Şirket Bünyesinde Üretilen Makinenin Muhasebede yeri?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kevin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Şirket bünyesinde makine üretiyor.Bu makina mamul üretiminde kullanıyoruz.Muhasebede mamul mü demirbaş mıdır?

Ynt: Şirket Bünyesinde Üretilen Makinenin Muhasebede yeri?

kevin ' Alıntı:
Şirket bünyesinde makine üretiyor.Bu makina mamul üretiminde kullanıyoruz.Muhasebede mamul mü demirbaş mıdır?
Merhaba,
Anladığımı yazıp sonra cevaplamak istiyorum.
Öncelikle siz bir makine üretiyorsunuz ve bu makine devreye alınınca bununla üretim yapacaksınız. Buna göre;
Makine üretimi yapacak olan makinenin imali için harcanan paraları 258 hesap altında muhasebeleştirmeli ve imalat tamamlanınca 253 hesap altında sabit kıymet olarak kayda almalısınız.

Eğer yanlış anlamışsam daha açık bir şekilde yazmanız halinde doğru yanıtı alabilirsin.

Merhaba,

Yani sizin üretiminizi yaptığınız mamüllerle, o mamülleri üreten makina aynı makina. Bu durumda ürettiğiniz makinalardan birini kendinize fatura etmelisiniz.

Saygılarımla,

Merhaba,

Benim fikrim fatura kesilmeyip sarf olan mlz 258 hs altında detaylandırıp 253 hs. virman etmek.

Fatura kesilmesi durumunda şöyle olacak 253 hs borçlanacak bir tarafta diğer tarafta gelir olacak. sarf olanlar 710 da gider olacak.

Bir yönden çift gider işlenmiş olacak.

Merhaba,

81 ' Alıntı:
Merhaba,

Benim fikrim fatura kesilmeyip sarf olan mlz 258 hs altında detaylandırıp 253 hs. virman etmek.

Fatura kesilmesi durumunda şöyle olacak 253 hs borçlanacak bir tarafta diğer tarafta gelir olacak. sarf olanlar 710 da gider olacak.

Bir yönden çift gider işlenmiş olacak.

Nasıl çift gider oluşuyor anlamadım.

Açıklarsasnız. Sevinirim.

Saygılarımla,

Merhaba hocam,

Benim fikrime göre 253'e alınan mlz. nin ayrılacak amotismanından doalayı çift gider oluşacak.

Merhaba,
Sayın "Uzman", üretimde kullanmak amacıyla kendi ürettiğiniz makina için neden fatura kestiğinizi bana anlatabilirmisiniz lütfen.

Bu arada aşağıdaki linkte bulunan çok kısa açıklamayıda okuyun lütfen.

Yıllara Yaygın İnş.

Sn.Kevin,
Bir deli kuyuya taş atar 40 akıllı çıkaramaz diye bir söz vardır. Sizin sorunuz da böyle ... Sorunuz açık olmayınca verilen yanıtlarda tam olmuyor.
Eğer siz o makinaların seri imalatını yapıp satıyorsanız,yani esas iştigal konunuz makina imalatı ise,imal ettiğiniz makinaları maliyet bedeli ile 152 hesaba alıyorsunuzdur. Bu makinaların birini kendiniz kullanacaksanız yine maliyet bedeli ile 152 hesaptan çıkıp, 253 hesaba almanız gerekir.
Yok eğer o makinayı özel olarak kendiniz için imal ettiyseniz. Yaptığınız giderleri 258 hesapta toplar, oradan da 253 hesaba aktarrırsınız. Ayrıca bunlar için de kendinize fatura kesmeniz gerek yoktur.
Selamlar,

Sayın Başkan,

Sanırım aşağıda vereceğim örnek hem 81 rumuzlu arkadaşımızın hemde sizin sorunuzu aydınlatacağı kannatindeyim.

Şimdi atıyorum torna tesfiye makinası üreten bir işletme. Ürettiği makinalardan birini ürün imalatında kullanmak üzere atelyesine alıyor.

yani o makinanın son tüketicisi kendisi oluyor. Bu makinayı kendisine emsal bedeli üzerinden kendisine fatura etmesi gerekir.
Çünkü

1. KDV kanunu açısından KDV son tüketici üstünde kalmalıdır. Ve son tüketici siz olduğunuza göre kendinize fatura kesmelisiniz ki süreç tamamlansın. Neticede bu faturanın KDV si satış faturasıyla 391 alış faturasıyla 191 hesaplara yazılarak sıfırlanacak ama siz süreci tamamlamış olacaksınız.

2. 152 hesabın alacak bakiyesi 620 Satılan mamüller hesabının borç bakiyesini vermek zorundadır. Eğer bu makinayı direkt olarak 152 den 253 hesaba alırsanız bu durumda bu denklik sağlanamaz.

3. VUK kanununa göre firmanın kendi kullanımına ayırdığı bu ürün emsal bedelden değerlenip kayıtlara alınmalıdır. Yani makinanın satış bedeli 200 YTL iken siz 253 e maliyet bedeli olan 150 YTL yi alırsanız firmanın o makina için kullandığı hammaddeleri 5 yılda indirebileceksiniz. Buda Matrah farkı teşkil edecektir.

Örneğin

300 YTL maliyetli bir makina satış fiyatı 500 YTL

1. Durum 152 hesaptan direkt olarak 253 hesaba alınması

-------------------- / / -------------------
253 300

152 300
-------------------- / / ----------------------
770 60

257 60
------------------- / / -------------------------

Firmanın karından düşecek bedel 60 YTL

2. Durum Kendine Fatura etmesi

---------------------- / / --------------------
136 590

600 500
391 90
Kendine Kesilen Fatura Satış Kaydı
--------------------- / / -----------------------
253 500
191 90
136 590
Kendine Kesilen Fatura Alış Kaydı
------------------------ / / --------------------
620 300

152 300
Satılan Mamül Maliyeti
-------------------- / / -----------------------
770 100

257 100
Amortisman Kaydı
--------------------- / / ---------------------

600 +500
620 - 300
770 - 100
----------
Kar 100 YTL

Gördüğünüz gibi emsal bedelden değerlendirilmediğinde 60 YTL zarar olmaktadır. Ancak VUK hükümlerine göre emsal bedelden değerlediğimizde 100 YTL kar oluyor. Yani 160 YTL Matrah farkı çıkar.

Sayın Bülent249 işte bu yüzden işletme kendi kullanımına aldığı makinayı kendine fatura etmek zorundadır.

Ha Bu ara Sayın 81 gördüğünüz gibi iki kere gider olmuyor. Çünkü kendimize kestiğimiz faturanın geliri de var.

Saygılarımla,

Sayın Uzman siz KDV nin son tüketicide kalmasını gerektiğini söylemişsiniz doğru ama fatura kesmesine gerek olduğunu ben düşünmüyorum çünkü şu an da firmanın makina üretmet için yüklendiği kdv firma üzerinde kalıyor bence tekrar faturaya gerek yok

Merhaba,

Ben hala sizin fatura kesilmeli görüşünüze katılmıyorum.

Firmanın kdv'si zaten içerde kalıyor. Durduk yere firma neden kar yapsın bunuda anlamış değilim.

O zaman hiç bir firma kendi imal ettiği ürünü kendi bünyesinde kullanmak istemez.

Ben şimdi gemi imalatı işi ile uğraşan firma olsam. Kendi kendime keseceğim faturadan dünya kar çıkacak.

kevin ' Alıntı:

Sevgili forumdaş

Duran varlıkların işletme tarafından imal ve inşa edilemsinde,çeşitli aşamalarda yapılan harcamalar önce 7-Maliyet hesaplarında 7/a seçeneği veya 7/B seçeneğine göre toplanır.Daha sonra 7-Maliyet Hesaplarının yansıtmaları ile 258-Yapılmakta olan yatırımlar hesabına aktarılır.Burada maliyetler oluştuktan sonratek bir duran varlık kalemi halinde ilgili duran varlık hesaplarına alınması gerekir.Duran varlıkların işletme dışında anahtarn teslimi şeklinde tek bir işlem halinde imal ve inşa ettirilmesi halinde işlemin bitiminde dogrudan ilgili duran varlık hesabına alınması gerekir.

İşletme tarafından işletmede kullanılmak üzere imal veya inşa edilen yatırımların aktife alınmasında KDV uygulaması Katma Değer Vergisi Kanunun 3/D ve kaldırlmadan önceki 31 maddesine göre Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin işletmede kullanılmak üzere imal veya inşa edilmesi halinde vergi usul kanununa göre aktife alınması veya kullnılmaya başlanması teslim sayıldığından iktisadi kıymetler aktife alındığında maliyet bedeli üzerinden KDV hesaplanıyor ve bu hesaplanan KDV aynı dönemde 391-Hesaplanan KDV hesabına alacak 1/3 191-İnd.Kdv hesabına kalan 2/3 mütakip yıllarda indirim konusu yapılmak üzere 291-Gelecek yıllarda İnd.Kdv.hesabına borç yazılıyordu.fakat 01.01.1999 tarihinden itibaren 4369 sayılı yasa ile bu uygulamaya SON VERİLMİŞTİR.Dolayısıyla Yapılmakta olan yatırımlar tamamlandığında 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar hesabın alacağı mukabili ilgili sabit kıymet hesabına borç kaydedilirken 01.01.1999 tarihinden itibaren yapılan işlemler teslim sayılmadığından yatırım tutarı üzerinden K.D.V HESAPLANMAYACAKTIR.

ÖRNEK :

____________________/_____________________

258-Yapılmakta Olan Yat.Hesabı

711

721

731

771

781

____________________/_____________

252-BİNALAR

253-TESİS MAKİNE VE CİHAZLAR

258-yAPILMAKTA OLAN BİNALAR

258-YAP.OL.TESİS.MAK.CİHA

Merhaba,

Şimdi ilgili arkadaşlardan ricam şöyle bir kaç adım geri gidip konuya daha bir geniş açıdan daha bir sorgulayıcı bakmalarıdır.

siz ürettiğiniz makinalardan birini kendi kullanımınıza aldınız. Bu makinanın maliyetini teşkil eden heaplara bir bakalım
150 de
730 da
740 da
151 de

herbir hesaptan çıkış yapmanın kural ve kaideleri kanunlar, tebliğler, ilkeler, ve muhasebe standartları çerçevesinde belirlenmiştir. Bu yüzden içeriye alınan makina için harcanan tutarların bu hesaplardan direk virman yoluyla 253 hesapta toplamak ne kadar mümkündür. Ve ne kadar doğrudur. Sorgulamaya burdan başlayalım.

Şimdi KDV açısından bakarak sorgulamaya devam edelim. 191 hesapta iki tip KDV vardır. 1. Satılan ve üretilen ürünlerle ilgili olarak müşterilere yansıtılacak KDV.
2. Son tüketici olarak üstlenilen KDV.

fark nedir diye düşünelim. KDV kanununa bakalım mesela 30/c maddesi ne diyor zayi olan mallara ait KDV indirim konusu yapılamaz. Yani sizin bir rafınız yansa raftaki malların KDV sini ya indirmeyeceksiniz. Yada daha önce indirdiyseniz ilave KDV ye ekleyip devlete iade edeceksiniz. Sebep. Çünkü son tüketiciye yansıtmadınız. Devletin emanetini sahibine ulaştıramadınız. Ve devlet sizin hatanızdan dolayı kendi kaybını sizde tazmin etti. Peki rafın KDV si. Kanun neden sadece mallar diyor. Yani raf yansa veya koltuk veya ne bileyim masa demirbaş yani. Bunlar için neden KDV sini istemez. Çünkü süreç bitmiş. Son tüketici olarak sizde kalmış. Un elenmiş elek asılmış.

İşte bu yüzden bu KDV zaten firmada kalıyor fatura kesilmesi gereksiz. Değil. Süreç tamamlanmalıdır.

Şimdi fatura kesmeye karar verdik. O zaman neden maliyetine kesmiyoruz. Bir adım daha geri çekiliyoruz. Ve VUK giriyor devreye. Emsal değer diyor. Emsal değer üzerinden Fatura etmelisin.

Zaten hesaplarda da görülüyor. 160 YTL matrah farkı nasıl çıkıyor.

Sadece bu işlemde değil.

Kendi dükkanının temizliğinde kullanmak için raftan temizlik maddesi alıp kullanan temizlik malzemeleri satıcısı.

Mal getirsin diye kendi tankerine motori koyan benzin istasyonu, Hatta ağzındaki pası temizlesin diye bir kek yiyen bakkal. Hepsi aynı uygulmayı yapmalıdır.

O ürünü satsaydı devlet vergi geliri elde edecekti değilmi.

Olur mu devlet baba bunu yanınıza bırakırmı.

Saygılarımla,

Merhaba,
Sayın Uzman, yazacağımı yazdım artık yazmayacağım diyorsum ama yine dayanamadım.

Çok basit bir şey söylemek istiyorum, siz işletmenizde üretimde kullanmak üzere satın aldığınız bir makinanın veya herhangi bir demirbaşın alış faturasında gösterilen KDV tutarını ne yapıyorsunuz, yoksa indirmiyormusunuz? Eğer indirim konusu yapmıyorsanız yukarıda yazdıklarınıza uygun hareket ediyorsunuz, aksi halde yazdıklarınızla çelişen bir uygulama içindesiniz demektir.

Ayrıca ticari faaliyet kapsamında yapılan bir harcamaya ait Katma Değer Vergisinin alınan mal yada hizmetin türü ne olursa olsun (satın alınan otomobile ait KDV gibi istisnai uygulamalar hariç) işletmenin sırtında kalması diye bir durum yoktur. İşletme yüklendiği tüm Katma Değer Vergisini (GYG+Demirbaş alımı+stok alımı+ + + ) indirilecek KDV olarak hesaplarına kaydeder ve tamamını ilgili dönem indirilecek KDV olarak dikkate alır. Yani bahsedilen son tüketici ticari işletme değil, sen+ben+ahmet+hasan+selami+ + + + + gibi tüketicilerdir. Ama konumuz ÖTV olsaydı, yazdıklarınız bir nebze olsun doğru olacak ve sadece üretimde kullanılan ve satışında ÖTV tahsil edilen mallara ait ÖTV indirim konusu yapılacaktı.

Ayrıca emsal bedel uygulaması işletmenin kendisi için ürettiği bir sabit kıymet için geçerli değildir. Emsal bedel ile ilgili olarak söylediklerin, işletme ortaklarından biri için herhangi bir üretim yapmışsa veya teslimde bulunmuşsa geçerlidir.

Yani sizin bir rafınız yansa raftaki malların KDV sini ya indirmeyeceksiniz. Yada daha önce indirdiyseniz ilave KDV ye ekleyip devlete iade edeceksiniz. Sebep. Çünkü son tüketiciye yansıtmadınız. Devletin emanetini sahibine ulaştıramadınız. Ve devlet sizin hatanızdan dolayı kendi kaybını sizde tazmin etti. Peki rafın KDV si. Kanun neden sadece mallar diyor. Yani raf yansa veya koltuk veya ne bileyim masa demirbaş yani. Bunlar için neden KDV sini istemez. Çünkü süreç bitmiş. Son tüketici olarak sizde kalmış. Un elenmiş elek asılmış

Bir konu daha var, eğer bir yangın çıksa veya sel gelse veya hırsızlık olsa ve demirbaşlarımızdan bir kısmını kaybetmiş olsak bu demirbaş için indirim konusu yapmış olduğumuz Katma Değer Vergisinin o döneme ait beyannamemize ilave edilmesi gerekmektedir. Yani unun elenmesi eleğin asılması diye bir şey yok.

Son olarak neticede kendi kendimize fatura kesmemize gerek olmamakla birlikte, kesmiş olsak bile bir faturada gösterilen KDV aynı beyannamenin hem tahsil edilen kısmında bulunacak, hemde bu döneme ait indirilecek KDV satırında bulunacağı için sonucu sıfır olacaktır.

kendi işletmesinde kullanılmak üzere üretilen makinalar için fatura kesilmesi hep tartışılan bir konudur. çünki açık bir tebliğ yada madde yoktur. bu nedenlede her kes kendine göre yorum yapmaktadır. ancak sonuç olarak kdv yönünden değişen bir şey yoktur. bu nedenle konunun kdv yönünden tartışılması bence anlamsızdır. her kes kendine nasıl uygun geliyorsa kdv yönünden öyle işlem yapmalıdır.

ancak;
bu işletmenin 2.sınıf işletme olduğunu düşünürsek, ya da cirosu üzerinden belli şartlar taşıyorsa ne yapılacaktır bence onu tespit etmek için fatura kesmek konusu tartışılmalıdır.
eğer fatura kesilecek sonucu çıkarsa işletme kendisi için bir makina imal etti diye 1.sınıf mükellef olabilir. ya da şirket yada 1.sınıf ise ymm hadlerine yakalanabilir. ya da bunun gibi aklıma gelmeyen farklı hadlerin hesabında sonuç değişikliği yapabilir.
bu nedenlere benim görüşüm bu bir satış değildir.
fatura kesmek gerekmez değil kesilmemelidir.

Ayrıca neden kendi kendime karlı satış yaptığımı anlamadım. Neden durduk yere vergi ödüyoruz. Bence gereksiz ve yersiz bir işlem emsaline göre satış yapmak.

saygılarımla

Merhaba,

Peki ben bir otomobil acentasıyım. İşletmeye satmak üzere aldığım arabalardan birini kendi kullanımıma aldım.

Şu üçünü istiyorum.

1. Fatura kesmeyecekmiyim. (ÖTV ye tabi bir satıştır. Lütfen Dikkat)

2. Faturayı liste fiyatından kesmeyecekmiyim.(Neticede ÖTV yi düşüreceksiniz)

3. Bu bir çelişkimidir.

(Saygısızlık olarak almayın lütfen espri olsun diye bu üslupta yazdım)

Ha bu arada.

Kanunun tam metninde Zayi olan mallara ait ödenen KDV indirim konusu yapılamaz diyor. Sayın Başkan. Sebebi de benim dediğim noktadır. Yoksa neden böyle nir maddeye gerek olabilirki.

Aksi takdirde hurdaya ayırdığınız sabit kıymetin KDV sinide ilave etmek durumunda kalabilirsiniz.

Unutmayın mevzuatta Mallar olarak ticari mallardan sözeder. Sabit kıymetler için ATİK kullanılır. Sadece Mallar yazıyor.

Saygılarımla,

Bence bu bir çelişkidir. ; :)

Bence o arabayı bir başkasına sattığında ne gibi işlemlerden geçmesi gerekiyor ise
kendisine aldığında da aynı işlemlere tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum İyi çalışmalar...

Merhaba,
Sayın Uzman konuyu saptırmayın lütfen, yazmış olduğum bundan önceki mesajı sanırım dikkatli okumamışsın. Zaten otomobil v.s. için uygulama farklılık olduğunu ayrıca ÖTV için yazılanların geçerli olmadığını belirtmiştim.

Otomobil için tabiki fatura kesecektir. ÖTV ödenecek ve maliyet veya gider olarak dikkate alınacaktır (çünkü mamul üretiminde kullanılan bir ürün değildir) , KDV indirim konusu yapılamayacak ve gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır (çünkü otomobilin KDV indirimi genel olarak kabul edilmemektedir.) v.s.v.s

Bu kadar tartışmadan sonra artık herkes aklına hangisi yatıyorsa onu uygulayabilir. Kolay gelsin diyorum.

Merhaba,

Konuyumu saptırıyorum. Kanunda açıkça yazıyor zayi olan mallara ait olan KDV indirim konusu yapılmaz diye. ATİK için bir şey diyormu hayır. Ama siz demişsiniz ki atiklerde de durum aynı.

Ama değil. Lütfen daha geniş bakın olaylara.

Hem ayrıca şu malda şöyle uygulanır bu malda böyle varmı böyle bir uygulama,

Kaide tektir. Sayın başkan

İşletmeye satılmak için alınan mal satış faturası haricinde 153 hesaptan gider hesaplarına çıkamaz................

Bu böyle biline........................................

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...