Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?
Alışagelmiş vergi affı kültürü, borcunu ödemeyen kişileri ödüllendirdiği gibi zamanında ödeyenleri mağdur eder, peki gerçekten iyi niyetli olup yeteri kadar kazanamadığından vergi borcunu ödeyemeyenler ne olacak? Olaya gelir vergisi yönünden bakarsak, kişi yeteri kadar kazanmıyorsa zaten yüklü gelir vergisi çıkmaz, KDV açısından bakarsak, kişin KDV borcu , eğer alacaklarını tahsil etmiş ise ödemesi gereken KDV yi de karşı taraftan tahsil etmiş anlamını taşır, kira stopajına gelince, buna yapacak bir şey yok. Vergi affı vb... den önce mükelleflere vergi bilincini aşılamak lazım, mükellef bu aşıyı olurken, iaderenin de mükellefin gerçekten gideri olan ancak belgeleyemediği ve/veya indirim hakkında sahip olmadığı giderleri kanunen kabul edilir kılması lazım. Vergi mevzuatını daha sade, anlaşılır hale getirip, her mükellefe en az %15 ortak olduğunu hatırlayıp, kazancın arttırılması yönünde teşvik edici rol üstlenmesi lazım.
Bana kalsa, hiç düşünmeden herkesi vergi mükellefi yapar, en büyük banknotu 20-30 TL yapar, mükellef olmayanlara da çek karnesi verirdim. Bu da benim düşüncem.