Şirketlerde Vergi Sorumlusu Ne İş Yapar?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nurbanu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Vergi sistemi inceliklerini bilip şirketin vergi mevzuatı açısından sorun yaşamamasını sağlar.

Benim tahminim
1)Beyannameleri doldurmak
2)Grup şirketleri arasında adat hesaplanması

3 yıl kadar önce bir şirktte vergi sorumlusu diye bir görüşme yapmıştım. ama devamı gelmedi

o halde tüm vergi kanunlarını ezberlemesi gerek. bir arkadaşım için böyle bir poziyon tavsiye edilmiş.
ancak dediğiniz gibi beyannameler için öçn hazırlık gibi bri ifade kullanılmış . kafam karıştı.
acaba , ücret aralığı nedir peki

normalda vrgi hukuku açısından öyle tabi.
ancak bu muhasebe de kurumsal firmalarda bir sıfat olarak kullanıyorlarmış

beyannameleri düzenleyip şirketin ödemesi gereken vergiyi belirler.

şirket adına gelen cezalardan (her zaman) muhasebe müdürü sorumludur.

ücret aralığı şirketin ücret politikasına ve iş yoğunluğuna göre değişir.genelde 2.000 -3.000 tl aralığı.

Vergi sorumlusu dediğiniz personel ne iş yapıyor önce ona bakalım. Vergi elemanı mı,vergi uzmanı mı, vergi müdürü mü yoksa vergi direktörü mü? Eğer kurumsal bir şirkette vergi operasyonundan sorumlu iseniz en az 3-4 kişiden oluşan bir ekibiniz olmalı. Bu ekip kabaca şunlardan sorumludur.

-Şirketin vergisel yükümlülüklerinin (beyan ve ödeme) eksiksiz olarak yerine getirilmesi
-Vergi daireleri, vergi inceleme elemanları ve YMM ile ilişkilerin yürütülmesi
-Muhasebe kayıtlarının vergi mevzuatına uygunluğunun kontrol edilmesi
-Muhasebe kayıtları ve mali tablolarda IFRS ve vergi mevzuatı arasındaki değerleme farklarının tespit edilip, her ikisinin bir birine karışmaması için gerekli düzeltme ve kontolleri yapmak
-Varsa vergi davalarının takibi,dilekçe yazılması
-Her türlü uzlaşma ve ceza indirimi işleri
-Vergi mevzuatı ve literatüründeki güncek gelişmelerin takip edilmesi, bu değişikliklerden etkilenecek şirket birimlerine (Başta mali işler olmak üzere) gerekli duyuruların yapılması

Kurumsal bir firmada tüm bunları yapan nitelikli bir vergi yöneticisi yukarıda bahsedilen ücretlerin 5-6 katını kazanır en az. Ama Sayın Nrbanu'nun "o halde tüm vergi kanunlarını ezberlemesi gerek." diye nitelğidiği arkadaşının bu niteliklere pek haiz olmadığı da aşikar.

Vergi sorumlusu dediğiniz personel ne iş yapıyor önce ona bakalım. Vergi elemanı mı,vergi uzmanı mı, vergi müdürü mü yoksa vergi direktörü mü? Eğer kurumsal bir şirkette vergi operasyonundan sorumlu iseniz en az 3-4 kişiden oluşan bir ekibiniz olmalı. Bu ekip kabaca şunlardan sorumludur.

-Şirketin vergisel yükümlülüklerinin (beyan ve ödeme) eksiksiz olarak yerine getirilmesi
-Vergi daireleri, vergi inceleme elemanları ve YMM ile ilişkilerin yürütülmesi
-Muhasebe kayıtlarının vergi mevzuatına uygunluğunun kontrol edilmesi
-Muhasebe kayıtları ve mali tablolarda IFRS ve vergi mevzuatı arasındaki değerleme farklarının tespit edilip, her ikisinin bir birine karışmaması için gerekli düzeltme ve kontolleri yapmak
-Varsa vergi davalarının takibi,dilekçe yazılması
-Her türlü uzlaşma ve ceza indirimi işleri
-Vergi mevzuatı ve literatüründeki güncek gelişmelerin takip edilmesi, bu değişikliklerden etkilenecek şirket birimlerine (Başta mali işler olmak üzere) gerekli duyuruların yapılması

Kurumsal bir firmada tüm bunları yapan nitelikli bir vergi yöneticisi yukarıda bahsedilen ücretlerin 5-6 katını kazanır en az. Ama Sayın Nrbanu'nun "o halde tüm vergi kanunlarını ezberlemesi gerek." diye nitelğidiği arkadaşının bu niteliklere pek haiz olmadığı da aşikar.

verdiğiniz bilgileri aynen ileteceğim.
teşekkür ederim.

Rica ederim. Bir de ufak bir ekleme yapmak istiyorum herkesin kulağına küpe olması dileği ile.

"İyi bir vergici vergi kanunlarını ezberlemez, vergi kanunlarının ne demek istediğini anlar."

evet koray üstadım, aynen katılıyorum.
ezber dayatmalarından da hoşlanmam ,zaten yapamam da ,,,
yorumlamak , özümsemek farklıdır benim için.

Sayın Vatansever34 henüz stajyer bir SMMM olduğunuzu da göz önünde bulundurarak,bilgi sahibi olmadığınız konular hakkında fikir sahibi olmamanızı tavsiye ederim.

Sayın Vatansever34 henüz stajyer bir SMMM olduğunuzu da göz önünde bulundurarak,bilgi sahibi olmadığınız konular hakkında fikir sahibi olmamanızı tavsiye ederim.

Tavsiyenize gerek yok. Tavsiye verme yetkisini nerden alıyosunuz onu sorabilirmiyim ? Benim yazdığımın zaten bilgi amaçlı olmadığı belli ama anlamakta zorluk çekmişiniz. YAda vergi sorumlususun zoruna gitmiş.
Neyse sayın ÜStadım. o zaman stajyer smmm den'de size ufak bir tavsiye . Her SMMM stajyeri 3 yıl bu mesleğin içinde diye bir kaide yok....

Son düzenleme:
Sn vatansever;
Lütfen uslubunuza dikkat edin. Bu tür kişisel atışmalara hiç gerek yok. Burda ne siyaset yapıyoruz, nede paylaşamadığımız bir şey var.