Sigortasız İşçi Çalıştırma

Üyelik
15 Ara 2012
Mesajlar
37
Konum
İstanbul
Bir saunada uzun süredir çalışan bir yakınım var.İşveren çuvalla para kazanmasına rağmen çalıştrdığı işçilerin sigortalarını yapmıyor malesef :( Adamların orada çalıştıkları bile belli değil ne sigortaları yatıyor nede orada çalıştıklarına dair bi belge var (Herkez kendi sigortasını kendisi dışardan yatırıyormuş) ve öğrendiğim kadarıyla yıllardan beri bu durum böyleymiş.Bu işyerinde şölede bir durum var çalışan işçilerin herhangi bir maaşı yok müşteri potansiyeline göre yani o gün ne kadar müşterisi gelirse o kadar kazanıyolar.O işyerinin şikayet edilmesi durumunda ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir ?
 
Cezanın miktarı tam olarak hesaplanamaz ama ihtimaller nedir derseniz.
Şöyle bir sıralayalım...
İşverene yüksek bir miktarda ceza kesileceği açıktır.
İşçilerin o işyerindeki sigortalı çalışmışlıkları tamamen iptal edilir.Şayet prim ödenmişse iade yapılmaz.İŞverenin ve işçilerin siciline bu durum işlenir.
Şayet işçiler açısından sicilleri aklanmadıkça (ki nasıl aklanacaklarını bende bilmiyorum) başka bir işyerinde çalışmaya başlasalar dahi, sağlık aktivasyonu yaptıramayıp,sağlık yardımı alamayabilirler. (yıllar önce böyle bir sorunla karşılaşmıştım)
Bu işyeri kapanış verip başkası adına açılış yapılsa bence daha iyi olur. En azından riski bir yerden sonra durdurmuş olurlar..
 
Sanırım evet bu durumda işçilerde suçlu duruma düşeceği için onlarında sicillerine işleyebilir.Teşekkür ettim çok saolun.
 
Sayın twolf.
İşçilerin suçlu sayılması, siciline işlemesi mevzusunu açabilirmisiniz? Böyle düşünmenize neden olan şey işçilerin orada sigortalı olarak çalışması gerekirken, dışardan kendilerini sigortalı olarak göstermesimidir onları suçlu yapan? Yoksa bilmediğim başka bir durum mu var?

Normalde dışarıdan sigorta primlerini yatırmayıp çalıştıkları sürece sauna işletmecisi onları sigortasız çalıştırmış olsaydı bu durumda tüm faturayı işveren ödemek durumunda kalırdı... Yani bu durumda sigortasız çalışan işçiler suçlu olmaz aksine SGK ya giderek veya alo 170 e ihbarda bulunarak işverenini ihbar edip belli şartlarda geçmişe dönük sigorta girişinin yapılmasını sağlayabilirdi. Üstelik çalıştığı sürece bu ihbar da bulunursa incelemeye gelindiği vakit bu işçinin kimliğide gizli tutulurdu. Hatta bir işçinin ihbarı diğerlerininde işine yarayabilirdi. Hatta işten ayrıldıklarında, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde hizmet tespit davası açma hakları da olurdu.
 

Benzer konular

Üst