Şirket Sahibi Smmm Ofis Açabilir mi ?

Üyelik
12 Eki 2015
Mesajlar
7
Konum
istanbul
Merhaba,

anonim şirket sahibi ( örn. Gıda sektöründe - yönetim kurulu başkanı olan ) bir smmm ( kendi şirketinin beyannamelerine imza atamıyor bunu biliyoruz),
muhasebe bürosu açabilirmi ?

Bilgilerinizi rica ederim
 
Açamaz. Eğer smmm bürosu açarsa başka bir yerde sigortalı ya da bağkurlu olamaz. Ya şirketini başkasına devredecek kendisi ofis açacak ya da bu şekilde devam edecek.
 
açamaz deniyor ama gelin kadıköyde ssk dan emekli olmak için 4a lı gözüken 50 tane smmm göstereyim size
 
Bağımsız büro halinde çalışmıyorlardır onlar. He belki fiilen büro müşteriler vs onlara aittir ama formaliteden başka bir smmm'nin imzasını kullanıyorlardır orasını bilemeyiz. Fakat aynı anda ikisi mümkün değil. 3568 sayılı meslek yasası bunu mümkün kılmaz. Bunun tespiti halinde disiplin cezası alırlar.
 
Evet aynen öyle. Başkasının belgesinden gösteriyorlardır. Mümkün değil çünkü. Smmm mesleği 'işinin başında durulması gereken' mesleklerden olduğu için smmm büroda fiilen durmak zorunda başka yerde çalışamaz diyorlar.
 
yönetim kurulunda görev almazsanız (sadece şirket ortağı olarak görünürseniz) açabilirsiniz.

sonuçta meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar, anonim şirketlere

ortak olmalarına dair bir kısıtlama yok.
 
Son düzenleme:
3568 sayılı yasa bu ünvanları kullanarak başka yerde çalışmazlar diyor.Ama burada sorun olan yasa değil yönetmelik.yönetmelikte bu ünvanları ibaresi kullanılmamış bu nedenle sıkıntı var ama birde şu varki yönetmelik yasaya aykırı olamaz.
 
Alıntıdır..

Yönetmeliğin 43. Maddesinde Ticari Faaliyette Bulunamama Başlığında Açıklanmış Olup Meslek Mensubu Aşağıdaki Görevlerde Bulunulamaz.
Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmazlar.
Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar.
Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar.
Yönetmeliğin 47. Maddesinde Meslekle Bağdaşan İşler Sayılmış Olup Meslek Mensubunun Yapmasında Bir Sakınca Yoktur.
a) Bilirkişilik, tasfiye memurluğu, hayri ve ilmi kuruluşların yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmak,
b) Limited ve anonim şirketlerde ortak, komandit şirketlerde komanditer ortak olmak veya murakıplık yapmak,
c) Meslek mensuplarının, üyesi oldukları ve kurumlar vergisinden muaf olan yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ve yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevlerinde bulunmak,
d) Kadrolu olarak çalışmamak şartıyla öğretim ve eğitim amacı ile ders vermek,
e) Devamlılık arzetmemek kaydı ile gazete ve dergilerde yazı ve makale yazmak,
f) Seminer ve konferanslara katılmak,
g) Her türlü yazılı ve görsel sanat ve edebiyat faaliyetinde bulunmak.
Sonuç olarak :

  • Limited ve anonim şirketlerde ortak, komandit şirketlerde komanditer ortak olunabilirken
  • Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olunamaz.
 
Tahsin ağabey merhaba

Tek ortaklı limited şirket kurabilir miyim ? Faaliyet konusu smmm değil. Müdür olarak da dışarıdan birisini atayarak şirketin faaliyetini yürütebilir miyim ?

Bu işten para kazanma umudunu kesmek üzereyim de :)
 
Ben emekli olmak için hem de muhasebesini tuttuğu firmada sigortalı olanı da biliyorum, hatta o firmada ortaklığı bile vardı eskiden. Kimsenin bir şey dediği yok. Ne zaman karşına çıkar, örnek Ymm sınavına gireceksen o zaman bağkurlu olup olmadığına bağımsız çalışıp çalışmadığını Ssk gün dökümünden bire bir kontrol ediyorlar. Anca bu gibi durumlar da karşına çıkar, başka bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum.
 
Mesleki faaliyet yapmayacaksanız limited şirket kurup müdürü de olabilirsiniz, bağımlı çalışanlarda olduğu gibi sadece kendi şirketinizin muhasebesini de tutabilirsiniz, vergi dairesine bağımlı çalışmada ücret bordrosu veriyorsunuz, bunda durumu izah edip bağkur kaydınızı gösterebilirsiniz, bir de odadan Oda Kayıt Belgesi istiyorlar vergi dairesinden.
 
Üst