Şirket Taşınması Kıdem Tazminat Hakkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ALPHAA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
sn Simkeşyan;

Bana cevap verirken benim söylediklerimi yadsımıyorsunuz. Ayrıca bu durum " Mutlak butlan" kavramına uymaz.

Mutlak butlan (YOK HÜKMÜNDE) demektir yani bütün sebeb ve sonuçları ile yok sayılmaktır.
Ben de işçi cevap vermez ama yazılı gereğini de yaparsa sorun olmaz diyorum.

Sayın Güroy,

Yadsımıyorum tabiki. Ancak mutlak butlan için küçük bir düzeltme yapayım sebep ve sonuçlarıyla değil, aykırı olan kısım yok sayılır, bundan kaynaklansa da müspet / menfi sonuçlar değerlendirilmeye devam eder.

Sn.Kevork
öncelikle ifade edelim ki,nerden gidersek/bakarsak bakalım işcinin;
a-ücret ve benzeri kazanılmış haklarına,
b-mesleğine/ustalığına,
c-konumu/statüsüne
zarar getirmeyen değişiklikler"esaslı değişiklik"olarak mütalaa edilmez,aksi durumlar(yani
zarar getiren değişiklikler" esaslı değişiklik"olarak mütala edilir

Şunu demek istedim;
Kısaca olay bu çerçevede değerlendirilecek.

Gelelim bahsettiğiniz noktaya.
Dediğiniz gibi de olsa(yani 22 nci maddeyi bütünsel olarak düşündüğümüzde) işverenin önerisine cevap vermeyip,önerilen işi/görevi kabül/yerine getirmeyen veya görev yeri değişikliği yapılması önerilen yere gitmeyen işcinin,bunu(yani işveren önerisini)kabül etmiş olduğunu söylemek (yani böylesi durumdan,işcinin kabül etmiş olduğu anlamını çıkarmak)doğru olmasa gerek,zira madde deki şekil şartı,olmazsa olmaz koşuldur.Dolayısıyle olayın(değişikliğin)ihtilafsız çözümü bu koşulun varlığına bağlıdır.
Buna göre(anılan maddenin 1 nci fıkrasında)işverenin ve işcinin ne yapabileceğide bellidir.

Sayın Aydemir,

Yasa maddesinde çok önemli bir şey var. İki taraflı. İşverene yazılı olarak bildir diyor, değilse yok sayarım diyor. İşçiye sana yazılı olarak gelen bildirime 6 gün içinde cevap ver diyor. Şimdi;

1. 6 gün içinde yazılı olarak red cevabı verirseniz, gerekleri yapılır.
2. 6 gün içinde yazılı cevap vermezseniz işveren bundan hangi sonucu çıkarmalı, itiraz etmemişsiniz. 10 gün sonra gidip kabul etmemiştim diyemezsiniz diyor. Red cevabı vermediğin için bunu kabul ettin sayarım diyor. Bu doğrultuda Yargıtay kararları var daha önce demiştim bu yüzden de ben yorum yapmıyorum düşüncem de budur demiyorum. Bu anlamdadır diyorum ve böyle olması gerekir çünkü 6 gün hak düşürücü süredir diyorum.

Hak düşürücü süre yasa maddelerine göre kimi zaman hak kazanma kimi zaman hak kaybetme süreleridir. Bu maddede 6 günlük süre itiraz etmezseniz kabul anlamına gelir diyorum.

Açık net keskin cümlelerle. Farklı düşünüyorsanız lütfen bu kez benim gibi yazın. Maddede şekil şartı var buna uyulmalıdır diyorsanız önceki yazdıklarınız zaten bu cümlenizle çelişiyor. Sayın keremceme verdiğim iki maddelik cevap du bu anlamda çok keskindi.

1.evet yapılır
2.işci sözkonusu süre içinde yazılı olarak itiraz etmez yani cevap vermez/vermemiş AMA (dikkat) işci önerilen işi/görevi yada önerilen yere de gitmemiş, bu takdirde bu durumdan işverenin çıkaracağı sonuç gayet açık, "İşci bu değişiklik önerisini bu süre içinde kabül etmezse,işveren.................................................................iş sözleşmesini feshedebilir."Evet edebilir.Çünkü, bu durum zaten itiraz niteliğindedir.Bu aşamada yazılı olarak red/itiraz cevabı vermediğin için bu durum işci yönünden, sen bunu kabül ettin/etmiş oldun manasına gelmez,gelmemeli.Dolayısıyle sözkonusu hak düşürücü süre içinde, işci "kabül"içeren yazılı cevabı işverene zaten vermemiş,üstelik öneriyi de dikkate almayıp,yok farzedip,fiilen mevcut görevi başında duruyor.

Sn.Kevork gürüşünüze dair"Bu doğrultuda yargıtay kararları var"diyorsunuz,örneğin bir karar açıklayın,değerlendirelim,dolayısyle yanlışımızı düzeltmiş olalım.

Oncelikle, yeni yerde calismaya devam etmekle, yazili olarak kabul edildigi bildirilmemis olsa da zimmi kabul edildigine dair bir tezat yok, hepimiz ayni seyi soyluyoruz zaten.
Yazili olarak red edilmezse kabul etmis sayilir kismindayiz.y
Sn.ksimkesyan, maddenin isverene yaptirimi olan yazili olarak bildireceksin yoksa yok sayarim kismini gorurken,
Isci tarafindan yazili olarak kabul edilmeyen degisiklikler "isciyi baglamaz" kismi acikca belirtilmisken, neden yok sayiyor, gormezden geliyorsunuz o kismi anlayamiyorum.
Red etmezse kabul etmis sayarim demiyor, yazili olarak kabul etmemisse kabulu yok sayarim diyor orada.

Saygilar

Sayın keremcem,

Maddeyi şöyle algılamak gerekir diyorum. Yazılı bildirim ŞART. Bunun dışında yapılmış bir bildirim varsa ve bunu işçi yazılı olarak kabul etmemişse BAĞLAMAZ. Cümlenin başlangıcında Bu şekil şartına uyulmamışsa, denme sebebi bu. Örneğin bu bildirimi işveren işçiyi çağırıp sözlü olarak yaparsa ve işçi yazılı olarak kabul ediyorum dememişse işçiyi bağlayan bir şey yok olarak düşünün. Ama yazılı olarak bildirim yapılmışsa işçi 6 gün içinde cevap vermek zorunda, siz bu yazılı cevabı vermezse ne olacağını yorumlarmısınız.

Red etmezse kabul etmis sayarim demiyor, yazili olarak kabul etmemisse kabulu yok sayarim diyor orada.

Saygilar

Sayın keremcem,

Ama yazılı olarak bildirim yapılmışsa işçi 6 gün içinde cevap vermek zorunda, siz bu yazılı cevabı vermezse ne olacağını yorumlarmısınız.

İşci cevap vermiyor/vermemiş/vermezse ve önerilen işi/görevi yapmaz/yapmamışsa veya önerilen yere de gitmez/gitmemişse,(zaten yapmamış/gitmemiş)bu durum itiraz niteliğindedir ,işverenin bu önerisi karşısında,zaten işcinin tavrı,niyeti belli(yani itiraz ediyor/etmekte)

Bu durumda işverenin yapması gerekeni yukarıda belirttim,usül olarak da tüm bu durumlar, şahitler huzurunda mahallinde tutanak altına alınmalı ve sonuç olarak işveren tarafından gereği yapılmalı.

Sayın Aydemir,

Yine uzun ve yasa maddesinin dışında yorum yazmışsınız. Bu bakış açınız olabilir. Sadece şöyle bir cevap istedim.

Örneğin; 6 gün içinde kendisine yapılmış yazılı bildirime yazılı cevap vermemişse reddetmiş veya kabul etmiş sayılır. Bu kadar kısa ve öz. Diğer yazdıklarınızın hepsinin hukuki sonuçları farklı.

Kabul ettiğine dair yazılı cevap vermemiş ise(aynı zamanda işci önerilen işi/görevi yapmamış veya önerilen yere de gitmemişse)reddtmiş sayılır

Sayın Aydemir,

Yine uzun ve yasa maddesinin dışında yorum yazmışsınız. Bu bakış açınız olabilir. Sadece şöyle bir cevap istedim.

Örneğin; 6 gün içinde kendisine yapılmış yazılı bildirime yazılı cevap vermemişse reddetmiş veya kabul etmiş sayılır. Bu kadar kısa ve öz. Diğer yazdıklarınızın hepsinin hukuki sonuçları farklı.

İşveren şekil şartına uymuş ve bilidirimi usule uygun yapmış. Çalışan hiç cevap vermemiş ise iki şık ortaya çıkıyor bana göre;
1-Cevap vermedi ama yeni adreste çalışmaya devam etti. Sorun yoktur. Zımmi kabul vardır.
2-Cevap vermedi. Çalışmaya da başlamadı ne olucak? Bu bence red anlamına gelir. Bundan sonrasına bakmak gerekir.

Sayın Aydemir,

Sayın Güroyun da dediği gibi cevap vermemişse 6. günden sonrada orada çalışmaya devam ediyorsa Kabul Etmiş sayılır. Siz yine parantez içine ise'ler yazmışsınız ki gereksiz. İse'ler için; o 6 günlük süre boyunca gitmemişse işverenin takdiri yok bu kez 25 II var. Siz bu maddeyi benim kadar iyi biliyorsunuz.

Kabul ettiğine dair yazılı cevap vermemiş ise(aynı zamanda işci önerilen işi/görevi yapmamış veya önerilen yere de gitmemişse)reddtmiş sayılır

İşveren şekil şartına uymuş ve bilidirimi usule uygun yapmış. Çalışan hiç cevap vermemiş ise iki şık ortaya çıkıyor bana göre;
1-Cevap vermedi ama yeni adreste çalışmaya devam etti. Sorun yoktur. Zımmi kabul vardır.
2-Cevap vermedi. Çalışmaya da başlamadı ne olucak? Bu bence red anlamına gelir.

Benin bu iletim ile sn.Nizam beyin 2nci şıkkı aynı anlamdadır(gereksiz dediğiniz noktalar ise sonuca varmak için olayın aydınlatılmasına katkı sağlayan ifadelerdir)

"cevap vermemişse 6 günden sonrada önerilen yeniş veya yeni adreste çalışmaya devam ediyorsa "zımnen"kabül etmiş sayılır"EVET...
Cevap vermemişse 6 günden sonrada önerilen yeni iş veya adresde çalışmaya başmamışsa HAYIR.

Son düzenleme:
Yazili olarak yanit vermemisse kabul etmemis demektir
( elbette fiilen yeni yerde calismaya baslamamissa)

Isveren sekil sartina uymus ve onceden bildirmis olmasina ragmen isci sekil sartina uymamis ve yazili olarak kabul ettigini 6gun icinde bildirmemisse , kendisine bildirilen degisikligi kabul etmemis demektir.

Isveren sekil sartina uymus ve onceden bildirmis olmasina ragmen isci sekil sartina uymamis ve yazili olarak kabul ettigini 6gun icinde bildirmemisse , kendisine bildirilen degisikligi kabul etmemis demektir.

Sayın Keremcem,

Peki size göre kabul etmemişse istifa mı etmiş sayacağız yoksa başka varsayımınız varmı ?

Öncelikle sn.ksimkesyan, belirttiğim(iz) nokta varsayım değil, 4857 sayılı iş kanununda açıkça belirtilmiş su götürmez gerçek.
Kabul etmemişse, bu taşınma ile yeni yerde çalışmayı kabul etmeyen çalışanın sözleşmesini feshedebilmesi için geçerli sebep doğmuş olur ve işveren geçerli sebeple tazminatını ödeyerek sözleşmeyi feshedebilir. Herhangi bir şey sayamazsınız.
Taşınma günü gelip, yeni işyerinde görevine başlamayan bu işçi haklı sebeple sözleşmesini feshetmiş olur.

Sayın keremcem,

Varsayım demem boşuna değil, İş yasasının açık hükmünü farklı anlıyoruz, yada siz öyle anlamak istiyorsunuz. Ben 6 gün meselesi için hak düşürücü süredir diyorum ki sebebi var. Konuyu dar kapsamda yorumlayınca sizin söylediğiniz gibi sonuç çıkarmak da mümkün olabilir. Ancak yapılan yorum yada beklenen sonuç her şart altında da aynı olmalıdır. Taşınma süresini hiç göz önüne almıyorsunuz. Yaptığınız yorum 6 gün süresine sığdırılmış her seferinde. Ancak taşınma Yazılı Bildirimden örneğin 30 gün sonra yada 60 gün sonra olacaksa sizin savınız havada kalır. Adam hala 10. günde işyerinde çalışmaya devam ediyor ve yazılı herhangi bir cevap vermemişse sizin söylediğiniz hiçbirşey geçerli olmaz. Sebebi de işverene gereksiz bir iş akdi feshi hakkı tanımamaktır. Konuya bir de böyle bakın.