fonradar

SGK lı Sigortalı

elifbe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Ağu 2012
Mesajlar
311
Konum
istanbul
Şu an çalışmadığımdan dolayı bir şirkete beni asgari ücretten çalışır gibi göstermesini istedim ve kabul ettiler. Ben her ay onlara ödedikleri vergileri mi ödemem gerekiyor?

Yani, asgari ücret için : 1021,50 brüt için : %14 sgk primi 143,01 + %1 işsizlik 10,22 + gelir vergisi 130,24 + damga 7,75 toplam 291,22

ayrıca işveren prim toplamı olan %21,5'u da ödemem gerekiyor mu. Bu da 219,62 TL yapmakta. Tabi bunlardan benim için ödenen agiyi de düşmem gerekiyor. Doğru mu hesaplamam sizce?
 
Peki işverenin benim primim için yazdığı giderler ne olacak. ordan da bir kazancı oluyor ?
 
Bir kere bu yaptığınız yasal değil,
durumun farkedilmesi halinde ödemiş olduğunuz primler de yanar, işverene de ceza uygulanır, bunu unutmayın.
 
Eylül döneminden itibaren kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2'ye sabitlendi.SSK prim kesintilerinde işçi payı ssk+işsizlik %15 , işveren payı ssk+işsizlik 22,5 oldu.Yani toplamda işçi + işveren payı %37,5 oranında bir ssk prim kesintisi oluyor.

Bu durumda 383,06 ssk primi tutuyor.Bunun içinde işsizlik primide var.Bu 383,06'dan teşvik rakamını düşüyoruz.Tabi işverenin borcu yoksa ve %5'lik teşvik uyguluyorsa.Bu halde sizin ödemeniz gereken ssk primi toplamı 331,99 TL oluyor.

Gelir vergisi olarakta 130,24 liralık bir vergi var.Bundan asgari geçim indirimi olan 73,40'ı düşersek 56,84 TL gelir vergisi ödemeniz gerekiyor.Tabi bekarsanız ve çocuğunuz yoksa.Birde damga vergisi var yine muhtasarda ödenen.O da 7,75 TL tutuyor.

Toplamda sizin işverene ödemeniz gereken tutar / 331,99 ssk + 56,84 gelir ver. + 7,75 damga ver. = 396,58 TL.

Bunları işverenin gelir olarak düşüyor olması sizi bağlamaz diye düşünüyorum.Zaten adam büyük bir risk alarak böyle birşey yapmayı kabul etmiş.
 
"Peki işverenin benim primim için yazdığı giderler ne olacak. ordan da bir kazancı oluyor ?"
ya işverenin buna ihtiyacı yoksa, yeteri kadar gideri var ve zaten zarar gösteriyorsa ne olacak?? Bunu sizin değerlendirmeniz ve talep etmeniz mümkün değildir.
 
Selamlar
Dışardan ssk lı olup prim ödeme işi zaten yasal değil,bunda mutabığız. Ama ola ki bunlar yapılıyor,buradaki hesaplamada prim oranlarını da birebir uygulamanızda doğru olmaz.Sonuçta ssk prim oranı totalde diyelimki %37 ise bunu ödemelisiniz,artı vergiler.Hem çalışılmadığı halde dışardan prim ödeyim hemde işveren ve işçi paylarını ayrı ayrı hesap etmek doğru olmaz.gerçi bazen ssk'nın verdiği %5 lik indirimi bile kesenler var..Ben genelde bunuda dahil ettiririm ve oranlarda kesinti yapmadan tahakkuk eden toplam prim neyse işçiden talep ettiririm.
Yasal olmayan bir işlemde,yasal primleri birebir uygulamak mantıklı değil....
Saygılar
 
Üst