Sigortalı Gösterilenler için Mali Müşavirin Sorumluluğu Var mıdır?

bayramalikubilay

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2009
Mesajlar
128
Merhaba üstadlar.. Bir yemek fabrikası Ltd.Şti. olarak 2007 yılında faaliyete geçer. ağlı Bulunduğu Belediyeden İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alır,tatil günleri çalışma ruhsatı alır,bağlı olduğu belediyeden ''Gıda Üreten İşyerlerine ait Çalışma İzni ve gıda Sicil belgesi''ni alır, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı .........İl Müdürlüğünden ''Gıda Üretim İzni Belgesi''ni alır,Bir imya Mühendisi ile Sorumlu Yöneticilik sözleşmesi imzalar,TSE ve ISO belgeleri gibi belgeleri alır, O ilin Ticaret Ve sanayi odasından 37 kişinin çalışabileceği Kapasite Raporunu alır. 2007 Temmuzdan - 2008 ve 2009 haziran aylarına kadar mükellefim olarak bende çalışır..

2009 Haziran ayında muhasebe ücreti tahsilatı sebeplerinden dolayı Tüm dosyaları,defter ve belgeleri sgk internet şifrelerini PTT yolu ile (İadeli Taahhütlü olarak) kendilerine gönderdim. Bu Gönderme işlemini SGKya ve Vergi dairesine bildirdim.(ben şu firmanın belgelerini ve dosyalarını kendilerine İadeli taahhütlü olarak (taahhüt no :...........) gönderdiğimi de bildirdim.

Daha sonra şirket SGK'dan İnternet şifresi almış ve daha çok sgk bildiriminde bulunmuşlar.

SGK şirketi ve mali müşavir olarak beni dolandırıcılıktan mahkemeye verdi. İlk (2007'de) şirket sgk dosyasını kendi açtırdı,,şifreyi kendi aldı. Her ay çalıştıracağı , çalıştırdığı veya sgk'lı gösterilmesi gereken personel listesini şirket yetkilisinin veya vekil olanın imzalı talimatı ile internetten göstermekteydim. 2007 Hazirandan 2009 hazirana kadar.. Ben dosyaları verdikten sonra bazı yeşil katlı olanları sgk lı göstermişler yeşil kart iptal olmuş olanlar biz böyle bir yerde çalışmadık diyorlar.. Benim dönemimde (06/2007 - 06/2009 döneminde)çalışmadığı bizdeki kayıtlarda belli.. SGK beni neden savcılığa bildirmiştir. Ağır cezada sanık olarak yargılanma sebebini de anlamış değilim.Tanık olarak mahkemeye gitsem hadi neyse..Sanık olarak yargılanmam biraz kahırıma gidiyor.
 
Ynt: Sigortalı Gösterilenler için Mali Müşavirin sorumluluğu

Burada önemli olan hususlar şunlardır?
E-Bildirge şifrelerini yetkili adı altında sizmi aldınız? (e-bildirge ekranında şifre ile giriş yaptığınızda sizin adınız mı yazıyor?)
Sözleşme yaptınız mı? Sözleşmede Ssk bildirimlerini yapacağınızı vs. yazıyor mu?
İşe giriş ve çıkışlar için şirket yetkilisinin imzalı bildirim formları var mıdır?

Bunlar önemlidir diye düşünüyorum.
Ancak pek tabi, her ay hizmet listesinde sigortalı olan işçilerin adları yazıyor.İşveren bunları görüp, hangi işçilerin kendisine ait olduğunu hangilerinin kendisine ait olmadığını görebilir.
Bu giriş çıkışlarda muhasebecilerin kesinlikle sorumluluğu olamaz.Sonuçta işverenin istediği girişleri yapıyoruz.Tanımadığı kişileri nasıl yapalım.
Ancak biz de yaptığımız bu işlerin ne kadar önemli olduğunu anlayıp, işleri belgelendirmek gerekir diye düşünüyorum.
Özellikle e-bildirge şifresini kendi adınıza almadığınız sürece çok birşey çıkmaz sizin adınıza.

Bu şirketiniz de kıyak emeklilik yapan şirketlerden olmasın!
İnsanları sigortalı yapıyor, parasını da alıyorlar, sskya da ödemiyorlar ve ortadan kaybolan şirketler var.
 
Ynt: Sigortalı gösterilenler için Mali Müşavirin sorumluluğu var mıdır?

Selamlar
Öncelikle çok geçmiş olsun.
Elbetteki bir meslek mensubunun,bir meslektaşımızın bu gibi konular için mahkeme çağırılması hoş olmasa da maalesef iş ve uygulama gereği sanık veya tanık olarak dinlendiğimiz doğrudur.çünkü gerçekten bu mesleği hak ederek yapanlar olduğu gibi maalesef mesleğin yüz karaları da vardır. Bunlar meslek hayatında olağan şeyler.

Sorununuza gelince;
Tabiki önceden varsayımlarda bulunmak zor.
2007 yılında dosya,şirket tarafından açtırılıp şifrede kendileri tarafından alındı dediğinize göre Sayın Zindan'ın ilk sorusunun cevabını almış oluyoruz.
Dosyaları teslim ettikten sonra yapıldığını söyledğiniz işe giriş bildirgeleri altında hangi tarih yazıyor. Bu tabiki çok ispat sayılmaz ama en azından bildirgelerin karşı taraftanda onaylatılmış olabileceği ihtimalini doğurur ki,bu da sizin lehinize olur.
Yargıçlar müşavirlik mesleğini ve zorluklarını az çok bilirler.Bu nedenle meslek mensuplarına çokta şüpheli sıfatıyla yaklaşmazlar.Kaldı ki olayınızda ki bildirge onaylama durumunda ,şifre olmaksızın onaylama olamayacağı ve bu şifrenin de her iki tarafta olması açısından hangi tarafın bu girişi yapmış olabileceğinin içinden çıkması biraz zordur.Şu an böyle bir sistem var mı bilmiyorum ama belki IP takibinden ilgili girişlerin hangi bilgisayar tarafından yapıldığı bulunabilir.
Yeşil kartlı sigortalı olanlar hangi şifre ile verilmiş.Bu kısmı anlayamadım.Elinizdeki şifrelerle mi,yoksa yeni alınan şifrelerle mi?Bu da bana göre çok önemlidir.
Siz elinizdeki tüm verilerle iyi bir savunma yaparsanız,şahsınız adına herhangi birşey çıkacağını zannetmiyorum.kaldı ki yeşil kartlı olanlarla sizi yüzleştireceklerini (tanıyıp tanımama durumu) zannediyorum.Onların beyanıda bu anlamda önemli olacaktır.

Genelde bu tip dosya teslimlerinde meslek mensubu elindeki şifrenin iptaline başvurur,devir alanlarda yeni şifre alırlar.Çoğumuz yapmıyoruz ama kesinlikle yapılmalı bence.yoksa maazallah kötü niyetli birinin kurbanı olabiliyoruz.

İnşallah kendinizi aklar,sorunsuz olarak işinize devam edersiniz.
Son olarak gerçekten bizlerin bunlarla uğraşmak yerine gerçek mesleğimizi yapamıyor olmanında acısını yaşadığımızı da belirtmek isterim.
Saygılar
 
Sayın Zindan, aynı konuda sıkıntım var.Eski bir mükellefim çalışmadığı halde birilerini sigortalı göstermiş. Sizin mahkeme ne durumda,sonuçlandı mı ? yazarsanız sevinirim.
H.bakan
 
Benim bu şekilde bir sıkıntım olmadı, sanırım bayramalikubilay beye sordunuz sorunuzu?
 
Üst