Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Af söylentisi borcu 13 milyar lira artırdı
04.09.2010 | Hacer Boyacıoğlu | Haber

SGK primlerine af söylentisi borcu artırıyor. Prim söylentilerinin başlamasıyla beş ayda Bağ-Kur prim borçları 10 milyar lira, SSK alacakları ise 3 milyar lira artış gösterdi.

Hükümetin uzun süredir ?gündemimizde yok' dediği sosyal güvenlik kurumu ve vergi borçlarına dönük yeniden yapılandırma referanduma çok az bir süre kala dillendirilmeye başlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan çalışma yapılabileceğini söyledi, Devlet Bakanı Ali Babacan ise çalışmaların başladığını açıkladı. Ancak, istatistikler Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yeniden yapılandırma ve afların borçları azaltmayıp artırdığını ortaya koydu. 2005'te SSK'nın 6.3 milyar TL, Bağ-Kur'un da 21.5 milyar TL geriye dönük alacağı vardı. Yapılan tüm yeniden yapılandırma ve aflara karşın bu rakam şu anda SSK alacakları için 26 milyar TL'ye, Bağ-Kur'da 30 milyar TL'ye çıktı. Af söylentilerinin yoğunlaştığı 2010'nun ilk 5 ayında bile ödenmeyen borç miktarı SSK alacakları için 3 milyar TL, Bağ-Kur'da 10 milyar TL arttı.

Haberler tahsilatı etkiliyor
SGK alacaklarına yeniden yapılandırma beklentisi, yılın başında Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in açıklamasıyla oluşmuştu. Bu açıklama sonrası, kabine üyeleri "kesinlikle çalışma olmadığını" belirtti. Buna karşın SGK'nın prim tahsilatına açıklamalar olumlu değil; olumsuz yansıdı. 2009 sonunda SSK prim alacakları 23 milyar 493 milyon TL iken mayıs sonunda rakam, yeniden yapılandırma beklentisiyle 26 milyar 477 milyon TL'ye çıktı. Bağ-Kur'lulardan alacak ocakta 20 milyar TL iken, haziran itibariyle rakam 30 milyar TL oldu.

Yani bunu görmek için alim olmaya gerek yok ki? Yukarıda yazdık. Biz görebiliyorsak büyüklerimizin hayli hayli görmesi lazım.
Japonları bu konuda çok takdir ediyorum, adamlar bir yolsuzluk olsun başka yüz kızartıcı hesabını veremeyeceği bir şey olsun direk harakiri yapıyor. Bizimkiler sülalede yolsuzluğa adını karışmayan kalana kadar devam.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Bence bu haber balon bir haber, zira af söylentisi borçları arttıramaz, çünkü af veya taksitlendirme çıkarsa eyer belirli bir zaman aralığı gözetilerek çıkıyor zaten, o yüzden bana fasarya geldi........
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Ayrıca af değilde ödeme kolaylığı sunacak bir taksitlendirme çıksa iyi olur, çünkü gerçekten borcu olan çok mükellef var, bu borçlular arasında süistimal edenlerde vardır hiç şüphesiz ama mağdur olan mükellefler için bulunmaz fırsat...
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

türkiye kriz ortamından çıkıyor yani gelmesi lazım . en azından geçikme faizlerin yarısını silmesi gerek
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

kamu borçlarının af kapsamına alınması herzaman tartışma konusu olmuştur. ancak affın geçerli olduğu dönemde yeterli kaynak bulamıyarak borçlarını ödeme zorluğu bulunanlara ek bir olanak sağlaması amcıyla yapılacak bir affın yararlı olacağını düşünüyorum. ancak bu işi kendine tanınmış hak olarak gören ve devanlı borçlarını zamanında ödemeyerek, af beklentisi içinde olan kişiler içinde anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir eylem oluşturduğu için getirilmemesi düşüncesindeyim. çünkü bu tür fırsatçılar için devletin resmen bir kıyağı oluyor. birde bu af konusunun bu kadar sık devreye girmeside beni rahatsız ediyor.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

evet getirilmelidir çünkü geçen ki gibi taksitlendirme mükelleflerde büyük oranda borçları odeme girisimi oldu şimdi de şeklinde taksit olursa ödenir yoksa bi anda odemeleri mümkün olmuyor.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Taksitlendirme her zaman yaptırılabilir, yeterki idareye borcunuzu ödeme niyetinde olduğunuzu gösterin.
Bu arada yorgan gitti kavga bitti galiba, sesler kesildi.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Öncelikle herkese selamlar,

Bence Evet veya Hayır demeden önce. Neden AF? Getirisi nedir? Götürüsü nedir? Bu çalışmalar bir AF mı olmalı, yoksa piyasaya verilecek bir kan, bir iyileştirmemi olmalı?

Ben AF denmesine karşıyım. Öyleki AF getirilmesine de karşıyım. Benimde kamu borçlarım mevcut. Ama bu durumdayken kendi çıkarım için milletin menfaatini düşünmemezlik yapmak bence en büyük HAİNLİKTİR. Bu milleti aptal yerine koymaktır. Öyleki bizim milletimiz temizdir, akıllıdır, dürüst olmak zorundadır.

Yapılan çalışmaların bir AF değil iyileştirme olmasını bekliyorum. Zor bir dönemden geçtik ve artçı sarsıntılar yer yer devam ediyor Ülkemizde ve Dünyada. Piyasa içinde nakit dönüşleri yeterli mevcutta olmadığından söz ile iş yapar duruma gelmiş durumda esnaf. Ay içerisindeki bırakın kamu maliyetlerini üretim maliyetlerini bile karşılayamacak durumda olanlar var.

Neticede ben kamu borçlarının uzun vadede küçük rakamlarla tahsil edilmesinin hem esnafımız adına, hem de ülkemiz adına çok faydalı olacağı kanaatindeyim.

Saygılar sunuyorum.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Ben HAYIR derim.

Her gelen Af yasası yükümlüler için bir başka affın habercisi niteliğini taşıyor. Bu şekilde olduğunda mükellefler yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınıyorlar.

... nasıl olsa af gelir birgün o zaman öderiz. Mantığı hakim bence.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Hayır, çünkü her af, aftan yararlan(a)mayan veya önceden cezasını çekenlere haksızlıktır. Af için makul bir gerekçe bulunacaksa bile, ödeyenlere iade veya ileride mahsub edilecek biçimde tenzilat uygulanmasının gerekliliği de hasaba katılmalıdır. Aksi halde ileride borcunu ifa edecek kişi ve kurum bulmakta güçlük çekilebilir.

Selam ve saygılarımla...
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Bence Hayır... Alın teriyle çalışıp ödeyenleri keriz yerine koymasınlar lütfen... Bu affın bizim sizin gibiler için çıkmadığını herkes biliyor.... Daima büyük holdinglerin işinedir... bunu unutmayıznız lütfen... onun için karşıyım....
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

hayır sdece geçmiş borçların yeniden yapılandırılmsı daha adil olur
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Vergi ve SSK prim borçlarının gecikme faizi ile cezasının yüzde 90?ı silinecek


Hükümetin, vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılması ve faizlerde indirim uygulanmasına dönük paketi genişliyor.

Bu iki alanın yanı sıra trafik ve OGS cezaları, emlak borçları, elektrik ve su borçları, harçlar hatta kamu kurumlarının birbirine olan borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Buna göre gecikme faizi ve cezalarda yüzde 90?a varan indirimler planlanırken, kalan borca da 36 ay taksit uygulanacak. Seçim öncesinde vatandaşa dönük avantajlar sağlayan bu düzenlemede yer alan ceza ve borçlar için yüzde 90?a varan faiz indirimi öngörülüyor. Bu çerçevede, mahkemelik olan tüm cezaların da yeniden yapılandırma kapsamına alınması tartışılıyor. Her türlü vergi, sigorta primi, Bağkur primi, harçlar, trafik cezaları, belediye emlak vergileri, elektrik, su borçları, OGS cezaları yeniden yapılandırmaya konu olacak. Ana parada indirim yapılamayacak. Gecikme faizleri ve cezalarında yüzde 90?a varan indirimler sağlanacak. İndirimlerden sonra kalan borca en az 36 ay taksit uygulanacak. Bu sürenin artırılması da tartışılıyor. Taksitlendirilen borca bu süre içinde ayrıca faiz ve gecikme zammı uygulanmayacak.

Peşin ödeyene indirim

Borcunu peşin ödeyene ?özel indirim? yapılması da çalışmanın gündeminde bulunuyor. Peşin ödeme indirimi, ana para üzerinden yapılacak. Matrah artırımı yapanların vergi incelemesine konu edilmemesi ve yeniden yapılandırmadan yararlanabilmesi ise henüz netlik kazanmadı. Bu iki konu üzerindeki çalışmasını sürdürüyor. Son karar, Bakanlar Kurulu?nda verilecek.
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Faizin %90 nın silindiğini kabul eder isek

Benim 3 yıldan beri devam edem 15.000 ana paralı borcumun olduğunu düşünelim, ben bunu düzenli olarak bileşik faize yatırmış olsaydım ne kadar param olurdu,

Buna karşılık ödemediğim 15.000 anaparalı borcumun faizi ne kadar olurdu ki bunun %90 nı silindiğinde geriye ne kadar kalmış olsun

Kim karda?
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Bunu açıköğretimde ki 3.sınıf dersi olan Finansal Yönetimde detaylı anlatıyorlar. O zamanda sevmemiştim bu faiz hesaplamalarını şimdide sevmiyorum
 
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

Prim ve vergi borçlarına kolaylık Ağustos 2010 öncesini kapsayacak

Kamuoyunda ?prim ve vergi borcu affı? olarak bilinen düzenlemede sona yaklaşılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve prim borçlusu esnafa ödeme kolaylığı sağlayacak çalışmanın bu yılın ağustos ayından önceki kamu alacaklarını kapsayacağını açıkladı. Şimşek, "Cari yükümlülükleri yerine getirmede zafiyet gösterilmesin diye mükellefi açık şekilde uyardık." dedi.



Yaklaşık 2,2 milyon esnafın merakla beklediği SSK ve Bağ-Kur prim borçlarıyla günü geçmiş vergi ödemelerine kolaylığı sağlayacak düzenleme netleşiyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, prim ve vergi borçlarına ilişkin düşünülen yeniden yapılandırma imkanının bu yılın ağustos ayından önceki dönemi kapsayacağını ilan etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan?ın, esnafa borç kolaylığı sağlanacağına ilişkin ilk açıklamayı ağustos ayı içinde TESK?te yaptığını hatırlatan Bakan Şimşek, "Yeniden yapılandırma, bir kere o tarihten önceki dönem için olacak. Başbakan?ın açıklamasından sonraki dönemi kapsamayacak. Çünkü biz ?nasıl olsa yapılandırma olacak diye cari yükümlülükleri yerine getirmede bir zafiyet gösterilmesin? diye mükellefi çok açık şekilde uyardık." dedi.

Mehmet Şimşek, yeniden yapılanmada vergi, prim ve gümrük alacaklarıyla ilgili teknik çalışmanın tamamlandığı bilgisini verdi. Bu çalışmada kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarının bu kapsama sokulduğunu ifade ederken, "Kesinleşmiş alacaklara ilişkin bir doküman ürettik. Başka alacakların da kapsama dahil edilip edilmeyeceği şu aşamada belirlenmedi. İhtilaflı alacaklar, trafik cezaları ve diğer cezalar, belediyelerin tahsil ettiği vergiler ve su gibi alacaklar ile TEDAŞ?ın alacakları gibi hususlarda henüz karar verilmedi." açıklamasında bulundu. Bunların son aşamada değerlendirileceğini ve nihai kararı Bakanlar Kurulu ile Başbakan?ın vereceğini kaydetti. Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmayı bu yılın kasım ayına yetiştirmek istediklerini, ancak düzenlemeye ilişkin tasarının TBMM?deki görüşme takviminin de Meclis Başkanlığı?nca belirleneceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, yeniden yapılandırma çerçevesinde sağlanacak vade konusunda da "Çalışmalarda taksitlendirme süresi için 36 aya kadar bir süreç öngörüldü. Ama sonraki aşamada mükellefin işini kolaylaştıracaksa daha uzun vadeli bir taksitlendirme de gündeme gelebilir. Ancak bu, şu an belli değil." diye konuştu. Kamu alacaklarına uygulanan faizlerin güncellenmesine ilişkin olarak da, "Kamu alacaklarında bir kere ana parayı mutlaka alacağız. Faiz ise enflasyonla güncellenecek. Bu konuda TÜFE ve ÜFE seçeneklerimiz var. Mükellef lehine hangisi doğru ise onu yapacağız. Çok büyük olasılıkla da ÜFE ile güncelleyeceğiz. Faiz konusunda şu an bir şey söylemek istemiyorum ama o da erken ödemeyi teşvik edici nitelikte olacak. Oluşturulacak sistem, kamu borçlarının erken ödenmesini teşvik edecek.?? değerlendirmesini yaptı.

Gecikme zammı yüzde 1,40?a iniyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, amme alacaklarına uygulanan aylık gecikme zammının yüzde 1,95?ten yüzde 1,40?a düşürüleceğini açıkladı. Hükümetin gecikme zammı ve tecil faizi oranlarında ciddi bir indirime gittiğini belirten Bakan Şimşek, gecikme zammına ilişkin Bakanlar Kurulu Karar Taslağı?nın kendisi tarafından imzalanarak, Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Bakanların da imzaladığı düzenleme ile kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammının yıllık bazda yaklaşık 7 puan aşağı çekildiğini kaydederken, "Aylık gecikme zammı yüzde 1,95?ten yüzde 1,40?a iniyor. Bu çerçevede yıllık gecikme zammı da yüzde 23,4?ten yüzde 16,8?e düşüyor." dedi. Söz konusu düzenleme, Resmi Gazete?de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Şimşek, gecikme zammının ardından Maliye Bakanlığı?nın vergi borçlularına uygulanan tecil faizlerinde de 7 puanlık indirime gideceğini aktardı. Şimşek ayrıca halen yüzde 1,58 olarak uygulanan aylık tecil faizinin ise yüzde 1?e düşürüleceğini sözlerine ekledi.
 
Üst