fonradar

Şirket Ortağı Ve Müdüre Maaş Ödemesi

anemus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Şub 2012
Mesajlar
230
Konum
istanbul
Merhaba
Hem Şirket ortağı ve müdürü olan firma sahibine maaş ödemesi yapıp gelir vergisini muhtasarda beyan etmek istiyoruz,
1. Bunun için ortaklar kurulu kararı almalımıyız,
2. Bunun için sene sonunda şirket ortağının beyanneme vermesi gerekiyor mu
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

1-Ortaklar kurulu kararı almanıza gerek olmadığını düşünüyorum ancak şirket ile şirket müdürü arasında bir himzet akdi düzenlenmesi gerekmektedir. Ödenecek ücretin tutarı da bu iş akdinde yazacaktır.

2-Şirket ortağı başka bir işverenden ücret geliri elde etmiyorsa, elde ettiği ücret gelirini tutarı ne olursa olsun GVK md.86/1-b'ye göre beyan etmeyecektir. Tevkifat nihai vergilendirme olacaktır.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Koray Bey,
Diğer personeller ile yapıtığımız iş sözleşmesi uygun olurmu
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Olabilir elbette, şunu gözden kaçırmayın siz ortağa bir hizmet erbabı sıfatı taşıdığı için ödeme yapacaksınız, şirket müdürü veya ortak olması sıfatları nedeniyle değil. Bir gerçek kişinini ortak-müdür ve hizmet erbabı olarak 3 ayrı şapkası olacak, sizin yapacağınız ödeme 3'üncü şapka nedeniyle.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Burda önemli olan husus vergi değil sgk kısmıdır.
Ortağa ödenen tutarlar zaten "ücret" olarak vergilenir.
Önemli olan ortağın 4a mı yoksa 4b mi olması gerekeceğidir.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Nizam Bey sanırım bu sorunun cevabı da 5510 sayılı Kanunun "Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi" başlıklı 53 üncü maddesinde mevcut.

"MADDE 53- (Değişik birinci fıkra: 13/2/2011-6111/33 md.) Sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Ancak, sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak ve Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, esas alınmayan sigortalılık statüsü kapsamında talep tarihinden itibaren prim ödeyebilirler. Bu şekilde ödenen primler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilir. Bu fıkra hükümlerine göre ödeme talebinde bulunulduğu halde ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmeyen primlerin ödenme hakkı düşer. 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi ile aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki diğer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak şekilde çalışılması durumunda, (b) bendinin (4) numaralı alt bendi dışındaki diğer sigortalılık durumu dikkate alınır."
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Bunu biliyorum. Ancak SGK nın uygulaması bu yönde değil. Eğer şirket ortağı veya yönetim kurulu üyesi 2006 dan önce devam eden 4a (ssk) sigortalısı değilse , kendi ortak oldukları şirkette mutlka 4b li olmak zorundalar.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Benim kanun metininden anladığım 13/02/2011 tarihi itibariyle 4/a ise 4/a olarak devam et şeklinde. Ancak SGK mevzuatı uzmanlık alanım olmadığı için çok da emin değilim açıkçası.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Haklısınız Koray bey SGK işi karmakarışık.
Bence İdarenin de bu konuda kafası gayet bulanık.
3 yerden birden maaş alanlar var. Bunun yanında her eski kurumun (Emekl sandığı ssk ve bağkur) mevzuatı değişik.
Bakalım önümüzdeki günlerde belki daha netleşir.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Biz sadece Yönetici olarak maaş ödeyeceğiz, ssk başka bir firmadan yapılacak daha önce bağkuru vardı ama şimdi ssk ödenecekmiş. Bu ortaklar hesabına bir düzenleme getirmek için bir nevi ama ssk firmamızda olmayacak bir sorun teşkil edermi
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Öyle olursa sorun teşkil etmez.
Kendi şirketinde ssklı olamaz.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Merhaba
Konu ile gili bir soru daha sormak istiyorum ödenecek tutarda bir üst sınır varmıdır? Biz 75.000.-TL ödemek istiyoruz
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Maaş hesabı diye bir hesap açıp orayamı para yatırmak zorundayız
Biraz tasit taksit oldu sorular ama kusura bakmayın
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Transfer fiyatlandırması yolu ile örtülü kazanç dağıtımı yapmadığınız sürece problem yok, üst sınır da yok, yalnız tekrar ediyorum örtülü kazanç dağıtımı yapmamak şartıyla.

Ayrıca zaten maaş ödemelerini banka aracılığı ile yapmak zorundasınız.
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Firmanın hesabının olduğu her bankada hesabı var ve işlem yapılıyor, ama diğer maaş ödemeleri gibi belli bir banka olma zorunluluğu varmı
 
Ynt: Şirket ortağı ve müdüre maaş ödemesi

Elbette tüm maaş ödemelerinde olduğu gibi bunda da zorunluluk var.
 
üstadlarım, aşağıdaki sorularım hakkında yorum yapabilirseniz çok makbule geçecek.
--- a.ş.kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olmayan ortak, ortağı olduğu şirkette sigortalı olabilir mi?
--- a.ş.kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olmayan ortak, y.kurulu kararı ile hizmeti karşılığı şirketten ücret alabilir mi (d.v.ve gelir v.kesilerek)
--- a.ş.kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olmayan ortak, başka bir şirkette sigortalı olabilir mi?

saygılarımla;
 
Üst