Şirket tasfiyesinde ödenecek borçlar

Merhaba, müşterim olan bir şirketim tasfiyeye girdi. Tasfiye süreci henüz sonlanmış degil. Şirketin 4 ortağı var ve maliyeye borcu var. Ortaklardan biri kendine düşen borcu ödeyip sorumluluktan kurtulmak istiyor. Digerleri kendi payına düşen borçları ödeyemiyor. Sonuçta maliyeye şirketin borcu kalacağından tüm ortaklar sorumlu oluyor. Borcunu ödemek isteyen ortak nasıl sorumluluktan kurtulabilir?

Ynt: Şirket tasfiyesinde ödenecek borçlar

Daha evvel başıma gelmişti.Vergi dairesi bununla ilgili şöyle bir uygulama yaptı.(kanun karşısında ne kadar geçerli olur,tartışılır tabi) Borcunu ödemek isteyen ortak,son sermaye oranlarını gösterir gazete ile birlikte daireye gitti.Hisse oranına göre borcun bu kişiye ait olan kısmı hesaplandı,ödemesini yaptı, makbuzların arkasına da "borcun hisse nispetine düşen kısmı ortak ..... tarafından ödenmiştir" yazılarak daire kaşe ve imza yaptı. İleride dava açıldığında makbuzu göstererek borcun size ait olan kısmını ödediğinizi bu şekilde göstereceksiniz dendi..
Dediğim gibi ne kadar geçerlidir,tartışılır.Ama bildiğim kadarıyla bundan başkada bir uygulamaya rastlamadım.Saygılar.

Not: Tasfiye süresince de borçlar tahakkuk edecektir.Taa ki borç tahakkuk etmeyinceye kadar bu şekilde üzerine düşen kısmı ödemeli,veyahut son ana kadar bekleyip kesin borcu bu şekilde ödemeli,diye düşünüyorum.

Ynt: Şirket tasfiyesinde ödenecek borçlar

twolf ' Alıntı:
Daha evvel başıma gelmişti.Vergi dairesi bununla ilgili şöyle bir uygulama yaptı.(kanun karşısında ne kadar geçerli olur,tartışılır tabi) Borcunu ödemek isteyen ortak,son sermaye oranlarını gösterir gazete ile birlikte daireye gitti.Hisse oranına göre borcun bu kişiye ait olan kısmı hesaplandı,ödemesini yaptı, makbuzların arkasına da "borcun hisse nispetine düşen kısmı ortak ..... tarafından ödenmiştir" yazılarak daire kaşe ve imza yaptı. İleride dava açıldığında makbuzu göstererek borcun size ait olan kısmını ödediğinizi bu şekilde göstereceksiniz dendi..
Dediğim gibi ne kadar geçerlidir,tartışılır.Ama bildiğim kadarıyla bundan başkada bir uygulamaya rastlamadım.Saygılar.
+
Bir iki yıl öncesinde bende bu şekilde yapmıştım, bir şirket ortağı için.
Ortakların ortak oldukları dönemlerde tahakkuk eden borçlardan hisseleri tutarında sorumlu oldukları için yapılan bir uygulama.