Ynt: Şirket Bünyesinde Üretilen Makinenin Muhasebede yeri?
Merhaba,
Sayın Uzman, yazacağımı yazdım artık yazmayacağım diyorsum ama yine dayanamadım.
Çok basit bir şey söylemek istiyorum, siz işletmenizde üretimde kullanmak üzere satın aldığınız bir makinanın veya herhangi bir demirbaşın alış faturasında gösterilen KDV tutarını ne yapıyorsunuz, yoksa indirmiyormusunuz? Eğer indirim konusu yapmıyorsanız yukarıda yazdıklarınıza uygun hareket ediyorsunuz, aksi halde yazdıklarınızla çelişen bir uygulama içindesiniz demektir.
Ayrıca ticari faaliyet kapsamında yapılan bir harcamaya ait Katma Değer Vergisinin alınan mal yada hizmetin türü ne olursa olsun (satın alınan otomobile ait KDV gibi istisnai uygulamalar hariç) işletmenin sırtında kalması diye bir durum yoktur. İşletme yüklendiği tüm Katma Değer Vergisini (GYG+Demirbaş alımı+stok alımı+ + + ) indirilecek KDV olarak hesaplarına kaydeder ve tamamını ilgili dönem indirilecek KDV olarak dikkate alır. Yani bahsedilen son tüketici ticari işletme değil, sen+ben+ahmet+hasan+selami+ + + + + gibi tüketicilerdir. Ama konumuz ÖTV olsaydı, yazdıklarınız bir nebze olsun doğru olacak ve sadece üretimde kullanılan ve satışında ÖTV tahsil edilen mallara ait ÖTV indirim konusu yapılacaktı.
Ayrıca emsal bedel uygulaması işletmenin kendisi için ürettiği bir sabit kıymet için geçerli değildir. Emsal bedel ile ilgili olarak söylediklerin, işletme ortaklarından biri için herhangi bir üretim yapmışsa veya teslimde bulunmuşsa geçerlidir.
Yani sizin bir rafınız yansa raftaki malların KDV sini ya indirmeyeceksiniz. Yada daha önce indirdiyseniz ilave KDV ye ekleyip devlete iade edeceksiniz. Sebep. Çünkü son tüketiciye yansıtmadınız. Devletin emanetini sahibine ulaştıramadınız. Ve devlet sizin hatanızdan dolayı kendi kaybını sizde tazmin etti. Peki rafın KDV si. Kanun neden sadece mallar diyor. Yani raf yansa veya koltuk veya ne bileyim masa demirbaş yani. Bunlar için neden KDV sini istemez. Çünkü süreç bitmiş. Son tüketici olarak sizde kalmış. Un elenmiş elek asılmış
Bir konu daha var, eğer bir yangın çıksa veya sel gelse veya hırsızlık olsa ve demirbaşlarımızdan bir kısmını kaybetmiş olsak bu demirbaş için indirim konusu yapmış olduğumuz Katma Değer Vergisinin o döneme ait beyannamemize ilave edilmesi gerekmektedir. Yani unun elenmesi eleğin asılması diye bir şey yok.
Son olarak neticede kendi kendimize fatura kesmemize gerek olmamakla birlikte, kesmiş olsak bile bir faturada gösterilen KDV aynı beyannamenin hem tahsil edilen kısmında bulunacak, hemde bu döneme ait indirilecek KDV satırında bulunacağı için sonucu sıfır olacaktır.