Şirket Avukatının Masrafları Hk.

Kanunen olmaz, işyerinde çıkan yemek çalışanlar içindir. Kanun "patron aç kalsın onun yeme içmesi beni ilgilendirmez, harcamalar şahsına aittir." demektedir. Ancak işyerinde 10 kişi çalışırken patron dahil 11 kişilik yemek çıkarılır ama 10 kişi üzerine yayılır oda kanunu hülle ile delmektir.


Sayın merkür2,

Bu doğru değil, özellikle şirketlerde "Patron" meselesi hiç mümkün değil. Tüzel kişi kavramına tamamen aykırı. Tüzel kişilerdeki yöneticiler Müdür sıfatlı temsil yetkisine haiz çalışanlardırlar YK üyeleri dahil. GK kararıyla onlara ücret/Huzur hakkı ödenmesi ve gider kaydetmesi mümkünken özellikle mutfakta pişen yemeği patron yedimi/yemedimi diye irdelemek eşyanın tabiatına bile aykırı.

Bu görüşe katılmam mümkün değil.
 
Sayın ksimkesyan,

Kayıtlarınıza alırken x adet personel ve yönetim kurulu üyelerine ait yemek olarak ayrı ayrı kaydederseniz yönetim kurulu üyelerine ait kısmı gerek geçici gerek yıllık beyanda gider mi yoksa kkeg mi gösterirsiniz?
Diyelim ki incelemeye girdiniz ve yukarıda yazdığım gibi kayıtlarınız var ve gider olarak kayıtlı, vergi kanunlarına aykırılık var denilmeyecek mi? (gerçi günümüzde at bir sakal incelemeyelim anlayışı varken bu konuda detay inceleme yapılacağını sanmam.)
 
Sayın merkür2,

Yukarda yazdıklarımda söylediklerim net. Böyle bir ayrım yapılamaz. Söylediğiniz tarzda bir ayrıntı ücrette varken yemek için olabilirmi ? Mutad çalışma süreleri içinde (gerektiğinde dışında da) doğal giderlerin KKEG yapılması gereksiz ve anlamsızdır.
 
Sayın Merkür temizlik malzemesi alındı, şirket sahibinin odasını temizlemeye harcanan gider yazılamaz mı yani ?
 
Şirkette şirket sahibinin kendisinin kullanımına tahsis ettiği oda şirketin mi yoksa şirket sahibinin şahsi odası mıdır?
 
Odası işte zaman zaman kendi şahsi misafiri zaman zaman iş ile ilgili, saat mi sayacağız ?
 
Vergi kanunlarına noktası virgülüne kadar, en ince ayrıntıları da hesaplayarak uyacağım derseniz sayacaksınız.
 
Sayın merkür2,

Üzgünüm ancak konuyu yanlış yola sevkediyorsunuz. Öncelikle şirketin patronu olmaz (hernekadar bu kelimeye alışılmışsada) ancak hissedarı olur. Öncelikle TTK kapsamında hissedarlar hissedarlardan bazılarına YK ve temsil yetkisi verirler, YK üyesine ve başkanına tahsis edilen oda patronun odası olmaz. Kavramlara böyle bakarsanız, patron yok öyleyse patron odası da yok. Bahsettiğiniz kurallar çerçevesinde salt "patron" değil çalışanlar için de benzer sorunların çıkması işten bile değildir o nedenle bahsettiğiniz kuralların hiçbirinin dayanağı olmadığını daha kolay görürüz.
 
Sayın Merkür o kadar da değil bence , biraz ütopik olması için bu Örneği vermiştim aslında
Vergi kutsal tamam ama Bu kadar detaya inilmesine gerek var mı?
 
Üst