Sınav Sonuçlarına Dava Açmak İsteyen Arkadaşlar Bu Başlıkta Toplanalım

Ynt: Sınav sonuçlarına dava açmak isteyen arkadaşlar bu başlıkta toplanalım

dava açılması konusunda sonuna kadar sizlerleyim.bu arada sınav sonucuna itiraz hakkımız da kullanalım mı ?

Eğer dava açmak istiyorsanız itiraz hakkınızı kullanmanız gerekir ki bu işlemi yapmanız 2577 İYUK gereğince Kamu Kurumu Niteliğinde olan Meslek Odası (TÜRMOB) tarafından yapılan idari işleme karşı tüm yolları tükettiğiniz ve dava açma zarureti doğduğu manasına gelir.

Zaten itiraz usulen yapılacak bir işlem olacak çünkü bugün ismi bizde mahfuz TÜRMOB Merkez Yönetim Kurulu üyesi ........................ Bey ile cep telefonundan görüşüldü itiraz neticesinde herhangi bir değişlik olmayacağını şifahen belirtti.

Merhabalar,

Bu konularda oldukça emek harcamış bir meslektaşınız olarak bir simulasyon olması açısından Türmob yerine sorularınızı ben yanıtlayayım. Zira kendilerine bir çok soru sormuşluğum var maalesef.

TÜRMOB

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Başkanlığına

Konu : 4982 Sayılı Bilgi Edinme Yasası Kapsamında Bilgi ve Belge Talebi

a) 3568 Sayılı SMMM ve YMM Kanunu hükümlerine göre 2011/2.sınav döneminde SMMM Mesleki Yeterlilik Sınavına katılan ve sınavı geçerli sayılan Aday Meslek Mensubu sayısı kaçtır?

Cevap: Kurumun iç işi olduğu gerekçesi ile cevap veremiyoruz.

b) 2011/2. Dönemde yapılmış olan SMMM Mesleki yeterlilik sınavına katılmış ve Maliyet Muhasebesi dersinden başarısız sayılan ve yasal süresi içinde sınav sonucuna itiraz eden aday Mesleki Mensubu sayısı kaçtır? İtirazı sonucunda notu değişmeyen ve Maliyet Muhasebesi dersinden başarısız sayılan aday Meslek Mensubu sayısı kaçtır? İtirazı kabul edilip Maliyet Muhasebesi dersinden başarılı sayılan aday Meslek Mensubu sayısı kaçtır ?

c) SMMM yeterlilik sınavında 2009/1. Sınav dönemi(bu dönem dahil) itibariyle 2011/2 sınav dönemine kadar (bu dönem dahil) dönemleri ayrı ayrı belirtilmek üzere Maliyet Muhasebesi dersinden başarılı sayılan ve başarısız olan aday Meslek Mensubu sayıları kaçtır ?

d) SMMM mesleki yeterlilik sınavlarında sınava giriş hakları biten ve sadece Maliyet Muhasebesi dersi ve Maliyet Muhasebesi dersi dışında diğer sınav konularından sadece tek bir konu(ders) nedeni ile 2(iki) yıl mesleki sınavlara alınmayan ve bu durumda olan öteden beri bekleme sürecinde olan aday Meslek Mensubu sayısı kaçtır?Bu durumun hukuki dayanağı nedir?

Cevap: Hangi durumun hukuki dayanağı nedir anlamadık, 3568 sayılı yasanın 50. maddesine göre yayımlanan sınav yönetmeliğinin bilmem kaçıncı maddesi gereğince ama biz yine de şöyle diyoruz. Cevap: Kurumun iç işi olduğu gerekçesi ile cevap veremiyoruz.

e) Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınav yönetmeliği Üçüncü Bölüm 21.Madde üçüncü ve dördüncü paragrafında düzenlenmiş olan hükümlerin hukuki dayanağı nedir ?

Cevap: valla dayanak yönetmeliğin başlık maddesinde yazıyor, 3568 sayılı yasanın yönetmelik çıkarma yetkisi bize verilmiş durumda, sınavla ilgili yönetmelik çıkarma hakkı bizde kanunda böyle bir kısıtlama olsun yada olmasın biz kanunun yasaklamadığını yasaklar engellemediğini engelleriz. aha da danıştay orada, zaten süper savunmalar ve gerekçeler hazırladık neyse Cevap: Kurumun iç işi olduğu gerekçesi ile cevap veremiyoruz.

f) 13.08.2009 tarihinde çıkarılan SM?den SMMM?ye Geçiş Yönergesi hükümlerine SM?den SMMM?ye geçiş için başvuran ve sınavı geçerli kabul edilen aday sayısı kaçtır? ÖZEL SMMM sınavına katılan ve SMMM ünvanı almaya hak kazanan meslek mensubu sayısı kaçtır? Bu durumda olup SMMM ünvanı alanlardan kaç tanesi Maliyet Muhasebesi sınavına katılmış ve başarılı olmuştur? Şayet bu adaylar için Maliyet Muhasebesi Sınavına katılması öngörülmemiş ise bu durumun hukuki dayanağı nedir?

Cevap: yani biz bu dilekçenizi aslında hiç cevaplamayabiliriz. Zira yönetmeliklerde yazan dayanak maddeleri açıkça orada yazar geçeriz, fakat siz kanuni değil hukuki dayanak soruyorsunuz, hukuki dayanak ve açıklama işlemleri biliyorsunuzdur ki bilgi edinme yasası ile sorulamayacak "yorum" niteliğinde sorulardandır. nesnel elle tutulur sorularınızı iç işimiz diye geçiştireceğiz, hukuki dayanak sorularınıza 3568 50. maddeyi yazacağız illa da neyi amaçlıyoruz diye sorarsanız o konu da yorum olduğundan bir şey demeyeceğiz

[/quote]

Bu yolda bir karar almış arkadaşlarıma nazicazene tavsiyem, sınavları için itiraz sonrası davalarını açmışken, 2 yıl bekleme süresi ile ilgili de danıştayda iptal davası yoluna gitsinler. bu dava için çok detaylı bilgiden ziyade maddenin 3568 e göre genişletilmiş kısıtlamalar içerdiğini ve hiç bir kamu yararı bulunmadığı savı ile hareket etsinler en azından bu meseleyi bir hukuki danışmanlarınızla görüşün, bende bi yerde 200 sayfalık bir 2 yıl bekleme süresi iptali dilekçesi vardı ama:) dersten geçince unuttuk gitti..

yukarıdaki cevaplar konuyu derinleştirmek için vermiş olduğum cevaplar yanlış anlamayın bir hafife alma maksadı asla yok. çıktığınız yolda başarılar dilerim

tekderssonhak ' Alıntı:
Eğer dava açmak istiyorsanız itiraz hakkınızı kullanmanız gerekir ki bu işlemi yapmanız 2577 İYUK gereğince Kamu Kurumu Niteliğinde olan Meslek Odası (TÜRMOB) tarafından yapılan idari işleme karşı tüm yolları tükettiğiniz ve dava açma zarureti doğduğu manasına gelir.

Zaten itiraz usulen yapılacak bir işlem olacak çünkü bugün ismi bizde mahfuz TÜRMOB Merkez Yönetim Kurulu üyesi ........................ Bey ile cep telefonundan görüşüldü itiraz neticesinde herhangi bir değişlik olmayacağını şifahen belirtti.

yücel beydir o yücel beydir:) sağolsun telefonları açar ama onun istemediği şey nerede yazarsa yazsın tesmerden geçmez. istersen sınavlardan 5000 al o dosya olmaz dedi mi olmaz aga:)

Değerli Meslektaşımız ,

Yaptığınız katkılar için teşekkür ederiz, yapılmış olan bu taslak çalışmada bilgi talep edilen konular ve sorular özenle seçilerek hazırlanmıştır.

Dolayısı ile 4982 sayılı yasanın 25.Maddesini gerekçe göstererek yapılan talebin reddi söz konusu olamaz bir varsayım olarak bilgi talebimiz reddedilmiş olması dava açısından olumsuz bir durum değil aksine olumlu bir sonuç olacaktır kaldı ki asıl gaye soruların yanıtını almak değildir bunun yanı sıra yanıt verilmemesi halinde gaye yanıt almak olduğunda üst kurula ?zorunlu? olarak bilgi verilmesi gerekmektedir.

Sanırım siz alamadığınız yanıtlar için üst kurul yoluna gitmediniz. Tüm buradaki hususlar sizinde dikkatinizi çekmiş olmalıdır bu konularda oldukça emek veren bir meslektaşımız olarak.

Öte yandan sanırım açık olarak ifade etmiştik ancak yine belirtelim dava açmak isteyen arkadaşlar asıl olarak sınav sonucunun dava konusu olmaktan öte sınav esaslarını düzenleyen sınav yönetmeliğinin 21.maddesinin üç ve dördüncü paragrafındaki hükümlerinin YD ve İPTAL talebi olacaktır. Daha açık bir ifade ile başarılı olunan derslerden başarısız sayılarak tekrar sınava tabi tutulmak ve iki yıl mesleki sınavlara alınmama hükümlerinin iptali talebinde bulunulacaktır.

Hepimizin de bildiği gibi idarenin (somut olayda Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Odası olan TÜRMOB? UN) her yaptığı eylem ve işlemin KANUNİ olması HUKUKİ olduğu anlamına gelmez ;) ve özellikle yeni sınav yönetmeliğinin hazırlanmasının altında yatan neden son dönemde fazla sayıda hukuki ihtilaf ile karşı karşıya kalınması hali hazırda devam eden bazı davalarda yönetmeliğin iptali sürecine doğru hızla yaklaşılmaktadır :)

Ve gelinen bu süreçte aslında hepimiz biraz suçluyuz dersten geçince unutup gidiyoruz :) Biz unutup gittikçe ÖZEL SMMM , ÖZEL YMM sınavları vs. bir bir uygulamaya konuluyor :)

Son olarak O kişi Yücel Bey değil :)

Tek ders olduğu halde son hakka kadar neden beklediniz?Maliyette bir dönem nispeten zor bir dönem çok kolay sorulduğunu forumdaki herkes biliyor.Kolay dönemdeki soruları neden yapamadınız?Onca insan da ilk hakkında 7/7 yapıyor. Sorular onlarada aynı .Ayrıca son hak ve tek derse kalan çok az kişi var.Diğer insanlar çalışıp geçebiliyorken 10 'luk kağıt verip geçmez istemek sizce ne kadar adaletli olur?Bu kadar isyan edeceğinize maliyet çalışsaydınız şimdi herkes gibi ruhsatı almıştınız.

Luzatez ' Alıntı:
Tek ders olduğu halde son hakka kadar neden beklediniz?Maliyette bir dönem nispeten zor bir dönem çok kolay sorulduğunu forumdaki herkes biliyor.Kolay dönemdeki soruları neden yapamadınız?Onca insan da ilk hakkında 7/7 yapıyor. Sorular onlarada aynı .Ayrıca son hak ve tek derse kalan çok az kişi var.Diğer insanlar çalışıp geçebiliyorken 10 'luk kağıt verip geçmez istemek sizce ne kadar adaletli olur?Bu kadar isyan edeceğinize maliyet çalışsaydınız şimdi herkes gibi ruhsatı almıştınız.

Luzatez her forumda senin gibi numunelik insanlar var işte, bir taneside maliyetçi çıktı aynı familyadan olduğunuz kesin, kim demiş maliyetten bir dönem kolay, bir dönem zor sorulduğunu son iki dönemdir sorulan sorular cevapları bile tartışılır nitelikte olan sorulardı, hocalar bile dersanelerde bu soru istisnaydı diyerek çözmekten imtina ettiler. Sen kalkmış burda canı yanmış insanlara yok şöyle yapsaydın yok böyle yapsaydın gibi ahkam kesiyosun. Aslında sen de balık tutamayacağın yere olta attığının farkındasın ama bazısının hoşuna gidiyor demek ki...

sayın luzatez;
Bende maliyetten 13 aldım fakat bunun çalışmakla alakası yok. Sadece bu dönem için şunu söyleyebilirim. 1.soru basit bir ücret tahakkuku sorusu ve kanıma göre cevabım hiç değerlendirmeye alınmamış.5 yıldır Bir A.Ş. de Üretim yapan 200 personeli olan firmada muhasebe müdürü olarak çalışıyorum ve ücret hesaplamalarını yapıyorum. Bu sınav sonucuna göre demekki ücretleri hep yanlış hesaplamışım. 2.soru a,b ve c şıkkı olmak üzere 3 seçenekliydi ve a şıkkını yani tam maliyeti doğru yaptım ve 13 puanını burdan aldım.Yani 10 luk kağıt veripde neden geçemiyorum demiyorum sınav kaığının doğru dürüst okunduğuna inanmıyorum sınav soru ve cevaplarını tesmer yayınladı inceledinizmi? tamamen sınav şansıyla alakalı yorumu sana bırakıyorum...

Bence hiç bunlara cevap vermekle uğraşmayalım, kendimizi bu insanlara karşı savunmak zorunda değiliz. Hiç alakasız olduğu bi konuda gelip laf atıp çekip giden tiplerden bir tanesi işte. Forum geçmişi daha çok yeni ve yazdığı her yazı olumsuzluklar barındırıyor. Kısacası gereksiz eleman kaale almayalım

1'de yapamadın .Sınav zordu.Olabilir.
2'de yapamadın Demekki çalışma sisteminde ya da çalıştığın notlarda hata var dersin.
3'de yapamadın Hadi onu da anladık.Artık iş ciddiye bindi....SONA YAKLASIYORSUN TEK DERS KALMIS HERTÜRLÜ KAYNAĞI NOTU YÜKSEK NOT ALAN ARKADAŞLARINDAN SINAV İÇİN YARDIMINI DA ALDIN.Ruhsatı almak istiyorsun
Ezberlemedin mantığını kavradın.
4'de yapamadın (bu sınavda geçmeliydin.) en azından 50 alman gerekirdi.
5'de yapamadıysan(Zaten umudun tükendi .Çalışsan bile artık işin şansa kalmıs .Soruları heyecandan yanlıs bile okuyabilirsin.Doğru diye yazdıkların doğru olmayabilir.

Mazereti komisyon hocasında ve sistemde bulmak anlamsız .Çünkü sistemin böyle olduğunu biliyorsun.Finansal muhasebeden dosya yakanlar sistemle savaşmak yerine forumdaki bazı kişilerin yaptığı gibi notları çalışsaydı 2 yıl beklemeye girmezlerdi.

Komisyon sizlerin adlarını biliyor ve sizleri sınav kağıtlarınız 80 olduğu halde 10 mu verdi?
Eğer öyleyse vahim bir durum .Böyle bir şeyi yapan komisyon üyesi hayatınızla oynuyor demektir.

düşüncen çok yanlış. Herhalde Yusuf SÜRMEN in hiç sınavına girmedin. Ben Finansaldan geçmek için bir dönem pas geçmek zorunda kaldım. Sonraki hocadan 50 ile geçtim. Ya sınav hakkı olmayanlar ne yapsın??? Pas da geçemezler...

Finansal muhasebe sınavından 2009 yılında ve önceki yıllarda girenler hep yüksek notlarla rahatça geçtiler.2010 yılındaki komisyondan çok düşük notlar aldım ve sırf bu nedenle 2011/1 sınavı aynı komisyondur diye para yatırdığım halde girmedim. 2011/2 sınavında girdim ve gelir tablosunda kar zararı dahi tutturdum. Biz 3 sınavda muhasebeyi bilmeseydik 4 hakkımızda da geçemezdik. Komisyon bir soru soruyor kendi kitabında yok tesise katılma payı ? Maliyetten son hakkına kalan arkadaşlarda elbette olabilir.Bu durum bu arkadaşlarımın maliyet dersini bilmedikleri anlamına gelmez kolay bir sınava girmemiş olabilirler yada sınav heyecanı yanlışta olabilirler. Herkes burada emek veriyor çalışıyor çok zor şartlarda çalışanlarda var akşam saat 11 de eve gelip ders çalışan insanlarda var ikiz bebeği olup çalışanlarda var bu sınava hasta olupta çalışanlarda var. komisyon değişince muhasebeden daha önce 17 alan bir arkadaşım 78 alarak geçti. Kimse moralini bence bozmasın Deha dersanesinde nursel hoca var çok iyi bir eğitmen tek dersi olanlar için tavsiye ederim. Umarım herkes kazanır kimsenin emeği boşa gitmez.

Sana cavap vermek istemiyordum fakat dayanamadım söylecek çok şey var ama ...

Sen kendi dünyada yaşamaya devam et ! Kimseye akıl verme !

SMMM ünvanı alabildiysen git ilkokul mezunu olan ÖZEL SMMM sınavı ile senin aldığın ünvanla aynı ünvanı alan ve aynı haklara sahip olan SMMM'ler ile hata bulmayı anlamsız bulduğun sisteme sıkı sıkı sarıl burada insanları aşağılamaya hakkın yok ... İnsanların canını sıkma ...

Bu enerjini sınava harcasan simdi smmm idin. Davalardan olumlu sonuç almanız imkansıza yakın.

arkadaşlar 05 eylül 2011 pazartesi herkes itiraz paralarını banka hesabına yatırıp, (yatıranlarda) tesmerin sitesinde itirazlarını yaptıktan sonra ilk aşamayı başlatalım. umarım bu itirazlar cok olur ve gene umarım komisyon da şaşırır (?) ve olumlu dönüşlerle hakettigimiz puanları geri alırız. herkesin gercekten emegi, gelecegi var bu puanlarda. birlik olalım ve pes etmeyelim.. henüz herşey bitmiş degil !!!

İnternetten itiraz eden arkadaşlar(Özellikle dava açmayı düşünenler) ayrıca yazılı olarak dilekçe ile başvuru yapılması önemli (bağlı olduğunuz odalara verilmek üzere bu dilekçeleri iki nüsha hazırlayın bir nüsha sizde kalacak) mutlaka evrak kayıt numarası alın arkadaşlar..

Luzatez ' Alıntı:
Bu enerjini sınava harcasan simdi smmm idin. Davalardan olumlu sonuç almanız imkansıza yakın.

Sevgili arkadaşım, neden bu tarz yıkıcı ve olumsuz davrandığınızı anlamış değilim ???Kendinizce realist davranıp, dost acı söyler felsefesiyle duruma yaklaşıyo olabilirsiniz ama bu durumda da empati kurmanızı öneririm...Siz de o durumda olabilirdiniz...

Ayrıca bu arkadaşların ne kadar "enerji" harcayıp harcamadıklarını, hangi koşul ve şartlarda bu sınava hazırlandıklarını, ne kadar emek verdiklerini yada vermediklerini nerden biliyorsunuz?Bazen aynı çabayı gösterseniz de , içinde bulunduğunuz maddi ve manevi şartlar dolayısıyle aynı sonuçları alamayabilirsiniz.Ama bu emek verilmediği,çalışılmadığı anlamına gelmez... Ben bu durumdaki birçok arkadaşımın gösterdikleri çaba ve emeğe yakından şahidim...

Sonucu ne olursa olsun insanların emeklerine saygı göstermeniz gerekir,yok göstermem dersenizde lütfen o yıkıcı düşünce ve yorumlarınızı buraya aktarmayın.Bırakın sizde kalsın...

Sür'çü lisan ettiysem affola, hoşcakalın...

Arkadaşlar merhaba, son hakkımdı ve tek dersim olan Maliyetten gelen kötü sonuç ile benim için sıkıntılı bir dönem başlamış oldu.Maliyet sınav kağıtlarının yeterli hassasiyet gösterilerek okunmadığı düşüncesindeyim.İstanbul'da ikamet eden meslektaşlarımızla bir araya gelmeyi öneriyorum.İlgili konuda bir yol haritası belirlemek için Merkezi bir yerde Taksim-Bakırköy olabilir.Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
[email protected]

Arkadaşlar bu soru cevaplarındaki damga vergisi hatasının. sayı ayırmalardaki nokta virgül farklarının, sonucların önceki dönem olarak yanlış açıklanmasının, gidişata değil küllen sonuca not verilmesinden ötürü damga vergisinden kalınma ihtimalinin

üzerine gideceksiniz inşallah?

arkadaşlar her yerde olduğu gibi burda da ne konuştuğunu bilmez şahıslar olabiliyor bu yüzden bırakalım didişmeyi cevap vermektense kendi konumuza dönelim neler yapabiliriz ona bakalım .. son sınav hakkı olanlarda veyahut birkaç sınav hakkı olanlarda bilsinler ki bu zihniyeti değiştiremezsek yerimizde saymaya devam edeceğiz.. dava konusu sadece son sınav hakkı olan arkadaşlarımızın önünü açmaktan ziyade , 2011-2 dönem girilen maliyet muhasebesi sınavının gerek soru şeklindeki tutarsızlık gerekse not değerlendirilmesi açısından ne denli amacının dışında hizmet etmediğini tesmer ve ilgili komisyon üyelerinin gözlerinin önüne serilmesi maksadı ile bağlı oda ve bakanlıkça denetim ve araştırılması için start verilmesi ,haksız yere mağdur edilen bunca arkadaşımızın HAKLARININ ARANMASI OLMALIDIR......