Sgk - 4 günlük Boşluk Hk.

Üyelik
12 Ocak 2015
Mesajlar
6
Konum
afyon
Merhaba,

Nişanlım 6 aralık 2013 tarihinde çalıştığı şirketten ayrılıp 10 aralık 2013 tarihinde başka bir şirkette işe başladı ve hala devam ediyor. Yeni çıkan yer değiştirme yönetmeliğinde ise özelde çalışan eş durumu tayini için son 3 yıl kesintisiz çalışma istiyor. 6 Aralık 2013 ile 10 Aralık 2013 tarihleri arasında kalan prim boşluğu nedeniyle 1 sene daha eş durumu tayinini beklemek durumunda kalıyorum. Herhangi bir şekilde bu aradaki 4 günlük boşluğun tamamlanma şansı var mı? Örneğin 6 aralıkta çıkış veren iş veren sehven erken çıkış yapmışız gibi bir dilekçe yazsa SGK'ya olabilir mi?
 
Merhaba;
Ayrıldığı şirket ile anlaşıp ceza ve faiz ve 3 günlük sgk farkını öderseniz sorun ortadan kalkabilir, yada aynı şekilde çalıştığı şirket ile anlaşıp ceza ve faiz ve 3 günlük sgk farkını öderseniz sorun ortadan kalkabilir.
İyi Günler
 
Merhaba;
Ayrıldığı şirket ile anlaşıp ceza ve faiz ve 3 günlük sgk farkını öderseniz sorun ortadan kalkabilir, yada aynı şekilde çalıştığı şirket ile anlaşıp ceza ve faiz ve 3 günlük sgk farkını öderseniz sorun ortadan kalkabilir.
İyi Günler

Bir seneden fazla geçmesine rağmen yinede yapılabilir mi hocam? ve 3 günlük sgk farkını bi şekilde şirketle anlaşıp cezalarıyla birlikte ödersek işten çıkış 6 aralık 2013 değilde 9 aralık 2013 olarak mı gözükecek?
 
1 sene geçsede sorun olmaz yapılabilir bu işlem. Arkadaşında dediği gibi çıkış tarihi düzeltilecek. 6 Aralık'ta yapılan çıkış iptal edilecek ve 9 Aralık olarak değiştirilecek. Aralık 2013 dönemine ait aylık bildirge düzeltilecek. Ceza ve 3 günlük prim farkı çıkacak. Eğer şirket kabul ederse ceza ve primi siz karşılarsanız bu işlemi yapabilirler.

Giriş olan şirkette yapabilir bu işlemi aslında. Giriş bildirgesini iptal ederek 7 Aralık olarak yapar girişi ve Aralık ayında düzeltme yapar aylık bildirgede. Ama giriş bildirgesinin cezası biraz daha yüksek. O yüzden çıkış olan şirket yapsa size maliyeti daha az olur. Ancak çıkış olan şirket kabul etmezse yeni giriş olduğu şirketede yaptırabilirsiniz düzeltmeyi.
 
Evet yapılabilir. Çıkış tarihi 09.12.2013 olacak. Ama yönetmeliği iyi okuyun araştırın 1 işyerindemi yoksa birkaç işyerinde olsa kabul ediyormu 3 yıllık süreyi. Sonra da çözüme gidin.
 
ilgili madde şu şekilde:
d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle
kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin
bulunduğu yere,

o yüzden sigorta gününde boşluk olmaması halinde 3 yıl dolduğu vakit şartı sağlayacağını düşünüyorum arkadaşlar çok teşekkür ederim değerli cevaplarınız için umutlandırınız beni tekrar çok sağolun.
 
SGK'nın 3 aydan daha eski düzeltme taleplerini incelemeye sevk etmeden yapmaları gerekmektedir.
 
birde sirketin kabul etmesi durumunda odeyecegimiz ceza 1 brut asgari ücret arti 4 gunluk prim mi olacak?
 
Yada tam tersi, mevcut çalıştığı şirket giriş tarihini 9 aralık değilde 7 aralık olarak düzelttirebilir. Bu şu anda aynı şirkette çalıştığı için daha mantıklı sanırım. Tabi işe giriş bildirgesini 7 aralıktan önce vermişse. Yani ipc uygulanmaması için.
 
Çıkış olan şirket çıkış bildirgesini iptal ederek yeniden çıkış yaparsa brüt asgari ücretin 10 da 1 i ceza var. Ama giriş bildirgesi değiştirilirse 1 brüt asgari ücret. Yani çıkış olan şirket değiştirirse ceza daha az olur. Ayrıca ek bildirge için asgari ücretin 5 te 1 i ceza çıkacak. Birde 3 günlük prim ödenecek. 4 gün değil 3 gün.
 
Bugün sgk'da bu işlerle uğraşan bir çalışanlar görüştüm. Şirket çalışanı 70 kişiden fazla olduğundan ve üzerinden 3 aydan fazla süre geçtiği için müfettiş incelemesine girer, ve iş kur ile ilgili de çeşitli işlemleri olur dedi. ayrıca müfettişin de keseceği bir ceza olur dedi. bunun yanında çıkışta hatalı bildirim yaptığı için o sene sgk'dan şirketin aldığı tüm indirimler iptal olur, onların ücreti de yansır dedi. firmanın bu işlemi yapması imkansız dedi..
 
İşten ayrıldığı şirketin veya yeni işe başladığı şirketin ciddi sıkıntıya uğramasına neden olabilecek bir durumdur.

Birinci varsayımdan hareketle 06/12/2013 olarak işten çıkış verilmiş, A firması bu işten çıkış bildirgesinin yanlışlıkla verildiği, asıl işten çıkış tarihinin 09/12/2013 tarihi olduğunu belirterek dilekçe verecek. 2013/12 nci dönem aylık prim ve hizmet belgesi içinde ek iptal düzenlemesi gerekecek. Muhtasar ayrı bir sıkıntı.

Sonrasında direk işleme alınma yetkisi merkez müdürlüğünde yok. Merkez Müdürlüğü SGK Denetmenine soracak işleme alınmalı mı alınmamalı mı? Denetmen işyeri kayıtlarını inceleyecek, gerek görürse bordro tanıklarının, işverenin ve eşinizin ifadelerini alacak. Sonrasında çalıştığı yönünde tespiti olursa işleme alınacak. İşleme alınsın dediğinde işten ayrılış bildirgesinden, aphb'den ve varsa işyeri kayıtlarında ki diğer noksanlıklar için ipc uygulanacak.

Çalışmadığı yönünde tespiti olursa işleme alınmayacak. Ki çalışmadığı için çalıştığına yönelik tespit işlemi zordur.
İşyerinin Denetmen incelemesine girdiğinde ne gibi eksiklikleri çıkacağı ayrı bir muamma.

İkinci varsayım içinde işe giriş tarihinin 07/12/2013 tarihine çekilmesi durumunda da yukarıda belirttiğim şekilde işlem yapılacaktır.
 
Üst