Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesinin aldığı ücret hk.

Üyelik
26 Eki 2008
Mesajlar
82
Konum
istanbul
Değerli üstadlar,
Şirket ortağımız ve aynı zamanda yönetim kurulu üyemiz, şirketimizden herhangi bir ücret almamaktadır. Öncelikle bu doğru mudur? Ayrıca bağkur priminin ne kadar yatırılacağı ile ilgili talep formu dolduracağım. Şirkette en yüksek ücretle çalışan bir yöneticimizin brüt ücreti 12.000 TL olduğuna göre bizde bu ücrete göre mi yani tavandan mı ödememiz gerekiyor? Acil cevaplarınızı istirham ediyorum.



Konu başlığı ve içeriğinde Yardım/Acil/Lütfen gibi ifadeler kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesi Acil Yardımm

YK üyesinin ücret alıp almaması sizin iç konunudur. Bağkur için ödenecek prim tıutarını ilgili kişi belirleyebilir. Anonim Şirketlerde en yüksek çalışanın prim matrahının baz alınmasıne gerek yoktur. İsterseniz tabandan da ödeyebilirsiniz.
 
Ynt: Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesi Acil Yardımm

Arkadaşım öncelikle verdiğin cevap için çok teşekkür ederim. Ancak internette aşağıdaki gibi yazı buldum. Bu açıklamaya göre tavandan ödememiz gerekmiyor mu?

saygılarımla



IV- BAĞ KUR PRİM MATRAHI EN YÜKSEK ÜCRETLİ PERSONELİN SSK MATRAHINDAN DAHA DÜŞÜK OLAMAZ

4/b (BAĞ-KUR) kapsamında prim ödeyenlerde artık basamak sistemine göre değil de SSK taban ile tavan arasında istedikleri rakam üzerinden prim ödeyecekler. Prim oranı (%32+İş kazası) oranıdır. Yalnız bu kişiler çalıştırdıkları işçilerden en yüksek ücret alan kişiden aşağı matrah üzerinden prim ödeyemezler. Eski basamak sistemine göre prim ödeyenler 01.10.2008 ila 31.12.2008 tarihleri arasında SGK ya hangi rakam üzerinden prim ödeyeceklerini bir dilekçe ile bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde 01.01.2009?dan itibaren, BAĞKUR primi ödedikleri basamağın geliri tutarı üzerinde ödemek zorunlar. (Beyanda bulununcaya kadar) (5510/80.Maddesi ve Yönetmelik Geçici Madde7/5)

Örneğin danışmanlık hizmetinde bulunan ve bu bağlamda da serbest çalışan bir kişinin işyerinde dört kişinin çalıştığını varsayacak olursak, bu takdirde işyerinde en yüksek ücret alan kişinin ücreti danışmanlık hizmetini sunan kişinin destek primi hesaplanmasında ölçü olarak alınacak ve bu ücret düzeyi üzerinden kendisi destekleme primi ödeyecektir.

Örnek olayımızda işyerinde en yüksek ücretle çalışan kişinin ücreti eğer 1.500.-YTL ise bu takdirde işveren konumunda olan ve yaşlılık aylığı alan kişinin bu aylığını almaya devam edebilmesi için 1.500.-YTL üzerinden kendisi de destekleme primi ödemek zorunda kalacak bu miktar en az bu (1.500 x 0.33.5 =) 502.50.-YTL olacaktır.
 
Ynt: Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesi Acil Yardımm

arkadaşlar acil yardım. patrona bilgi vereceğim.
 
Ynt: Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesi Acil Yardımm

5510 sayılı kanun Madde 80

4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların
prime esas kazançları aşağıdaki şekilde belirlenir.
a) Aylık prime esas kazanç, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas
günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından
beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Bu sigortalılar tarafından Kurumca
belirlenen sürelerde aylık prime esas kazanç beyan edilir. Beyanda bulunmayan
sigortalıların aylık prime esas kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının
otuz katı olarak belirlenir.
b) Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı
sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az
olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime
esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas
kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89
uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak
suretiyle tahsil edilir.

Bence yukarıdaki maddedeki işveren tanımına yönetim kurulu üyesi şirket ortağı da girer. Ben bu şekilde uyguluyorum. Dolayısıyla tavandan ödemelisiniz bence
 
Ynt: Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesi Acil Yardımm

bende öyle düşünmüştüm. çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. saygılarımla
 
Ynt: Şirket Ortağı_Yönetim Kurulu Üyesi Acil Yardımm

Sözcü Gazetesi: Şirket Ortaklarının Çalışandan Yüksek Prim Ödeme Zorunluluğu Olamaz / Şevket Tezel

http://alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=3950


Şirket Ortaklarının Çalışandan Yüksek Prim Ödeme Zorunluluğu Olamaz

5510 sayılı Kanundan sonra uygulamaya giren bir hüküm de işveren 4/b sigortalılarının prime esas kazanç matrahlarının çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançlarından daha az olamayacağı kuralıdır. Bu hükmün uygulamasında SGK birimlerince kayıtdışılığı önleme adına sigortalılar aleyhine hatalı bir işlem uygulanıyor. Kanundaki hükmü salt gerçek kişi işverenler için anlamak gerekirken, şirket ortaklığından dolayı zorunlu 4/b sigortalısı olanlar için bu kuralın işletilmesi yanlış oluyor. Zira kişiler yüzde 1 hisseyle bile şirket ortağı olabilirken, özellikle küçük çaptaki bir şirketin yüzde 1 ortağı olan bir 4/b sigortalısının o şirkette çalışan usta veya yöneticinin ücretine eşdeğer düzeyde matrah üzerinden prim ödemek zorunda tutulması zorlama bir uygulama olmaktadır. Kaldı ki yasadaki ?Sigortalı aynı zamanda işveren ise? ifadesiyle anlatılmak istenen zaten gerçek kişi işverenlerdir. Yoksa tüzel kişi niteliğindeki şirketin şahıs gibi sigortalı olması zaten düşünülemez. Çözüm için SGK?nın kanunu yanlış uygulayan birimlerini uyarıcı ve konuyu açıklayıcı bir Genelge ile teşkilatına duyurması yerinde olacaktır. Aksi halde yersiz olarak kaybetmeye mahkûm birçok davaya neden olacağı açık bulunmaktadır.
 
Üst