dün bir meslektaş bana evden eve nakliye yapan bir müşterisi firmanın "eşya taşırken taşıdığı eşyalara taşıttıranın isteği üzerine sigorta yaptıklarını" ve bu sigorta beledini nasıl kayıt edeceğini sordu cevaplarınızı bekliyorum saygılar,
1. Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedeldir. 2. Bedel deyimi, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder. bu maddeye göre zannedersem sigorta matraha dahil edilip kdv hesaplanması gerektiğidir |
Bu sigorta poliçesini gidere kayıt edip, maliyetlerinizin içine koyup müşteriye de üzerinden kdv hesaplanarak yansıtılması gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta bu sizin bir satış ve pazarlama giderinizdir.Tabi burada sigortayı yaptıran siz iseniz bu şekilde düşünmek gerekir.
Ancak müşterinin malını, eşyasını eşya sahibinin adına sigorta ettiriyorsanız bu durumda "dekont" kullanarak bunu kdvsiz olarak yansıtabilirsiniz diye düşünüyorum.