Şirket Ortağı İzin Hakkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cemalkos
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kıymetli arkadaşlar,
2005 yılında 3 ortakla kurulan bir şirketimiz var.
Ortaklardan biri 2005-2009 yıllarından sigortalı olarak başka bir firmada çalıştı.
Aynı zaman da bizim şirkette genel müdürlük yaptı.
2009 yılının sonunda sigorta girişini yaptık. O tarihten beride sigortalı olarak gözüküyor.
Şimdi bizden şirket kurulduğundan beri kullanmadığı izinleri talep ediyor.
Böyle bir hakkı var mıdır. Benim bildiğim izin hakkı için sigortalı çalışması gerekiyor.
Bu konuda acil yardımlarınızı bekliyorum..

Sgk mevzuatı yönünden ilgilinin sgortalılığı ayrı bir durum ise de,iş kanunun 2ci maddesi kapsamında işci-işveren tanımları ve iş sözleşmesinin 3 ana unsuru(bağımlılık-iş görme-ücret ödeme)dikkate alındığında ve tespiti halinde(ki bu olayda bu durum mümkün/net)buna göre işci-işveren ilişkisinin kurulduğu,bu nedenlerle ilgilinin y.izin hakkına ilişkin, hizmet süresinin başlangıç tarih itibariyle dikkate alınması,iş sözleşmesi var ve sözleşmede izin sürelerine ilişkin, ilgili lehine hükümler var ise buna da uyulması,yok ise iş kanunu hükümlerinin dikkate alınarak y.izin verilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyim.
(gözden kaçan noktalar var ise lütfen paylaşalım)

Son düzenleme:
SGK girişi ne zaman yapıldıysa, izin hakkı o tarihte başlar. Ortaklık iş akdi değildir.

Yargı şirket üst düzey yöneticisinin fazla mesai yaptığını kabul etmemektedir. Bundan yola çıkarsak üst düzey yöneticinin izin kullanmadığı savı kabul edilebilir mi?

Yargı şirket üst düzey yöneticisinin fazla mesai yaptığını kabul etmemektedir. Bundan yola çıkarsak üst düzey yöneticinin izin kullanmadığı savı kabul edilebilir mi?

Fakat burda sorulan izne esas sürenin ne zaman başladığıdır. Ortak olduğu tarih mi ? yoksa genel müdür olarak çalışmaya başladığı tarih mi?

....iş kanunun 2ci maddesi kapsamında işci-işveren tanımları ve iş sözleşmesinin 3 ana unsuru(bağımlılık-iş görme-ücret ödeme)dikkate alındığında ve tespiti halinde(ki bu olayda bu durum mümkün/net)buna göre işci-işveren ilişkisinin kurulduğu,bu nedenlerle ilgilinin y.izin hakkına ilişkin, hizmet süresinin başlangıç tarih itibariyle dikkate alınması,......
Tabi genel müdür olarak

sizin şirkette genel müdürlük yapmaya başladığı tarih itibariyle , izin süresini hesaplamanız gerekir.
katılıyorum

SGK girişi ne zaman yapıldıysa, izin hakkı o tarihte başlar. Ortaklık iş akdi değildir.
evet ortaklık işci-işveren ilişkisini doğurmaz ama olayımızda ilgili aynı zamanda 2005-2009 yılları arasında(sgortasız da olsa)genel müdürlük yapmış,(bu noktaya ilişkin görüşüm yukarıda ifade ettiğim gibidir)sadece ne var ki sgk girişi 2009 yılı sununda yapılmış,

sn.merkür üst düzey yönetici genel müdür olsa da,üst organ f.çalışma talep etmiş,talimat vermiş ise ilgili nin f.çalışma yaptığı kabül edilmelidir düşüncesindeyim.

Fakat burda sorulan izne esas sürenin ne zaman başladığıdır. Ortak olduğu tarih mi ? yoksa genel müdür olarak çalışmaya başladığı tarih mi?
genel müdür olarak işe başladığı tarih olmalı

Son düzenleme:
Selamlar
İlginç bir konu..Benim görüşüme göre de,izin hakkı iş akdiyle yani o işyerinde ki ssk başlangıcıyla başlar.
2005-2009 yılları arasında başka bir şirkette sigortalı çalışmış ise haliyle bu sürelere ait izin hakkını kullanmıştır veya kullanmamış olsa bile o işyerinden talep etmelidir,çünkü bu yıllarda fiilen o işyerinin elemanı ve bağımlısıdır.
Şimdi ben başka bir işyerinde çalışmış iken kendi işyerimde izin hakkı talep edebilir miyim.Neyin hakkını neye dayanarak talep edeceğim?
Aramızda bu konuda benden çok daha bilgili ve vakıf arkadaşlar ve üstadlar vardır,lütfen yanlış yazarsam beni uyarın.
Farklı bir taraftan olaya yaklaşayım.
İş kanunu ve iş hukukunda bile izin hakkından bahsederken,işverene bağlı işçiden bahseder.Yani ortada bir işçi vardır ve işçinin de tanım itibariyle kim olduğu bellidir.Soruda bahsi geçen genel müdür ise ortaktır ve ortak olması hasebiyle işverendir.2009 yılında işçi sıfatınıda kazanmasıyla iş kanununa tabi olmuştur.
Özetle bana göre izin hakkı müdür olduğu şirkette 2009 yılından sonra başlayan ssk'lılığı için talep edilebilir.2009 yılına kadar ki izinleri ise diğer şirketten talep edilmelidir.
Saygılar

Bakın arkadaşlar şirket ortağı iş kanununa tabi olmaz. Onun durumu TTK veya BK ile belirlenir. Bir kişinin izin hakkı ise iş kanunuan tabi olarak çalışmaya başladığı zaman geçerlik kazanır.
Bu nedenle fiilen ne yaptığı değil yasal olarak ne zaman yapmaya başladığı önemlidir.

2005 yılında 3 ortakla kurulan bir şirketimiz var.
Ortaklardan biri 2005-2009 yıllarından sigortalı olarak başka bir firmada çalıştı.
Aynı zaman da bizim şirkette genel müdürlük yaptı.
2009 yılının sonunda sigorta girişini yaptık. O tarihten beride sigortalı olarak gözüküyor.
Şimdi bizden şirket kurulduğundan beri kullanmadığı izinleri talep ediyor.
Böyle bir hakkı var mıdır. Benim bildiğim izin hakkı için sigortalı çalışması gerekiyor.

Sgk mevzuatı yönünden ilgilinin sgortalılığı ayrı bir durum ise de,iş kanunun 2ci maddesi kapsamında işci-işveren tanımları ve iş sözleşmesinin 3 ana unsuru(bağımlılık-iş görme-ücret ödeme)dikkate alındığında ve tespiti halinde(ki bu olayda bu durum mümkün/net)buna göre işci-işveren ilişkisinin kurulduğu,bu nedenlerle ilgilinin y.izin hakkına ilişkin, hizmet süresinin başlangıç tarih itibariyle dikkate alınması,

Tahsin bey bilgilendirme için teşekkür ederim.
Görüşleriniz dikkate değer,doğru sonuca ulaşma noktasında, kısmi yorum farklılıkların doğması da normal.
Tabiki paylaşıyoruz,paylaşdıkca da öğreniyor, bilgi dağarcığımızı büyütmüş oluyoruz.:)

Üstad değilim ama müsaadenizle nacizane görüşüm yukarıdakilere benzer ve ilave olarak;
Olayımız yönünden önceliğin,işci-işveren ilişkisinin doğması/kurulması nın yeterli olduğu,
ortağı olduğu şirket deki bu yasal durum/ortaklık dan ayrı olarak, aynı şirkette genel müdür olması/atanması, bu iş ilişkisi açısından işci-işveren ilişkisini doğurur ki bu durumda iş sözleşmesi kurulmuş dolayısıyle de iş sözleşmesinin ana unsurları gerçekleşmiş(ilgili genel müdür olmakla bunlar başta bağımlılık,iş görme ki genel müdür olarak bu işi görme/yürütme ve bu çalışması karşılığında da ücretinin ödenmesi)demektir.
Olayın dava konusu edilmesi halinde,işci-işveren ilişkisi doğan/bulunan genel müdürün,genel müdür olarak çalışmaya başladığı tarihden itibaren,bu iş ilişkisi/işci-işveren/ ilişkisin den kaynaklanan haklarını elde edeceği düşüncesindeyim.
saygılarımla
kolay gelsin

Bakın arkadaşlar şirket ortağı iş kanununa tabi olmaz. Onun durumu TTK veya BK ile belirlenir. Bir kişinin izin hakkı ise iş kanunuan tabi olarak çalışmaya başladığı zaman geçerlik kazanır.
Bu nedenle fiilen ne yaptığı değil yasal olarak ne zaman yapmaya başladığı önemlidir.
Üstad bu görüşünüze genel manada elbette katılıyorum ancak olayımıza ilişkin olarak benim ileri sürdüğüm husus,iş kanunu yönünden ilgili genel müdür olmakla,atandığı tarih itibariyle işci-işveren ilişkisinin doğmuş olduğudur.Oysa siz,ilgili ortak iken genel müdür olsa da,iş ilişkisi doğmaz,dolayısıyle iş kanununa tabi olmaz,olmadığı için de y.izin hakkından(ve hizmet süresine bağlı olarak diğer haklardan yararlanamaz diyorsunuz.Ben her ikisini ayrı ayrı düşünüyor ve değerlendiriyorum.
Diğer yönden sgk mevzuatına hakim değilim ama yasal açıdan ilgili bu şirket de sgortalı gösterilemzmiydi?
Bu noktada şahsi düşüncem,bu işyerine ilişkin olarak,bu genel müdür iş kazası meslek hastalıkları,dahası 6331 sayılı kanun yönünden sgortalı gösterilmeliydi desem!..yanlış mı olur?

Sn Aydemir;

Görüşünüz elbette dikkate değerdir.

Şirket genel müdürünün özellikle AŞ lerde yasal satatüsü biraz karışık.
Genel müdür aynı zamanda hem çalışan hem de işveren vekilidir. Birçok şirkette şirket genel müdürü aynı zamanda Yönetim kurulu üyesi de olmaktadır. Bu şekilde iş yasasına tabi olmadan, vekalet akdi iel hem yönetimde bulunup hem de fiilen icra görevi almaktadır.
Bildiğiniz gibi yönetim kurulu üyeleri 2008 den evvel 4a lı değillerse, yani 2008 den sonra yönetime gelmişlerse 4a değil 4b olmak durumundalar.

Elbette şirket bir genel müdür istihdam ediyorsa ve bu genel müdür fiilen çalışıyorsa mutlaka sizin de belirttiğiniz gibi 4a sigortalısı olmak durumundadır.

Sayın arkadaşlar,

Soruyu soran arkadaşımıza şirketin statüsü ve ortak sayısı hakkında sorduğum soruya cevap gelmedi bu nedenle yorum yazmamıştım. Ancak Nizamın görüşlerine katılıyorum. Özellikle belirtmem gerekir ki "Şirket Ortağı" nın Limited ise Genel Müdür ünvanı ile görev yapması zorunludur. Bu TTK'nın temel kuralıdır. İmza yetkisi ve temsil için gereklidir. Tam yetkili imza kuralı da ortaklardan en az biri için zorunlu oldu yeni TTK'da. Ortak olduğu halde SGK girişi yapılmış olması da aslında garip esasen mümkün değil. Ancak ne olursa olsun şirket ortağının tabi olduğu yasa TTK'dır ve İş yasası hükümlerinin hiçbiri uygulanamaz. Bu yüzden izin yada benzeri diğer hakların başlangıç tarihinin de tartışılması mümkün değil. LTD ve AŞ'ler için biraz farklı durumlar varsa da temel ilkler aynıdır.

Anlaşılan o ki,olayımıza ilişkin farklı/istisnai durumlar dışında,genel manada yeni ttk yönünden,sn.nguroy ve sn. kevork haklı görünüyor..
(net anlaşılması açısından,önceki görüşlerimi silmiyorum)

Son düzenleme:
Sayın aydemir,

Maalesef yasa bağlantıları yada ilişkilendirmeler son derece kötü. Alt/Üst yasa kavramları da çok zedelenmiş durumda. Okadar çok yan düzenleme varki kargaşa olmaması mümkün değil. Hiç olmazsa Bağkur/SGK ayrımını temizleselerdi biraz daha basit olacaktı ancak mali zorunluluklar buna izin de vermiyor.