Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

Üyelik
5 May 2008
Mesajlar
10
konuyla ilgili formda araştırma yaptım ama tam tatminkar cevap bulamadım.rica ederim sorucam soruyu açıklamalı cevaplarsanız sevinirm.

2006 yılında araç aldık 22000 ytl
ayrılan amortisman 4000 ytl
araç 2008 yılında kaza yaptı pert oldu.sigortadan 20000 ytl araçın parası geldi. pert olan araçları sigorta şirketi satıyormuş. arabamızla ilgili satış yapılmadığı içi faturasını daha sonra isticeklerini belirttiler. aracımızın pert olduğu zaman yerine hemen bir araç daha aldık.şimdi sigortadan gelen paraları ve satış sonrası işlemleri nasıl kayıt yapıcam sırası ve açıklamaları ile cevap almam mümkünmü
Not : 549 hesabı kullanmam söz konusu olursa ; amortisman ayırmıyoruz söz konusu hesabı direkt 679 veya 689 mu kukllanıcam
soru : 2 ticari ilişkimiz olmayan bir firmadan haır çekler alıyoruz. ve yine yerine çek vererek borçumuzu kapatıyoruz.bu işlemlerde hangi hesapları kullanabilirim. ve bu işlemlerin şirkete nasıl sakıncası olabilir. şirket dışarıdan borç alıp veremezmi şirket
 
Ynt: sigorta tazminatları ve hatır çekleri kaydı

Birinci sorunuz ile ilgili forumda arama yapınız çok konuşuldu.
İkinci sorunuzun cevabı Asla yapmayın. Yapanı da uyarın. . Hatta artık bunu yapmayı alışkanlık haline getiren mükellefin defterini de tutmayın.

Bu kadar ciddi ve kesin konuşuyorum.
 
Ynt: Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

bu konu ile ilgili formda tam bir bilgi yok iki gündür arıyorum lütfen biri yardımcı olsun
 
Ynt: Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

549 nolu hesabı kullanman söz konusu dur. Her ne sebeble olursa olsun elde edilen kar azami 3 yıl içinde pasifteki geçici bir hesapta tutarsın istersen 549 kulanma 679 nlu hesapta kullan bu da senin mahtarahını yükseltir fark yüksekse istersen 3 yılın sonun da kullanırsın bu senin tercihindir.Buradaki amaç zorunluluk olmamamsıdır.
 
Ynt: Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

Sigrta şirketi size ödemş olduğu tazminat karşılığında hasarlı aracınızı almış demektir.Alınan tazminat karşılığındaki kadar sigorta şirketinew fatura kesmeniz ve noral araba satış işlemi nasıl oluyorsa onun gibi de muhasebe kaydını yapmanız gerekir. Mantıken de bu olması gerekir. Dediğim gibi kitaba bakıp tekrardan sana döenecem
 
Ynt: Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

Merhaba,

Hatır çekleri kullanımı gerçekten en fazla zorlanılan noktaların başında gelenlerden biridir.
kullanılmaması hususunda işletmeyi uyarmakla beraber. Çaresizlik noktasında en azından aşağıda belirttiğim hususlara dikkat edilerek kayıtlara intikali yapılabilir kanaatindeyim.

Bu türk çek alışverişleri genelde gerek yatay gerekse dikey olarak aynı söktörde yer alan firmalar tarafından uygulanmaktadır. (Aynı söktördeki firmalar arasında dostça ilişkiler daha sağlam olmaktadır). Böyle bir firmadan alınan ve nakit hareketi faturasız satış olarak değerlendirilmesi kuvvetle ihtimaldir. Ancak çekin tek başına yeterli bir karine olabilirmi buna bakmak lazım.

Burada işletmenin muhtemel bir incelemede karşılaşacağı ikinci risk tefecilikle suçlanmasıdır. Firma hatır çekini kuvvetle ihtimal kredi amacıyla bankaya vermek için kullanacaktır. Burada devamlılık arzededen bir durum varsa, bu durumda firma bankadan sağladığı krediyi üçüncü kişilere belirli bir bedel karşılığı kullandırması şeklinde tefecilikle suçlanabilirki bu aynı zamanda adli bir suçtur.

Peki ne yapılmalı, zira firma ihtiyacı olmasa zaten bu yolu kullnamaz. Yapılacak olan her iki suçlamayla karşılaşıldığında öyle olmadığını ispatlayacak şekilde işlemi yapmaktır.

Bunun için. Firmanın kredi kullandığı dönemde krediye ihtiyacı olduğu kayıtlarda görülmesi çok önemlidir. Örneğin kasasında 20.000 YTL olan bir firmanın hatır çekiyle 30.000 YTL çekip 25.000 YTL ödeme yapıyor olması açıklanamaz. Gene firmanın elinde 101 hesapta çek görülüyorken hatır çeki kullanıyor olması keza muhtemel incelemede sıkıntı yaratacaktır. Hatır çekiyle alınan krediyle yapılan ödemelerin finansal kurumlar aracılığıyla yapılmadan direkt olarak kasaya çekilmesi gene sıkıntı çıkartacaktır.

Vergi usul kanunu vergilemede olayın aslı esastır der. Ve hatır çeki uygulamasıda ticari hayatta bir vakaadır. Bu yüzden belirttiğim hususlara dikkat edilmesi kaydıyla (ki elbetteki aslolan hiç kullanılmamasıdır). Dikkatli bir şekilde ve gizlemeye çalışmadan açık bir şekilde kayıtlara intikal ettirilmelidir.

Burada açık olmaktan kastım şudur.
Hatır çekleri kesinlikle aşağıdaki gibi işlenmemelidir.

-- Alınan sipariş gibi gösterilip daha sonra sanki sipariş iptal edilmiş gibi işlem yapılması.

-- Ortaklardan alınmış borç gibi gösterilip daha sonra kapatılması.

Hatır çeki firma tarafından bankadan kredi alabilmesi için kullandığı, kayıtlarda net olarak görülürse ve firmanın ilgili dönemde gerçekten fona ihtiyacı olduğu gene kayıtlarla barizse hatır çekinin kayıtlara intikalinde fazla bir skıntı yaşanmayacağı inancındayım.

Aksine kayıtlara intikal ettirilmeyen bir hatır çeki incelemede ortaya çıkarsa işte o zaman yandı gülüm keten helva :-[

Eğer idare bütün alacakların ve borçların ticari işlemlerden olması gerektiğini isteseydi Neden bir alacağın şüpheli alacak olarak değerlendirilmesi ve karşılık ayrılabilmesi için; ticari işlem karşılığı olacaktır ibaresi konulmuştur kanunlara,

Gizlemeden açıkça kayıtlara intikal ettirilecek hatır çeki; ettirilmemesinden veya yukarıda örneğini verdiğim şekilde sanki başka bir işlemmiş gibi intikal ettirilmesinden daha hayırlıdır.

Unutmayın peçeleme de bir vergi suçudur.

Saygılarımla,
 
Ynt: Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

arkadaşlar şuan sigorta şirketi benden fatura falan istemedi ama isticeni söylrdi dolayısıyla araç satış kaydı yapmadım. not olara ileteyim .
 
Ynt: Sigorta Tazminatları ve Hatır Çekleri Kaydı

sana daha fazla bilgi vermem için sana telefon numaramı bırakıyorum 05355770828
 
Üst