Ynt: Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi
HERKESE MERHABALAR,
Sigortalılığı sona eren çalışanı ile ilgili olarak sigortalı işten ayrılış bildirgesi düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) verilmesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun işverenlere/ilgililere yüklediği yükümlülüklerden biridir. Bu Kanun genelde yükümlülük yüklediği zaman, yükleniciye yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde müeyyide uygulamaktadır. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte (2008/Ekim) (4/a) ve (4/c) kapsamındaki sigortalıların işyerinden ayrılmaları halinde işverenlere bu durumu SGK?ya bildirme yükümlülüğü vermiş ancak herhangi bir müeyyide belirtmemiştir. Ancak daha sonra 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun[1] ile 5510 sayılı Kanunun 102 inci maddesine yeni bir bent eklenmiş ve (4/a) kapsamındaki sigortalılar (eski tabirle SSK?lılar) ile ilgili ?İşten Ayrılış Bildirgesinin? verilmemesi halinde idari para cezası verileceği hüküm altına alınmıştır.
5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesi ile 5510 Sayılı Kanunun 102 nci maddesine (j) bendi eklenerek ?sigortalı işten ayrılış bildirgesi? verilmemesi halinde müeyyide uygulanması hüküm altına alınmıştır.
Buna göre hizmet akdine istinaden çalışanlardan sigortalılığı sona erenlere ilişkin bildirimlerin, süresi içinde ya da SGK?ca belirlenen şekle ve usule uygun olarak yapmayanlar veya internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyenler hakkında, her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Bu uygulama 1/8/2009 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
yani bu bildirgeyi hiç vermemek veya süresi içinde vermemenin 01/08/2009 tarihine kadar herhangi bir cezayi müeyyidesi YOK diye anlıyorum doğru mu, yanlış mı acaba ... :-[