Şirket Taşınması Kıdem Tazminat Hakkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ALPHAA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
HErkese merhaba;

Benim evim Beylikdüzü nde iş yerim Bayrampaşa da şirket ulaşım imkanı sağlamıyor. sabah 3 aktarma yaparak iş yerine ulaşıyorum. birkaç ay içerisinde iş yeri anadolu yakasına taşınacak. zaten benim için büyük bir sıkıntı olan ulaşım katlanacak ve iş yerine / eve ulaşım için 50 km den fazla yol gitmek zorunda kalabilirim. Bu durum ; işyerim her ne kadar büyükşehir belediye sınırlarının içinde kalsa bile çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına girer mi? Taşınmadan sonra kendim bu sebeple işten ayrılmam durumunda kıdem tazminatı alabilir miyim?

Teşekkürler..

Son düzenleme:
Kanımca olayınıza benzer emsal teşkil edecek bir yargı kararı var mı ona bakmak lazım. Varsa mahkeme yoluyla alma şansınız olabilir kanısındayım. Ama pek sanmıyorum. Normal şartlarda sizin de belirttiğiniz gibi büyükşehir belediyesi mücavir alanı içinde yapılan işyeri taşınmalarında kural olarak esaslı değişikliğe girmiyor.

Konuya ilişkin bir alıntı... Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 30.03.1987 tarih ve 1987/3075 sayılı kararında "Büyükşehir belediye hudutları içindeki işyeri nakli, iş şartlarında esaslı değişiklik sayılmaz ve bu nedenle iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatı ödenmez" hükmü verilmiştir. Buna göre; büyükşehir belediyesi veya (büyükşehir dışındaki diğer) aynı belediye sınırları içindeki işverene ait bir işyerine nakli yapılan ve ücreti ile diğer sosyal hakları ve çalışma koşullarında değişiklik yapılmayan işçi yeni işyerinde görevine başlamaması halinde ihbar ve/veya kıdem tazminatı alamaz.

Sayın ALPHAA,

İşyerindeki bu değişiklikle ilgili olarak iş sözleşmenizde işverene bu yetkiyi verip vermemiş olmanız önemlidir. Konunun önemi sözleşmedeki şartlarınıza dayalıdır. Ayrıca bu değişiklik size yazılı olarak bildirilmelidir. Bu bildirime 6 gün içinde cevap vermez veya itiraz etmezseniz kabul etmiş sayılırsınız. Önce varsa imzaladığınız bir iş sözleşmesi buradaki şartları okuyunuz.

Sayın ALPHAA,

İşyerindeki bu değişiklikle ilgili olarak iş sözleşmenizde işverene bu yetkiyi verip vermemiş olmanız önemlidir. Konunun önemi sözleşmedeki şartlarınıza dayalıdır. Ayrıca bu değişiklik size yazılı olarak bildirilmelidir. Bu bildirime 6 gün içinde cevap vermez veya itiraz etmezseniz kabul etmiş sayılırsınız. Önce varsa imzaladığınız bir iş sözleşmesi buradaki şartları okuyunuz.
6 gün içinde yanıt vermez veya itiraz etmezse, kabul etmiş sayılmaz sn.ksimkesyan,
kabul ettiğinin mutlaka yazılı bildirilmesi gerekir.Yazılı kabul olmasa da, taşınmadan sonra yeni yerde çalışmaya devam edip, bir kaç ay sonra taşınmayı sebep göstermek geçerli olmaz, gizli kabul gerçekleşmiş olur.

6 gün içinde yanıt vermez veya itiraz etmezse, kabul etmiş sayılmaz sn.ksimkesyan,
kabul ettiğinin mutlaka yazılı bildirilmesi gerekir.Yazılı kabul olmasa da, taşınmadan sonra yeni yerde çalışmaya devam edip, bir kaç ay sonra taşınmayı sebep göstermek geçerli olmaz, gizli kabul gerçekleşmiş olur.

Sayın keremcem,

Tamamen yanlış. Benim yazdığım açıklamaya dikkat edin. Bakın yasa maddesi nasıl;

ÇALIŞMA KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİK VE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

"YAZILI YAPILMAZSA BAĞLAMAZ" diyor bende bunu özellikle belirttim.

diğer şartlar da doğru. Çünkü usulüne uygun yanı yazılı bildirime itiraz (eğer sözleşmede hüküm yoksa) 6 gün "Hak Düşürücü Süredir" eskilerin deyimiyle sükut ikrardan gelir.

Bu hususta kafama takılan bir şey var. 6 Gün içinde yazılı olarak kabul edilmesi kısmı doğrudur. Fakat belediye mücavir alanı içinde ki adres değişikliği yargıtayın kararına göre de sözleşmede esaslı değişiklik olarak kabul edilmiyorsa... Bu durumda işverenin yazılı olarak adres değişikliğini bildirip bildirmemesinin ve işçinin 6 gün içinde yazılı olarak kabul edip etmemesinin bir esprisi kalıyor mu? Her halükarda işçi ya yeni yere gidip çalışmak yada adres değişikliğini öne sürüp ayrıldığında tazminatsız olarak ayrılmak zorunda kalmıyor mu?

İşyerindeki bu değişiklikle ilgili olarak iş sözleşmenizde işverene bu yetkiyi verip vermemiş olmanız önemlidir.
.

Bu hususta kafama takılan bir şey var. 6 Gün içinde yazılı olarak kabul edilmesi kısmı doğrudur. Fakat belediye mücavir alanı içinde ki adres değişikliği yargıtayın kararına göre de sözleşmede esaslı değişiklik olarak kabul edilmiyorsa... Bu durumda işverenin yazılı olarak adres değişikliğini bildirip bildirmemesinin ve işçinin 6 gün içinde yazılı olarak kabul edip etmemesinin bir esprisi kalıyor mu? Her halükarda işçi ya yeni yere gidip çalışmak yada adres değişikliğini öne sürüp ayrıldığında tazminatsız olarak ayrılmak zorunda kalmıyor mu?

Bu noktada sn.Kevork un bu düşüncesi yerindedir,katılıyorum ancak belirtilmiş olması, bu tür olaylarda bazen tek başına yeterli olmayabiliyor.Bu olaya münhasır söylemiyorum örneğin,iş sözleşmesinde işverene, gerektiğinde işyeri ve görev değişikliği,nakil yetkisi verilmiş/tanınmış ise de,bu yetkinin iyi niyet,eşitlik kurallarına uygun olarak kullanılması gerekir düşüncesi doğuyor,sözleşmede böylesi hüküm yok ise ihtilaf çıkması halinde işveren yönünden çözüm tabiki biraz daha zor olabiliyor.
Genelde işci aleyhine sonuçlar doğuran( esaslı) değişikliler, işcinin ücreti ve benzeri kazanılmış hakları ,mesleği/ustalığı,pozisyonu gibi noktalarda olmaktadır,malumdur ki bu iletideki olaya benzer konulara ilişkin değişik kararlarda mevcut.her bir olayın kendine özgü, farklı koşullarının olabileceği,buna görede farklı kararların çıkabileceği anlaşılmaktadır.

Sayın ALPHAA,

İşyerindeki bu değişiklikle ilgili olarak iş sözleşmenizde işverene bu yetkiyi verip vermemiş olmanız önemlidir. Konunun önemi sözleşmedeki şartlarınıza dayalıdır.Ayrıca bu değişiklik size yazılı olarak bildirilmelidir. Bu bildirime 6 gün içinde cevap vermez veya itiraz etmezseniz kabul etmiş sayılırsınızf. Önce varsa imzaladığınız bir iş sözleşmesi buradaki şartları okuyunuz.

Sayın keremcem,

Tamamen yanlış. Benim yazdığım açıklamaya dikkat edin. Bakın yasa maddesi nasıl;

ÇALIŞMA KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİK VE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

"YAZILI YAPILMAZSA BAĞLAMAZ" diyor bende bunu özellikle belirttim.

diğer şartlar da doğru. Çünkü usulüne uygun yanı yazılı bildirime itiraz (eğer sözleşmede hüküm yoksa) 6 gün "Hak Düşürücü Süredir" eskilerin deyimiyle sükut ikrardan gelir.
Tamam iste ben de onu diyorum s.ksimkesyan, yazili bildirime 6gun icinde yanit vermezseniz kabul etmis sayilirsiniz demistiniz, bu dediginiz tamamen yanlis, bakiniz ilk yanitiniz ve 2.yanitinizda belirttiginiz madde icerigi.

Yazili olarak bir cevap verilmezse kabul etmis sayilinmaz, yazili olarak kabul edilmemis olsa dahi, yeni yerde calismaya baslayip devam etmek , o degisikligi kabul etmis saydirir

Tamam iste ben de onu diyorum s.ksimkesyan, yazili bildirime 6gun icinde yanit vermezseniz kabul etmis sayilirsiniz demistiniz, bu dediginiz tamamen yanlis, bakiniz ilk yanitiniz ve 2.yanitinizda belirttiginiz madde icerigi.

Yazili olarak bir cevap verilmezse kabul etmis sayilinmaz, yazili olarak kabul edilmemis olsa dahi, yeni yerde calismaya baslayip devam etmek , o degisikligi kabul etmis saydirir

Sayın Keremcem,
Maddede işaretlediğim kısımı yine yanlış yorumluyorsunuz. Şöyle yazalım,

1. İş akdinizde eğer peşinen kabul etmişseniz yapacağınız bir şey yok zaten kabul etmek zorundasınız, yada istifa edersiniz.
2. İş akdinizde yoksa bu durum size yazılı olarak bildirilmelidir. Yazılı bildirim yapılır ve 6 gün içinde yazılı cevap vermezseniz (red) kabul etmiş sayılırsınız.
3. Yazılı bildirim yapılmamışsa hiçbir hükmü yok.

Zaten ikazım da bu "yazili bildirime 6gun icinde yanit vermezseniz kabul etmis sayilirsiniz" sizden alıntıladım yeniden.

Bu kez anlatabildiğimi sanıyorum.

Aynı belediye sınırları içersinde gerçekleşen değişiklik zaten iş akdi feshi sonucu doğurmaz. Bu durumda işverenin bildirim yapması da zaten sadece etik olarak doğrudur. Yasal olarak işveren bir yazılı bildirim yapmak zorunda da değildir.
Bir genel duruyu yapıldıysa bence iş bitmiş demektir.

Sayın Keremcem,
Maddede işaretlediğim kısımı yine yanlış yorumluyorsunuz. Şöyle yazalım,

1. İş akdinizde eğer peşinen kabul etmişseniz yapacağınız bir şey yok zaten kabul etmek zorundasınız, yada istifa edersiniz.
2. İş akdinizde yoksa bu durum size yazılı olarak bildirilmelidir. Yazılı bildirim yapılır ve 6 gün içinde yazılı cevap vermezseniz (red) kabul etmiş sayılırsınız.
3. Yazılı bildirim yapılmamışsa hiçbir hükmü yok.

Zaten ikazım da bu "yazili bildirime 6gun icinde yanit vermezseniz kabul etmis sayilirsiniz" sizden alıntıladım yeniden.

Bu kez anlatabildiğimi sanıyorum.
Sanırım biribrimizin yazdıklarını farklı görüyoruz.

Evet ,
aynı yoldasınız ancak farklı görüyorsunuz,yinede aynı sonuca varyorsunuz:)
Sanmıyorum sn.Aydemir;
bir soru da ben sorayım;
- işyerim yer değiştirecek,(henuz değiştirmedi) bana bunu yazılı olarak bildirdi, sözleşmemde bu durumla ilgili hiç bir tanımlama yok, bende kulağımın üzerine yattım ve hiç bir yanıt vermedim, ne yazılı ne sözlü... şimdi ben bu durumda işverenimin bana yazılı olarak bildirmiş olduğu bu duruma herhangi bir yanıt vermediğim için KABUL ETMİŞ Mİ OLUYORUM?

- İşyerim yer değiştirdi, sözleşmemde hiç bir madde yok bu durumla ilgili, yer değişiminden önce bana durumu yazıyla bildirdi,ben de bu duruma hiç bir yanıt vermemiştim ne yazılı ne sözlü, ama yeni yerde çalışmaya devam ettim aylarca sesimi çıkartmadan, 7ay sonra bir gün dedim ki bu yer değiştirmeyi kabul etmiyorum ben, sözleşmemde de böyle bir şeyi kabul etmemiştim zaten, sözleşmemi feshettim bu yer değiştirme sebebiyle , hadi ödeyim kıdem tazminatımı...
Şimdi ben bu durumda HAKLI SEBEPLE SÖZLEŞMEMİ FESHETMİŞ Mİ OLUYORUM?

Sayın keremcem,

Her ikisi içinde cevaplar,

1. 6 günlük süre içinde red cevabı vermediğiniz için kabul etmiş sayılıyorsunuz.
2. 6 günlük süre içinde red cevabı vermediğiniz ve önerilen şartlara uyumlu davranarak çalışmaya devam ettiğiniz için kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Durum budur. yasada varolan 6 günlük süre daha önce de yazdığım gibi hak düşürücü süredir. Yani zamanaşımı süresidir. Maddede açıkça bir şart ve süre varken başka türlü olması da beklenemez.

Sanmıyorum sn.Aydemir;
bir soru da ben sorayım;
- işyerim yer değiştirecek,(henuz değiştirmedi) bana bunu yazılı olarak bildirdi, sözleşmemde bu durumla ilgili hiç bir tanımlama yok, bende kulağımın üzerine yattım ve hiç bir yanıt vermedim, ne yazılı ne sözlü... şimdi ben bu durumda işverenimin bana yazılı olarak bildirmiş olduğu bu duruma herhangi bir yanıt vermediğim için KABUL ETMİŞ Mİ OLUYORUM?

- İşyerim yer değiştirdi, sözleşmemde hiç bir madde yok bu durumla ilgili, yer değişiminden önce bana durumu yazıyla bildirdi,ben de bu duruma hiç bir yanıt vermemiştim ne yazılı ne sözlü, ama yeni yerde çalışmaya devam ettim aylarca sesimi çıkartmadan, 7ay sonra bir gün dedim ki bu yer değiştirmeyi kabul etmiyorum ben, sözleşmemde de böyle bir şeyi kabul etmemiştim zaten, sözleşmemi feshettim bu yer değiştirme sebebiyle , hadi ödeyim kıdem tazminatımı...
Şimdi ben bu durumda HAKLI SEBEPLE SÖZLEŞMEMİ FESHETMİŞ Mİ OLUYORUM?

Konu başka bir noktaya geldi.

1."....ve işci tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabül edilmeyen değişiklikler işciyi bağlamaz."
Buna göre , kanaatim HAYIR.
Zira,kabül etme/etmeme noktasında,yazılı şekil şartı (önemli olmasına binaen)yerine getirilmemiştir.

2.HAYIR
Bu noktaya,bu konudaki 2 nci iletiniz ile cevap veriyorum.
"...yazılı olarak kabül edilmemiş olsa dahi,yeni yerde çalışmaya başlayıp devam etmek,o değişikliği kabül etmiş saydırır."
Buna göre saydırır ise(ki bence de saydırır)bu takdirde sözleşmenizi"HAKLI SEBEBLE"feshetmiş olmuyorsunuz.

Sözleşmelerde, anılan hükmün(iş/görev ve görev yeri değişikliğinin) belirtilmiş olması/veya olmaması ,dava konusu olaylarda ,gündeme geliyor gelmesine ama bu tür değişiklik hallerine ilişkin ,iyi niyet ve eşitlik ilkesi de gözardı edilmiyor.
Bahse konu yetkinin, sözleşme kapsamında hiç verilmemiş olması,(buradaki konuya istinaden söylemiyorum ama genelde davanın işci lehine,dolayısıyle işveren aleyhine sonuçlanmasına(kısmende olsa) etkisi oluyor diyebiliriz.

1."....ve işci tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabül edilmeyen değişiklikler işciyi bağlamaz."
Zira,kabül etme/etmeme noktasında,yazılı şekil şartı (önemli olmasına binaen)yerine getirilmemiştir.

2.HAYIR
Bu noktaya,bu konudaki 2 nci iletiniz ile cevap veriyorum.
"...yazılı olarak kabül edilmemiş olsa dahi,yeni yerde çalışmaya başlayıp devam etmek,o değişikliği kabül etmiş saydırır."
Buna göre saydırır ise(ki bence de saydırır)bu takdirde sözleşmenizi"HAKLI SEBEBLE"feshetmiş olmuyorsunuz.

Sözleşmelerde, anılan hükmün(iş/görev ve görev yeri değişikliğinin) belirtilmiş olması/veya olmaması ,dava konusu olaylarda ,gündeme geliyor gelmesine ama bu tür değişiklik hallerine ilişkin ,iyi niyet ve eşitlik ilkesi de gözardı edilmiyor.
Bahse konu yetkinin, sözleşme kapsamında hiç verilmemiş olması,(buradaki konuya istinaden söylemiyorum ama genelde davanın işci lehine,dolayısıyle işveren aleyhine sonuçlanmasına(kısmende olsa) etkisi oluyor diyebiliriz.

Bu konu bence gereksiz uzamış; Bir kere daha kanun koyucunun bu işleri masa başından emrivaki ile yapmasına örnek olacak bir olay işte. Görüşüm şu şekilde:

Böyle durumlarda deneyimin rolü ortaya çıkıyor. ben olsam bildirimi yaparken " Bir hafta içersinde yazılı olarak kabul edilmesini , cevap verilmediği takdirde kabul etmiş sayılacağını belirten bir ibare de koyarım.. Zımmen kabul diye bir kavram da var. İşçi yazılı kabul etmemiş ama , gidip çalışmaya başlamış. Zaten kabul demektir..

Bu konu bence gereksiz uzamış; Bir kere daha kanun koyucunun bu işleri masa başından emrivaki ile yapmasına örnek olacak bir olay işte. Görüşüm şu şekilde:

Böyle durumlarda deneyimin rolü ortaya çıkıyor. ben olsam bildirimi yaparken " Bir hafta içersinde yazılı olarak kabul edilmesini , cevap verilmediği takdirde kabul etmiş sayılacağını belirten bir ibare de koyarım.. Zımmen kabul diye bir kavram da var. İşçi yazılı kabul etmemiş ama , gidip çalışmaya başlamış. Zaten kabul demektir..

Sayın Güroy,

Aslında 6 günlük hak düşürücü süreyi gözardı etmezseniz sorun yok. Yasa maddesi sözleşmede daha önce hak tanımadıysanız yazılı bildirimi şart koşuyor buna da 6 gün içinde cevap istiyor. Hayır diyeceksen yazılı olarak cevap ver diyor. Demezsen kabul ettin, yeni şartlara göre de çalışmaya devam ettinse kabul ettin demektir diyor.

Yazıya sizin önerdiğiniz gibi bir ibare maddeye göre bağlayıcı olmaz, hukukta mutlak butlan denilen kavram var buna göre yasa maddesine aykırı hüküm koyamazsınız.

Yargıtayın bu doürultuda birçok kararı var, çoğunda da işverenin bu tür durumu (taşınmayı yer değiştirmeyi) yönetim hakkı çerçevesinde gördüğünü ve özellikle eğer kötü niyet yoksa rahatlıkla yapılabilir olduğuna hükmeden kararları var.

Sayın Aydemir sizin de 1. soruya verdiğiniz cevapta maddenin tamamını bir kereden yorumlamanız gerekli cümlenin kısmen alınması bu madde için uygun değil. Çünkü orada temel ilke "yazılı bildirim" üzerine kurulu.

Sanmıyorum sn.Aydemir;
bir soru da ben sorayım;

Sayın Aydemir sizin de 1. soruya verdiğiniz cevapta maddenin tamamını bir kereden yorumlamanız gerekli cümlenin kısmen alınması bu madde için uygun değil. Çünkü orada temel ilke "yazılı bildirim" üzerine kurulu.

Sn.Kevork
öncelikle ifade edelim ki,nerden gidersek/bakarsak bakalım işcinin;
a-ücret ve benzeri kazanılmış haklarına,
b-mesleğine/ustalığına,
c-konumu/statüsüne
zarar getirmeyen değişiklikler"esaslı değişiklik"olarak mütalaa edilmez,aksi durumlar(yani
zarar getiren değişiklikler" esaslı değişiklik"olarak mütala edilir

Sn.Kevork
öncelikle ifade edelim ki,nerden gidersek/bakarsak bakalım işcinin;
a-ücret ve benzeri kazanılmış haklarına,
b-mesleğine/ustalığına,
c-konumu/statüsüne
zarar getirmeyen değişiklikler"esaslı değişiklik"olarak mütalaa edilmez,aksi durumlar(yani
zarar getiren değişiklikler" esaslı değişiklik"olarak mütala edilir

Sayın Aydemir,

Bu yazdıklarınızı tartıştığımızı zannetmiyorum. Bizim üstünde durduğumuz mesele başka.

sn Simkeşyan;

Bana cevap verirken benim söylediklerimi yadsımıyorsunuz. Ayrıca bu durum " Mutlak butlan" kavramına uymaz.

Mutlak butlan (YOK HÜKMÜNDE) demektir yani bütün sebeb ve sonuçları ile yok sayılmaktır.
Ben de işçi cevap vermez ama yazılı gereğini de yaparsa sorun olmaz diyorum.