fonradar

Şirket Sahibi Maaşı Gider Yazılır mı ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elifbe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

elifbe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Ağu 2012
Mesajlar
311
Konum
istanbul
Ticari bir işletme sahibi kendi adına kurduğu şirketten maaş alabilir mi? Alabilirse bu maaşını gider olarak gösterebilir mi?
 
eksik bilgi için özür diliyorum. Bu firma şahıs firmasıdır. Gider yazar mı yazamaz mı ?
 
Tüzel kişilik bile olsa Yönetimde ise ancak huzur hakkı alırsa gider yazılabilir. Eskiden olsa fiilen görev yaptığı için maaş alıyor, bunu da gider yazıyoruz derdik. Şimdi ise artık bu mümkün değil. Yönetim de ise zorunlu olarak 4b li olacak. 4a lı olamaz.
 
Tüzel kişilik bile olsa Yönetimde ise ancak huzur hakkı alırsa gider yazılabilir. Eskiden olsa fiilen görev yaptığı için maaş alıyor, bunu da gider yazıyoruz derdik. Şimdi ise artık bu mümkün değil. Yönetim de ise zorunlu olarak 4b li olacak. 4a lı olamaz.

Üstad, şirket müdürüne maaş bağlanamayacağına dair yasal düzenlemeyi yazabilir misiniz ?
 
Sayın huseyinsisman,

Genel kurul kararı alınarak ücret ödemesi yapılmasında ( veya yönetim kuruluna takdir yetkisi bırakılarak ) hiçbir yasal engel yok.
 
şahıs firması, firma sahibinin eşi işyerinden sigortalı, eşinin ücreti gider olarak gösteremiyor, peki ödenen ücretin işletme defterine kaydı nasıl olacak,
 
Evet . Bende Yönetim kurulu üyesine maaş bağlanırsa bu huzur hakkı olur ve 4b ye tabidir diyorum.


Bu konuyu yakın tarihte çok yazdık çizdik. Anlaşamadık. Huzur Hakkı (vergi tekniği açısından ücret olarak değerlendirilir) ancak mutad ücret kavramından farklıdır. Temel olarak "Toplantı Başına" ödenir ücret ise "Her Ay" ( özellikle çalışma karşılığında ). Ücret ödememzlik olmaz ancak huzur hakkı toplantıya katılmayan üyelere ödenmez. (Adalet İlkesi).

Huzur hakkının Ücretten ayrı bir kavram olması da doğaldır aslında. Kamu kurumlarının meclis üyelerine de her yıl genelge ile hazırlanan ödenekler de bu ad altında yayınlanır.
Buyrun örnek;

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ HUZUR HAKLARI
(01.01.2015 - 30.06.2015 Dönemi) Oturum Başına
Nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde 63,70 TL
Nüfusu 10.001–50.000 arasında olanlar 72,50 TL.
Nüfusu 50.001–100.000 arasında olanlar 90,13 TL.
Nüfusu 100.001–250.000 arasında olanlar 103,35 TL.
Nüfusu 250.001–500.000 arasında olanlar 120,97 TL.
Nüfusu 500.001–1.000.000 arasında olanlar 138,60 TL.
Nüfusu 1.000.001–2.000.000 arasında olanlar 169,44 TL.
Nüfusu 2.000.001 den fazla olanlar 204,68 TL.


Bu konu ile ilgili çok şey yazmam mümkün aslında. Kısa süre önce sınavda gelen bir soru yüzümü gülümsetmişti. Bu nedenle AÖF kitabının ilgili bölümünü de buraya alıntılayarak konuyu sonlandırayım.

Mali Haklar
Yönetim kurulu üyelerinin mali nitelik taşıyan bazı hakları vardır.

Huzur Hakkı:
Yönetim kurulu üyelerine, katıldıkları her toplantı başlına ödenebilecek ücrettir. Tutarı anasözleşmede veya genel kurul tarafından belirlenebilir. (m. 394).
Ücret:
Genel kurul kararı ile huzur hakkı yerine veya onun yanında üyelere aylık ücret verilmesi öngörülebilir. Hatta huzur hakkı ödenmeyeceği anasözleşmede öngörülmüş olsa dahi ücret ödenebilir. Miktarı anasözleşmede saptanmamış ise genel kurul kararı ile belirlenir (m. 394).
Kazanç Payı:
Çalışmalarını teşvik etmek amacıyla, yönetim kurulu üyelerine kazançtan belli bir oranda pay verilmesi, anasözleşmede hüküm bulunmasına bağlıdır (m. 394, 339/2,f). Kazanç payı, yalnızca net kârdan ve kanuni yedek akçe ayrıldıktan, ayrıca pay sahiplerine ödenmiş sermayenin % 5’i oranında veya anasözleşmedeöngörülen daha yüksek oranda kâr payı dağıtıldıktan sonra verilebilir (m.511).
İkramiye:
Anasözleşmede hüküm bulunmasına ve ortaklığın kâr etmesine gerek olmaksızın, genel kurul kararı ile başarılarından dolayı yönetim kurulu üyelerine ikramiye verilmesi mümkündür. Aslında hak değil bir lütuf niteliğindedir. Miktarı anasözleşmede saptanmamış ise genel kurul tarafından belirlenir (m. 394). Ayrı ca kazanç payından farklı olarak, ikramiye ödenmesi, ortaklığın kâr etmesi şartına bağlı değildir. Ortaklık zarar etmiş bulunmasına rağmen, yönetim kurulu gayretli çalışmış, örneğin bir önceki yıla oranla zararı azaltmış ise ikramiye ödenebilir.

Benden bukadar.
 
Son düzenleme:
Tek ortaklı bir limited şirket müdürü, kendine ortaklar kurulu kararı (genel kurul) ile her ay ücret bağlıyor.Alacağı ücret emsaline nazaran çok yüksek değil ve bu ücrete her ay bordro düzenleyip stopaj ve damga vergisi kesiliyor.Muhtasar beyannamesine 012 kodu ile ekleniyor.
Ayrıca ortak 4b li sigortalı (bağ-kur) iken başka bir işyerinden de Sgk işe girişi yapıyor ve 4 a lı sgk lı oluyor.
Bu şekilde yapılan uygulama sakıncalı mıdır?
 
Bunlar doğru Kevork kardeşim. Sadece bir yorum farkı var. Toplanı başına değil de aylık ... kadar diye genel kurul kararı da alabilirsin. Yahut da toplantı başına ... kadar da diyebilirsin.
Bunlar ancak 4b li olmak durumunu değiştirmez (2008 den önce girişler istisna)
 
Nizam Kardeşim,

Ben diyorum olmaz diyosun, Üniversitede de öyle öğretiyorlar. bu işin literatürü de böyle, yorum farkı mı var diyelim..Yok. Ama sen öyle de canın sağolsun.
 
Nizam Kardeşim,

Ben diyorum olmaz diyosun, Üniversitede de öyle öğretiyorlar. bu işin literatürü de böyle, yorum farkı mı var diyelim..Yok. Ama sen öyle de canın sağolsun.


Ben buna mı olmaz demişim?
Bak sen diyorsun ki " Huzur hakkı mutlaka toplantı başına ödenmelidir" Başka türlü ödenmez
Ben diyorum ki "Toplantı başına ödemek şart değil, "karar alırsan aylık olarak da toplantıdan istisna ödeyebilirsin.


Ne şekilde ödersen öde bunlar ücrettir. Bunda zaten sorun yok.


Ben diyorum ki "
 
Üst