fonradar

Sigorta Poliçesi hk

SinanN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
155
Konum
İstanbul
Merhaba Sayın üstadlarım

Bir firma kredi kullanıyor , bankada şirketin kullanmış olduğu krediye karşılık şirket ortaklarını kefil yaparak sigorta poliçesi yaptırıyor .. burAda ortaklar adına yapılan sigorta poliçelerini , şirket muhasebe kayıtlarına normal gider olarak indirim konusu yapabilir mi? Yoksa Poliçeler ortaklar adına olduğundan dolayı KKEG mi atılacaktır ?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler
 
Merhaba
Ben tam tersini düşünüyorum.Kullanılan kredi faaliyetle ilgili ise ve faaliyetin finansmanında kullanılacaksa doğrudan gider olması gerektiğini düşünüyorum.Nihayetinde ortaklara yapılan bu güvenlik poliçesi kaçınılmaz bir giderdir ve bu poliçenin yapılması beklenen birşeydir.Ancak;
Doğrudan gider yapıldığında olası bir kar dağıtımından sonra,ortakların vermesi gereken bir gelir vergisi beyanı doğarsa,bu poliçeler bu beyanda ayrıca indirim konusu yapılmamalıdır diye düşünüyorum.
 
Aslında zahiri görüntüye göre Tahsin Kurt Bey çok doğru söylüyor şirket kredi çekmiş ve şirket ortağı poliçe imzalamış böylece giderdir,ama ben bu konular da biraz hassas davranıyorum zira Basel kriterlerine göre şirket ve şirket ortakları ayrı kişiliklerdir,maalesef ülkemizde kullanılan krediler şirketten ziyade şirket ortaklarının şahsına kullanılmaktadır.Bizim bunu bilme şansımız pek yok SinanN Bey nerede kullanıldığını daha iyi bilir.Zaten ortaklar ev de yaptıkları her harcamayı da gidere işlettikleri için mümkün mertebe muallak ta kalıp kkeg yazılma durumunda olanları gidere atmama kkeg yapma taraftarıyım bu benim şahsi görüşüm.
 
Sayın Arkadaşlar,

Kefil yapılan ortaklara yapılan sigorta poliçelerinin öncelikle nitelikleri önemlidir. Diğer yandan yapılan bu uygulama zorunlu değil bankaların zorlamasıdır ki bu da artık yasaklandı. Bu tür poliçelerin hernekadar ki krediye bağlı olarak yapılmış olsa bile doğrudan şirketin gideri olarak ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Bedeli şirket banka hesabından tahsil edildiyse ortak hesabına borçlandırma gerekir, poliçenin kayda alınıp KKEG yazılması vergicilik açısından doğru gibi görünse de giderin kişiselliği ilkesi açısından doğru değildir. Tahsin kardeşimin değindiği Gelir Vergisi beyanı açıklamasına istinaden doğrudan bu beyannamede (diğer ilkeler de gözönüne alınarak) indirime tabi tutulması daha doğru olacaktır.
 

Benzer konular

Üst