gibi) hiç çeklerin sermaye olarak konulabileceğini duymadım. benim duymamam konulamaz anlamınada gelmez. Kanaatim konulamayacağı yönünde. Kararda şu kişiye ait şu tarihli çek ile serm . artırımı yapacağım diyeceksin. 50.000.00 tl çek (çekde vade olmaz ama) üzerinde yazılı tarihte çeki tahsil edemedin serm artırımından vazmı geçeceksin. Çek ciro edildiğine göre bir ticari faaliyetin neticesinde oluşmuştur. 101 Al.Çekler(B) 50.000,00 Tl 120 XXX Alıcısı(A) 50.000,00 Tl. // tahsil edildiğinde
----------- / / -----------------
102 xx Bankası 50.000,00
101 Al.Çekler 50.000,00
------------ / / ------------------
Sermaye artırım Taahhüdü
------------ / / -------------------
501 Ödenmemiş Serm 50.0000,00
500 Sermaye 50.000,00
----------- / / -------------------
102 ve 501 hs lar ın ikiside Borçta olduğuna göre nasıl mahsuplaştıracaksın ? (Kapatacaksın)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yok dışardan bir kişinin (gerçek-Tüzel) elinde kendisine ciro edilmiş bir çek mevcut ve bu çek karşılığında şirkete sermaye olarak koyup ortaklık teklifi varsa Hesap planımız kolayca işleyebilir. önce serm artırım taahhüdü kaydı yaparız.
------------ / / --------------------
501 Ödnmmş Serm. 50.000,00
500 Sermaye 50.000,00
101 Alınan Çekler 50.000,00
501 Ödnmmş Serm. 50.000,00
Çek tahsilindede paramızı bank hesabımıza aktarırız.

---- Ama siz önce Sermaye artırımı için Çek Kabul edilip edilmeyeceğini bağlı olduğunuz, tescil ve ilanınızı yapacak olan Ticaret Odasındaki sicil servisine sorun. yok derlerse nakit olarak karar alıp vadesinde nakit olarak hesaba yatırırsınız.

Şirkete ciro edilmiş çekler sermaye olarak konulamaz. Bu çekler şirketin bir mal/hizmet satışı gibi alacaklarından doğan işlem sonucudur. Yani kendi çekidir. Sermaye artışında nasıl kullanılabilir. Yalnız şöyle olabilir ortaklar sermaye artışından taahhüt ettikleri tutarları kendilerinin veya kendilerine ciro edilmiş çeklerle ödeyebilirler.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim

sonuç olarak ortak firmaya ciroladı verdi. firma ona fatura kesmiyor 331 hesapta duruyor. Sermayede artıramıyorum,

Ben şimdi ne yapacağım ???

nguroy ' Alıntı:
Ancak ortaklar verdiyse konulabilir.

Ortak firmaya çek ciro edip verdiyse bu tutar ortağın cari hesabını alacaklandırır. Sermaye arttırmı çekle ilgilenmez, eğer orak c/h da alacaklı ise sermaye arttırmı yapabilirsiniz