Sigortasız İşçi Şikayeti

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan melissa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

melissa

Katkı Sunan Üye
2 aydır çalışanın performansı konusunda karar verilemediğinden sigorta girişi yapılmamış.şimdi bu kişi işe haber vermeden devamsızlık yapıp iki üç gün işe gitmiyor ve sonrada ben işi bıraktım bana 2 aylık sigorta hakkımı ödüceksiniz sizi şikayet edicem der.eğer şikayete giderse ki muhtemelen gider .teftiş olurmu ? nasıl bi teftiş yapıyorlar ? işyeri nasıl bir savunma yapabilir ?

Ynt: sigortasız işçi şikayeti

Şikayet ederse Bölge çalışma bakanlığı müfettişleri sizden kişinin;
İşe giriş bildirgesi, Ek:1 Ek:2, Özlük Dosyası, Ücret bosdroları vs.
belgeleri isterler. Bu teftiş sonunda çalışanın sigortasız çalıştığı tespit edilirse
(muhtemelen edilecek) kişinin bildirdiği tarih itibariyle işe girişini yapmanız ve geriye dönük bildirgeler vermeniz gerekecek
yani idari para cezaları da olacak

Anlaşma yoluna gitmeniz daha uygun olur bence.

Ynt: Sigortasız İşçi Şikayeti

anlıyorum ama nasıl ispatlarlar ki çalıştığını ?

Sigortasız çalışan işçiler şikayetlerini genelde Sosyal Güvenlik Kurumuna yapmaktalar.Kurum
denetim (SGK Sigorta Müfettişi veya Kontrol Memeru ) elemanlarınca ;

a) İşyerinde fiili tespit ve,
b) İşyeri muhasebe kayıt ve belgeleri üzerinde inceleme yamak suretiyle sigıortalının işyerinde
çalışıp çalışmadığına karar vereceklerdir.

Elemanınızın işyerinden ayrılmış olması nedeniyle fiili tespit yapılamayacaktır.

İşyeri kayıtlarınızda sigortalı adına ücret kaydı yok ise incelemeden de bir sonuç çıkmayacaktır.

Neticede hizmet tespit davası açmak üzere yargı yoluna başvurması önerilecektir

İşçinin elinde orada çalıştığını kanıtlayan herhangi bir evrak olabilir.

Örnek:
-Sevk irsaliyelerine malı teslim aldığına dair ad soyad imza atmış olması bile yeterli, bundan bir fotokopi almış olabilir.
-Yada şirket adına bankadan çekilen bir çek, havale vs.. dekontundaki ad-soyad imzası olabilir..

Bunlar firmada çalıştığını kanıtlayan belgeler olabileceğini düşünüyorum.

Kolay gelsin.

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. herhangi bir belge yok çalıştığına dair.
ama bu gibi durumlarda kaç para ceza gelir.1 aylık brüt ücert olarak biliyorum ama başka ilavesi olabilir mi ?
teşekkür

Kişi o yerde çalıştığını ispat ederse; işe giriş bildirgesi verilmediğinden + aylık prim bildirgesi ek verilmesinden + bölge çalışma için ek-1 verilmemesinden ipc + eksik primlerin gecikme cezaları.

506 sayılı Sosyal Siorta Kanunu yönünden ;
a) İşyeri tescilli değilse işyeri bildirgesi verilmemesine bağlı : Defter türüne göre bir ile üç
aylık asgari ücret
b) Sigortalı işe giriş bildirgesi verilmemesine bağlı : Bir aylık asgari ücret
c) Ek aylık sigorta prim ve hizmet belgesi verilmemesine bağlı : Bir aylık asgari ücretin beşte
biri tutarında idari para cezası uygulanır.

bu konuyla ilgili henüz ssk ve bölge çalışmadan bir araştırma gelmedi ama vergi dairesi ne şikayeti olmuş vergi dairesi yoklama yaptı.biz işçinin 2 ay deneme süreli çalıştığını ve resmi işlem yapmadığımızı kabul ettik.şimdi bizim düzeltme beyannamsi vermemiz istendi muhtasar geçmiş 2 ay için.sonra uzlaşma yapılır dendi.artık ne ceza çıkıcak bilmiyorum.

a.g.i. konusunda takıldım.
düzeltme muhtasar beyannamesi vericem ancak bu işçinin a.g.ind.mini düşücekmiyim yoksa a.g.indirimini hiç dikkate almamalımıyım.? neticede ben bu a.g.i rakamını işçiye ödemeyeceğim. ::)
lütfennn yardımmm :o

bu konuyla ilgili önceden tecrübesi olan yada bir fikri olan yok mu ??

sn melissa;

1.Bu işçi çalıştığı süreler boyunca agi sini muhtasardan tabiki düşeceksin kendisine bu parayı ulaşamdığından veremesen bile muhtasar kayıtlarından agisini hesaplayıp düşeceksin.
2.İşveren işçiyle belirli yada belirsiz süreli hangisi size uyuyor ise o sözleşmeyi yapmamış ve o sözleşmenin içeriğinde deneme süresi koymamış iseniz işverenin hiç bir haklı nedeni kalmıyor ve sanırım gelebilcek cezalara katlanmaktan başka

Kolay gelsin...

teşekkür a.g.i. için dediğiniz gibi düşücem ssk için karar veremedim beklesem mi gidip paşa paşa versem mi ::)

İPC ler gelecek unutmayın. Ama ssk tespit ederse daha fazla ceza var.

ben bdp beyanname programında düzeltme işaretliycekmişim ama bulamıyorum neredeki ?

vergi dairesi yoklama tuttuysa siz
ssk'yı beklemeden 2 aylık ücret bordrolarını yaparak beyannamelerinizi ek beyanname olarak verin.
SSK tespitini beklemeyin.
İşe giriş için 608,40
ek beyannameler için 76,05*2=152,10
ilave olarak primler ve gecikme cazalarını ödeyeceksiniz.

Arkadaşım sigortasız işçi çalıştırmak hem SSK açısından hemde çalışma bakanlığına bildirim açısından suçtur. şayet çalışan sizi şikayet ederse hem SSK hemde çalışma bakanlığı sizi teftişe alır ve sigortasız işçi çalıştırma suçlaması nedeniyle her iki kurumdanda ceza yersiniz ki bu ceza işçi için geç bildirim cezasından daha fazla bir paraya mal olur. deneme süreside olsa SSK ve çalışma bakanlığına bildirmek zorunludur

deneme süresi bile olsa personel sigortalı yapılmalı...siz nasıl karar veremediniz ve sigorta yapmadınız?