fonradar

Şirket Ortağının Şahsına Ait Aracı Şirkete Devretmesi Ve Sermaye Arttırım Raporu

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
Zaman zaman şirketlerin vergisel avantajlarından yararlanmak için kendi araçlarını noter satışı ile ortağı olduğu şirkete devrettiklerini görüyoruz. Burada araç bedeli 90.000 TL olsun. şirketin sermayesi 10.000 TL olsun.

soru 1: sermaye artırımı yaparak şirketin sermayesini 100.000 TL ye yükseltmemiz gerekecek. malum ortaklara borçlar hesabının sermayenin 3 katından fazla olması durumu söz konusu.

İstanbul mali müşavirler odasının ortaklara borcun sermayeye ilavesi raporunda aşağıdaki gibi bir ibare var.

Ortaklar, Şirkete verdikleri borçları NAKİT olarak vermişlerdir. Bu tutarlar sermaye artırımı için kullanılacaktır.


bizim buradaki işlemde yani ortağın şirkete aracını devretmesi sonucu oluşan ortaklara borcun sermaye ye ilavesi durumunda raporda nakit olarak vermişlerdir ibaresini yazmamızda herhangi bir sakınca var mıdır ?

Soru 2 : sermaye artırımı için sermayenin ödendiğine dair tespit raporu ile sermayeye ilave edilecek ortaklara borcun tespitine dair raporu tek raporda yazabiliyor muyuz yada ayrı ayrı mı yazmalıyız.
şimdiden teşekkürler.
 
Ortağın araç bedelinden başka şirketten alacağı yoksa, yani sermayeye sadece 90.000 TL. ilave edilecekse sermaye artırımını nakit yapın, daha sonra aracı satın alın. Daha sonra ortak sermaye taahhüdünü bankadan öder, şirkette ortağa aracın bedeli öder. Belli miktardaki parayı bir kaç tur attırıp hem ortağa olan borcu kapatırsınız hem de ortak sermaye taahhüdünü yerine getirmiş olur.
 
Bülent bey teşekkürler. Lakin bazı işlemler haberimiz olmadan gerçekleşebiliyor. firma aracı alalı 3 ay oluyor. bu minvalde ortaklara borcun kaynağı araç aslında. bu nedenle 331 ortaklara borcun sermayeye ilavesi durumunda yukarıda bahsettiğim örneği dikkate alarak değerlendirmek gerekirse sermaye raporunda nakit yazılmasının herhangi bir sakıncası olurmu? veya nasıl ilerielemek gerekir.
 
- Aracı alalı 3 ay oluyorsa, bu durumda ortaklar hesabından giriş olmuştur. Yani ortaklar hesabındaki rakamı sermayeye ilave etmeniz yeterli olur. Nakit değil, ortaklara borçlar hesabının sermayeye ilavesi şeklinde yapmalısınız.
- Evet tek raporda yapılabilir.
 
Üst