fonradar

Sigorta Acentelerinin Araç Alış ve Satışında Kdv Durumu

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,713
Konum
İstanbul
Selamlar Arkadaşlar
Öncelikle hepinize iyi bayramlar diliyorum.

Şöyle bir sorum olacak sizlere,

Bilindiği üzere sigorta acente ve brokerler kdv mükellefi değillerdir.Alınan mal veya hizmetler kdv dahil olarak kayıtlara alınmaktadır.Buna mukabil işletmede kayıtlı taşıtların satışı halinde fatura düzenlenip kdv hesaplanacak ve o aya mahsus kdv mükellefiyeti açılarak ilgili kdv'yi ödeyeceklerdir.
Bir broker mükellefimin aktife kayıtlı ticari aracının satış durumu vardır.Bu satıştan dolayı kdv'nin ödeneceği muhakkaktır.Fakat benim amacım bu aracını satacakken aynı anda da yeni bir araç almasını sağlamak ve mümkünse yeni aracın kdv'sini ilgili ay beyanında (ticari araç) indirim konusu yapmaktır.
İşte bu anda bu aracın kdv'sinin indirim yapılıp yapılamayacağı konusunda tereddüt yaşamaktayım.
Normalde araç satışı olmazken sadece ticari araç alımı halinde kdv'nin maliyete veya gidere atılması alternatifler arasındadır.Fakat araç satışı var iken ve beyanname verilecek olması halinde bu alımdan dolayı kdv'yi indirim konusu yapabilir miyim yapamaz mıyım? Bunu öğrenmeye çalışıyorum.
Ya da yeni alınan ticari aracın (veya 2.el) kdv'si ( o ay kdv beyanı veriyor olsa bile) hiçbir şekilde indirim konusu yapılamaz fakat satılan araç kdv'si her hal ve şartta ödenecek midir?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılar..
 
Bu arada aşağıdaki özelgede alım halinde kdv indirilemez denmektedir - ki zaten bunda mutabığız- ..Fakat alım ve satım aynı ay içinde olursa, alış kdv'si indirim yapılır mı yapılmaz mı? Öğrenmek istediğim budur..

::Mevzuat Display::
 
Sayın Twolf alım-satım aynı ay içinde olsa dahi indirim konusu yapamazsınız ödediğiniz KDV'yi. Zira KDV Kanunu md 30/a'ya göre vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi indirim konusu yapılamaz. Siz bu aracı neden satın alıyorsunuz, çünkü sigortacılık faaliyetinde kullanacaksınız, diğer bir ifade ile satılan sigorta aracılık hizmetinin yani KDV md.17/4-e'ye KDV'den istisna olan bir hizmetin üretilmesi ve ifası için kullanacaksınız bu aracı. Yani aynı vergilendirme dönemi içinde de olsa satışınız KDV'ye tabi iken, alışta ödediğiniz KDV'yi indirim konusu yapamazsınız.

Varsayımsal olarak aynı zamanda araç alış-satışı veya nakliyecilik yapsaydınız o zaman işte araç alışında ödenen KDV'yi indirim konusu yapabilirdiniz. Ancak bu da tamamen teorik bir düşünce zira 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23/10 maddesi uyarınca
kendilerine sözleşme yapma veya prim tahsil etme yetkisi verilen sigorta acenteleri, bireysel emeklilik işlemleriyle ilgili acentelik faaliyeti dışında başka bir ticarî faaliyette bulunamaz.
 
Selamlar
Benimde şu anki bilgim kdv'nin indirilemeyeceği yönündedir.Fakat birebir bu konuda soru veya yorumlara rastlayamadım.O nedenle belki bir açık kapı olabilir düşüncesiyle sordum.Aslında bu sorunun "özelge istenebilir" bir soru olduğunu düşünüyorum.Fakat bende de kdv'nin indiriilemeyeceği fikri ağır basmaktadır.
Tşk.ederim,saygılar
 
Özelge istemek denenebilir bir yol, yalnız bir Vergi Müfettişi yakalarsa özelge de olsa %99 olasılıkla eleştiri konusu yapar, ama en azından gecikme faizi ve VZC olmaz.
 
Üst