Şirket Kuruluşta Defter Tasdiki Ne Zamana Kadar Yapılmalıdır ?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Şirket kuruldu 14.02.2015 de
defter tasdikini bir ay içerisinde yaptığımızda defterler geçerli sayılır mı? kuruluştan bir ay geçtikten sonra mı geçersiz sayılır
Yani 13.03.2015 e kadar tasdik yapılan defterler kullanılabilinir mi?
Teşekkürler

V.U.K. 221. maddesine göre,

- Ötedenberi işe devam etmekte olanlar, defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda,
- Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda,
- Yeniden işe başlıyanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak 10 gün içinde,
- Tasdike tabi defterlerin dolması veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar, bunları kullanmaya başlamadan önce
tasdik ettireceklerdir.

yani sizin durumda; 14.02.2015 tarihinde işe başlanmışsa en geç 14.02.2015 tarihine kadar defterleri onaylatmanız gerekmektedir.

http://www.ivdb.gov.tr/pratik/oranlar/ondort.htm

Birince derece usulsüzlük. (2015 yılı için 120,00-TL) Bir aylık süreyi geçirmeden biran önce yaptırın. Aksi taktirde süreyi geçirir iseniz defterler yok hükmünde olacaktır.

Selamlar
Bu süre konusunda kesin bişey demek şu aşamada gerçekten çok zor.Zira şu anki uygulama yukarıdaki VUK maddesinin tamamen dışında seyretmektedir.Sayın Eneral'ın dediği gibi, tescil yapılmadan defter tasdiki yapamıyorsunuz.Yani noterler tasdik anında sicil tasdiknamesini de görmek istiyorlar.Bu da demektir ki,işe başlamadan önce yapılması biraz zor.Hatta sicil tasdiknamesini odadan 2-3 gün geç alıp (haliyle tescil tarihi 2-3 gün öncesi oluyor) defterleri cezasız ve sorunsuzca tasdik ettirdiğim bile olmuştur.
Yalnız bundan 4-5 yıl önce vergi dairesinden memurlar,bu konuda bir iç genelge yayınlandığını,defterlerin işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde tasdik edilebileceğini de söylemişlerdir.(Bu genelgeyi görmedim) Sanıyorum şu anda uygulanan da budur.Net birşey söylemeyeyim ama sanıyorum şu anda uygulanan tescil tarihinden itibaren 10 günlük süre içinde defterlerin tasdik ettirilmesi gerektiğidir.
Eğer bahsettiğim genelge veya yazıya ulaşan arkadaşlar varsa ve bizimle paylaşırlarsa da tabiki memnun oluruz.
Saygılar

Sayın Arkadaşlar,

Şirket ana sözleşmesinin tescile verildiği gün defterler de Ticaret Sicil tarafından onaylanır. Bunun için başka belge zaman süre gibi şartlara gerek yok. Sicilin onay yetkisi var.

Kevork üstadım Selamlar
İyi olmanızı temennizi ediyorum.
Ben şahsen hiç yapmadığım için merak ediyorum.Defterleri Sicil memurluğundan onaylayan var mıdır acaba,veya siz yaptınız mı,prosedürleri nasıldır?smmm noter girişi gibi bir uygulama var biliyorsunuz.Sicilde nasıl bir uygulama var.Sicilden hiç defter onaylatmadım.Aramızda bunu yapan var mı?Gerçekten merak ettiğim için soruyorum...

Sevgili Tahsin,

Ben yaptırdım. TTK bu konuda bir değişiklik de yapmadı zaten. Şirketin kuruluş sözleşmesi tamamlandığında tescile gittiğinizde beraberinde götürdüğünüz defterleri de onaylıyorlar, bu defterler yetmez ise ek olarak notere de onaylattırırsınız. Buyrunuz...

[I]MADDE 64- ........................

(3) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmaz. Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir. [2][/I]

Gelelim SMMM noter girişi meselesine. Aslında bu konu noterler birliği tarafından zorla giydirildi. Yoğun onay döneminde esasen onların işi de zor, ancak sicil kayıtlarından ulaşmak yerine böyle saçma bir yöntem getirdiler o ayrı. Gidip noterde biraz sesinizi yükseltirseniz yapmak zorundadırlar. Kaldıki YMM tasdik sözleşmesi yada daha üst mertebe kurumlar için mecburen yapıyorlar.