Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Sizce Kamu Borçlarına AF Getirilmeli mi?

70 milyonunun hakkını hibe etmek kimsenin haddine değil. ben hem bir vatandaş hemde bir smmm olarak buna razı degilim. Çal ondan sonra affet. Vergi oranlarının da düşürülmesine karşıyım . Vergi kaçakçılıgı en ağır suç kapsamına alınmalı. Hırsızlıkla eş değer tutulmalı. Aynı şekilde yolsuzluk da çok agır cezalara çarptırılmalı. Vatandaşın hakkını çalanlar hiç bir şekilde affedilmemeli. Dürüst çalışan borcunu zamanında ödeyenlerin ne suçu var. Zamanaşımı müessesesininde Vergi kanunnlarından çıkarılması lazım. veya mininum 20 yıla çıkarılmalı. Vergi incelemesi yaygınlaşmalı denetimler artırılmalı. İncelenmedik mükellef kalmamalı. Sadece KDV yönünden degil kurumlar ve Gelir vergisi yönünden de mükellefler incelenmeli. Elektronik defter ve elektronik faturaya da acilen geçilmeli. Bütün işletmeler ve sermaye şirketleri elektronik defter ve faturaya geçmeli. Dolaylı vergilerden vazgeçilmeli dogrudan vergiler toplanmalıdır. Aksi takdirde bu ülkenin ve garibanların işi çok zor...

Selamlar saygılar

Öncelikle kesinlikle doğru ya da kesinlikle yanlış gibi ifadelerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü doğruları ve yanlışları olacaktır.
Bugün iş yapamaz hale gelen esnaf, vergi/ssk borçlarından dolayı daha da zor duruma düşmektedir. Bankalarda bloke konulan paraları, parka çekilen araçları ile zor günler yaşamaktalar. Af getirilirken, vergi/ssk oranlarının da yumuşatılarak, mükellef üzerinde ciddi maliyet artışına sebep olmamasına özen gösterilmelidir. Bir geçici vergi dönemini daha geride bıraktık; acaba kaç tane mali müşavir arkadaşımızın mükelleflerinin gerek satış gerekse de karlarında bir artış olmuştur. İş yapmanın zorlaştığı günümüzde kapsamlı bir af ve ciddi bir vergi düzenlemesi getirilmelidir.

MBOZO ' Alıntı:
ggokhan.gokhan ' Alıntı:
Fakat şunu yaparsa hükümen iyi para toplar; " S T O K A F F I" - "M A T R A H A R T T I R I M I" Eminim tüm muhasebeci üstad lar büyüklerim küçüklerim, hepsi bunu bekliyordur :)

Stok affı nasıl uygulanmalıdır

nguroy ' Alıntı:
Ben affa her zaman karşıyım. Af edersen ödeyeni enayi yerine koyarsın. Tasitlendirme, ödeme kolaylığı vb gibi tedbirler olabilir.
Ancak ben sildim borcunu seni ödüllendirdim dersen kimse vergi ödemez enayimiyim ben der.

kesinlikle katılıyorum.

herkese slm.bende kamu borçlarına af getirilmesine karşıyım.mali verilerinde 2-3 yıl zarar açıklayan bir çok mükellef faaliyetine devam ediyor.ticari faaliyetine devam ediyorsan gerçekte zarar yok demektir.kamuya olan borcunu ödemiyorsan forumda da bahsedildigi gibi her türlü işlemlerini dört dörtlük yapan mükelleflere haksızlık olur.faaliyetine devam eden bütün mükellefler sorumluluklarını yerine getirmeli borçlarını zamanında ödemeli yada uygulanan cezalara katlanmalıdır.

kesinlikle getirilmemeli, mükelleflerde artık hobi oldu, borçlarını ödememek..

getirilmelidir ticari şahıs ve kurumların mali açıdan rahatlamalarına olanak sağlanması açısından ayrıca ülkece genel düşünürsek cari açığın azalmasıda tüm herkes açısından olumludur

Vergi adaleti ve eşitliği açısından konuyu ele almak yaklaşamımıza daha uygun zemin hazırlayacaktır. Ekonomik kriz veya başka nedenlerle ödeme güçlüğüne düşmüş mükelleflerin durumlarına uygun bir ödeme şartları oluşturulmalıdır. Olaya af diye girecek olursak makul ve dürüst bir şekilde vergisini ödeyen mükelleflere haksızlık etmiş oluruz. Bu nedenden dolayı ödeme güçlüğüne düşmüş mükelleflere uygun ödeme koşullarıyla vergi borçlarını ödeme yolunun açılması gerekmete. Af kelimesi vergisini zamanında ödeyen mükellefler açısından yaralayıcı olacak ve belki de onlarıda bu yola teşvik edecektir. Bu yüzden af getirilmemeli ödeme kolaylığı getirilmelidir..

bazı şartları değerlendirerek : şartlı evet
nasıl yani şartlı evet ???

idarenin istediği bazı şartlara ( belli adreste ikamet taah.,belli yıldan beri faal olma , herhengi bir vergi kaçakçılık
cezası almışmı,yada idareye karşı yanlış beyanı olup olmadığı gibi vs...) bakarak ,
ilgili biriminde katıldığı ve esnaf ve oda temsilcilerinin olduğu bir 3-5 kişilik komisyonda değerlendirme yapılarak
gerçekten mağdur olanlara af getirilebilir

Bence mükellefin zor durum da olduğununun tespitine dair MAli Müşavirlerden bir rapor talep edilmeli. Bu raporda analiz teknikleri kullanılarak mükellefin bilançosu ve gelir tablosu analiz edilmeli ve zor durumda gerçekte olan mükellefler bu af dan yararlanmalıdır.

Ayrıca birde mükellefin 5 sene geçmişe dönük siciline bakılmalı. Eğer sahte fatura düzenledi ise, sahte fatura kullanıdı ise, kısacası dolandırıcı ise bu tür mükellefler bu haktan yaralandırılmaldır.

mustafademirtas ' Alıntı:
Bence mükellefin zor durum da olduğununun tespitine dair MAli Müşavirlerden bir rapor talep edilmeli. Bu raporda analiz teknikleri kullanılarak mükellefin bilançosu ve gelir tablosu analiz edilmeli ve zor durumda gerçekte olan mükellefler bu af dan yararlanmalıdır.

Ayrıca birde mükellefin 5 sene geçmişe dönük siciline bakılmalı. Eğer sahte fatura düzenledi ise, sahte fatura kullanıdı ise, kısacası dolandırıcı ise bu tür mükellefler bu haktan yaralandırılmaldır.

Yararlandırılmamalıdır demek istediniz sanırım.
Bu tür kriterlere dikkat edilebilir, sahte fatura kullanımını da caydırıcı bir özellik olur aslında.

EVET KAMU BORCLARINA BİR AN ONCE AF GETIRILMELIDIR.

Mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız. Forum Kurallarını okuyunuz.

kesinlikle hayır. evet diyenlerin düşünce tarzlarından dolayı hayır diyorum. zor durumda olanlara ödeme kolaylıkları zaten mevcut

Evet getirilmelidir.Kamuya borçlanmalar keyiften olmamıştır.Ekonomi deki ardı ardına gelen krizler çok ocaklar söndürmüştür.Affı bekleyen ve borcunu ödemek isteyen binlerce insan varken bu süreç dahada uzatılmamalı bir an önce halledilmelidir bence.

Her zaman şunu istemişimdir.Zor durumda olanlara kolaylık sağlıyosunuz da vergilerini düzenli ödeyenlere neden indirim teşvik vs.gibi avantajlar sağlamıyosunuz.Tam tersine hala ne kadar çok ödersen acaba ne kadar kaçırdığın düşünülüyor.Bence af gelmemeli.Af vergisini düzenli ödeyenlere haksızlıktır ve onları enayi yerine sokmaktır.Bunu ben söylemiyorum,borcu olmayan vatandaş böyle düşünüyor.Kim düşündürtüyor? Af çıkarmayı düşünenler.Sayın BE56'nın dediği gibi,zor durumda olanlara kolaylık zaten var.Kaldı ki gecikme faizleri %2-3 lerde olduğu bir dönemde hangi aftan bahsediyoruz.Eskiden cezalar yüksekti,af çıktığında hatırı sayılır indirimler yapılıyordu ve cazipti.Şimdi ceza yok denecek kadar az.Zamanında vergini ödeme,araya faturaları sok,parsayı götür,sonra af çıksada kurtulsam diye bekle.Düzgün vatandaş ve firmaların suçu ne..Ayrıca bugüne kadar çıkan aflarda kaç firma tam olarak kendini aklamış.Varmı istatistik?.Yine 2 taksit ödenecek sonrası hikaye..Açıkçası ben affa karşıyım.

Sayın mustafademirtaş,bu raporlarıda bize yıksınlar diyorsunuz yani.Olsun bunlarıda biz yapalım. Başka neleri biz yapalım.Nikahta kıyalım oldu olacak. :)

bence de getirilmemeli başka önlemler olabilir taksitlendirme gibi vs ama af olmamalı ödeyenler açısından hoş bir durum değil

af derken şöyle olmalı yarı yarıya indirilip taksitlendirilmeli bence en uygun olan af budur dahası devlet gelirlerini olumsuz yönde etkile

Af getirilmeli diyenlere bir iki sözüm var: :)

1- Af yaptırmak öncelikle bizim mesleğimize ihanettir.(adam vergi nasılsa af olacak niye muhasebeye para vereyim diyecek)
2-Vergisini düzenli ödeyen mükellefi resmen enayi yerine koymaktır. ???
3-Sanılanın aksine kayıt dışı ekonomiyi teşvik eder. ::)
4-Kamu otoritesine olan güveni sarsar. :-[

Daha çok sayılabilir.