Sgk Duyurusu

emansur

Tanınmış Üye
Üyelik
30 Tem 2009
Mesajlar
1,502
Konum
İstanbul
İŞVERENLERE ÖNEMLE DUYURULUR


5510 sayılı kanunun 53 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilememektedirler.
Söz konusu hüküm gereğince, 12/11/2014 tarihinden itibaren Kurumumuz işyeri bildirgesi kayıtları ve Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtları sorgulanarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin kendilerine ait işyerinden bildirim yapmalarına imkan verilmeyecektir.
Uygulama daha sonra tüzel kişiler ve şirket ortakları yönünden de yapılacaktır.
Kamuoyuna önemle duyurulur.

nedir bu?
 
:) cidden nedir bu?
01.10.2008 den önce kendi işyerinde SSK lı olanlar Bağ-Kur'lu olmak zorunda değillerdi. Sanırım ilk olarak gelir vergisi mükelleflerinden başlayarak, bu uygulamayı devre dışı bırakıyorlar.
 
:) cidden nedir bu?
01.10.2008 den önce kendi işyerinde SSK lı olanlar Bağ-Kur'lu olmak zorunda değillerdi. Sanırım ilk olarak gelir vergisi mükelleflerinden başlayarak, bu uygulamayı devre dışı bırakıyorlar.

O olay devam ediyor zaten ama o tarihten sonra sigortalı olanları tespit edecekler ve iptal edecekler diye anladım ben.
 
2006 dan itibaren 4/a lı olarak çalışan bir kişi 2011 de çalıştığı şirketin ortağı oluyor bu durumda yapmamız gereken bir şey olacak mı? bu kişinin çıkışını vermemiz mi gerekir ?
 
Selamlar
Aslında bu duyuru yeni bir bilgi değil.Nitekim Ayşe'nin de belirttiği gibi 01.10.2008 itibariyle zaten işlemler bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.Ancak şiu yeni olabilir;
VEDOP kayıtlarıyla karşılaştırma yapılacağından ve "imkan verilmeyecektir" denildiğinden giriş yapılması istendiği anda ekran uyarı vererek,girişi engelleyecek olabilir.Aslında böyle olsa ne de güzel olur.Hataların önüne baştan geçilmiş olur...
 
2006 dan itibaren 4/a lı olarak çalışan bir kişi 2011 de çalıştığı şirketin ortağı oluyor bu durumda yapmamız gereken bir şey olacak mı? bu kişinin çıkışını vermemiz mi gerekir ?

Kanunda 01.10.2008'den önce ortağı oldukları şirkette 4/a sigortalı olanlar , kesintiye uğramadığı sürece sigortalı olmaya devam edebilirler diyor.Sizin durumunuzda bu kişi 2011'de ortak olduğu için 4/a sigortalı olamaz.2011'de 4/a dan çıkışını verip bağkura geçirmeniz gerekiyordu.Ortağı olduğu tarihten itibaren ödenen primler silinecek ve kişi bağkura geçirilerek bağkur borcu yansıtılacak.
 
Emrah Bey selamlar
4/a'ya geçmesi gerekir diyorsunuz ama,bu şahıs 2006 da beri ssk'lı ve 01.10.2008 itibariyle kesintisiz ssk'sı varsa,4/a 'da kalamaz mı?Kanun zaten 01.10.2008 den önceki boşluklara bakmıyor,milat olarak bu tarihi alıyor.01.10.2008 den 2011 yılına kadar kesinti yoksa ve bugüne kadarda kesintisiz devam ediyorsa 4/b'ye geçmesine gerek olmadığını düşünüyorum.Yanlış mı düşünüyorum acaba...Nitekim 3-4 yıl önce tereddüt ettiğim bir şirketin ortakları için Ali Tezel'le yüzyüze yaptığım bir görüşmede kendisi de bu şekilde bilgi vermiştir.
 
Tahsin bey bu konuyla ilgili yazılar mevcuttu bende.Yazılanlar şu şekilde :

"5510 sayılı Kanun Gereğince Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğde ‘’Sigortalılık Hallerinin Çakışması’’ başlığı altındaki V. Bölümünün 9. maddesine göre 01.10.2008 tarihinden önce ortağı olduğu şirkette hizmet akdine bağlı olarak çalıştığı için 506 sayılı Kanun kapsamında sigortalı olanların bu durumları devam ettiği sürece 5510 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılıkları devam ettirilebilir. Ancak bu kişilerin 4. Maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılıklarının kesintiye uğraması halinde, şirket ortaklıkları devam ettiği sürece 5510 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olacaklardır."

Ayrıca aşağıdaki soru tam arkadaşın anlattığı konuyu kapsıyor :

"Soru: 10 yıldan bu yana SSK sigortalısı olarak çalıştığım şirketten 15 Mayıs 2013 tarihinde yüzde 10 hisse aldım. Halen bu işyerinden SSK sigortalısı bildiriliyorum. Geçen hafta bana 15 Mayıs 2013 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısı olduğuma ve Bağ-Kur borcum bulunduğuna ilişkin yazı geldi. Benim SSK sigortam geçersiz mi olacak. Ne yapmalıyım. M.Sağlam/İstanbul

ŞİRKET ORTAKLARI BAĞ-KUR SİGORTALISI OLUR
5510 sayılı Reform Kanunu hükümlerine göre bir yada birden çok işveren yanında iş sözleşmesiyle çalışan veya diğer bir ifade ile işverenin emir ve talimatı altında ücret karşılığı emeğini sunan işçiler 4/a kapsamında (eski SSK) sigortalı sayılmaktadır. Kendi nam ve hesabına çalışan, yani, vergi mükellefi olan, vergiden istisna meslek icra edip mesleğiyle ilgili meslek kuruluşlarına üye olan, (örneğin; seyyar milli piyango bileti satıcıları) tarımsal faaliyette bulunup ilgili kuruluşlara kayıt yaptıran, limitet şirket ortağı olan ve anonim şirketin ortağı olup aynı zamanda da yönetim kurulu üyeliğine seçilenler ise 4/b kapsamında (eski Bağ-Kur) sigortalı sayılmaktadır."
 
O zaman şöyle özetleyebilir miyiz.(rahat anlaşılması için teknik terimlerden uzak duruyorum)
01.10.2008 den önce ortak olduğu şirkette ssk başlamışsa,ve ortaklığı da bu tarihten önce başlamışsa kesinti oluncaya kadar ssk devam edebilir.
01.10.2008 den sonra ise ssk boşluğu olmasa bile,bu tarihten sonra çalıştığı şirkete (veya kendi firması üzerinden) ortak olsa dahi,ssk sona erer,bağkur başlar..
yani ssk'nın devam edebilmesi için ortaklık tarihi bile 01.10.2008 den önce olmalıdır.
Herhalde böyle özetlenebilir.
 
Geçenlerde bu konu hakkında yine konuşulmuştu. Benzer olayda 2008 den beri kendi işyerinde Ssk lı olsa bile iptal edildi. Geriye dönük bağkur kaydını açıp yığınla borç çıkarıldı. Buna ne demeli..
 
Onda arada boşluklar olabilir.Farklı durumlar olabilir.Şimdi inceleme yapmadan doğru mu yanlış mı yaptılar,bişey demek zor.
 
E-Bildirge sayfasından APHB 1 saattir onaylayamıyorum, sizlerde durum nedir???
 
SGK yazılımcıları yine birşeyler değiştirmiş yeterli kontrolü yapmadan uygulamaya koymuşlardır.
 
Üst