Şirketlerde Sermaye

İlk işe başlama yapılacak olan Ltd. Şirketlerde kuruluş sermayesinin yüksek miktarda olmasının,gösterilmesinin herhangi bir şekilde Avantaj veya dez avantajları olurmu?

Ynt: Şirketlerde Sermaye

Sayın Marco2000
Sorduğunuz sorunun cevabı her sektöre göre değişebilir.Bu konuda tam bir yanıt alabileceğinizi sanmıyorum.Şirketin yapacağı işe,ileriye dönük planlarına,firmaya alınabilecek tahmini duran varlıklara , firmanın stratejisi ve hedefine göre farklılıklar gösterir.Şimdi,düşük sermaye ile başlarsınız,firma ileride yüklü miktarda mal veya iktisadi kıymet alır,sermaye yetmez,artırmak zorunda kalırsınız. Yüksek sermaye koyarsınız, işler yolunda gitmez,sermaye atıl olarak durur,azaltmak zorunda kalırsınız, kaldı ki taahhüt dönemlerinde sıkıntıya düşer,taahhütlerini bile yapamayabilirsiniz.
bu gibi nedenlerle kesin birşey söylemek mümkün olmaz.O nedenle firmanın iktisadi yapısı veya hedefleri doğrultusunda buna karar vermelisiniz.Saygılar

Cevabınız için çok teşekküer ederim.ancak tam olarak tatmin olmadım desem saygılar.

sayın twolfun söylediklerine katılıyorum.

Biraz daha açmak gerekirse;

Sermayenizi 5.000 TL yaparsanız, 3-5 ay sonra 50.000 Liralık duran varlık almak isterseniz sermayeniz buna yeterli olmayacaktır. (Çünkü ilk aylarda yapılan giderler genelde sermayeden yapılır, Şirket henüz tam faal olmadığı için giderlerini kendi kasasından karşılama ihtimali düşüktür) Bu giderler için Ortaklardan para alsanız Örtülü sermaye Adat vs. durumlardan dolayı sıkıntı yaşarsınız bu yüzden tekrar sermaye artırmak zorunda kalırsınız.

Sermayeniz çok yüksek olursa da bu sefer ilerleyen zamanlarda kasa hesabınız çok şişecektir. Kasa hesabının yüksek miktarlarda borç bakiyesi vermesi de yine Transfer fiyatlamaı açısından sıkıntı yaratacaktır.

En güzeli fizibilitenizi yapın, ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu belirleyip ona göre sermaye belirleyin. Az olmasındansa biraz fazla olması bana göre daha iyi olur. Ama çok fazla ve çok az sermayeler ortaklara ve şirkete ileride vergi yükleyebilir.

Sayın Markoo2000 Arkdaşların demiş olduğu gibi sermayeyi sizin kendinizin işletmenin durumuna göre belirlemenizde fayda vardır. veya firma ile görüşüp yapmakta olduğu işle ilgili alacak oldukları Demirbaş Makina ve Teşhizat tutarının ortalam olarak ne kadar olabileceğini bilirseniz ona göre belirlene bilir.

Bizde sermayeyi düşük tuttuk ve şu an Ortağın 400.000 TL alacağı oluştu :(

arkadaş demişki sermayeyi az tuttuk, ortağın 400.000 ytl. şirketten alacağı var demiş.
bu örtülü sermayeye girmiyormu? transfer fiyatlandırmasını ne yaptınız. bu alacağa faiz tahakkuk ettirdinizmi?
cevap yazarsanız memnun olurum

Transfer fiyatlamasının konusuna girdiğinden faiz ödenmemiş olsa bile tespiti durumunda firmaya ve ortağa sıkıntı yaratacağını düşünüyorum.

Şirketlerde ortaklar c/h kanalıla şirketlerine para koyarlar. Bu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Bu alacak işçin şirketten faiz talep ederse o zaman dedikleriniz de haklısınız.
Ancak ortak ilerde sermayeye eklenmek üzere şirkete para koyabilir.

evet ortak 400.000 alacaklı durumda ve hiçbir işlem yapmadım ? Şirkete 3 araç alındı ve stoklardaki malıda satamayınca ortak karşıladı bunları ve diğer masrafları...

ortakla konuştum .. ikna edemedim.. anlatamadım sanırım.. çekiniyor.. sermayesi yükselince (ilerde ceza vs. gelirse yada haciz ) zararlı çıkacağını sanıyor.. nasıl anlatsam acaba ??