SMMM Aday Adayına Yol Gösteriniz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umt35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Geçen hafta maliyeden mezun oldum. Aile işimiz var, şükür iyi bir iş ama ben hayatta her şeyin olabileceği kanısındayım o yüzden ek bir işim güvencem olsun diye mali müşavirlik düşünüyorum.İlerde aile işimizi yaparken bir sorun olursa mali müşavirlik yapmaya başlayabilirim. Sizlerden bir kaç ricam olacak yardımcı olursanız sevinirim.

İzmirde staj başlangıç sınavı için önerdiğiniz kurslar hangileri tesmerinki stajı kısalttığından daha mı mantıklı?

İslam Çankaya hocanın kitanı yeterli mi? Başka hangi kitaplar tavsiye edersiniz?
En ucuz nereden temin edebilirim?

Kasımdaki sınava girebileceğim bu süre yeterli olur mu? Kasımdakini pas geçip boşa para vermeyip bir sonrakine girmek daha mantıklı olabilir mi?

Çan eğrisi var diye biliyorum dolayısıyla sıkı bir çalışma gerekiyor diye düşünüyorum. Giren arkadaşlar sorular hakkında ne düşünüyorsunuz zor bir sınav mı yoksa elemeye yönelik yanıltıcı sorular mı?

İyi çalışmalar dilerim

Ynt: SMMM Aday Adayına yol gösteriniz

:)
Bende senin gibi yola koyulmuştum.
Aile işimiz vardı, abim, kardeşlerimle hep beraber çalışıyorduk, o zamanlar ülkede ekonomik kriz var diye, Smmm olmaya karar verdim, ikinci bir mesleğim olsun diye, belgeyi alır sonra tekrar ticaret yaparım diye, meğersem ikisi bir arada olmuyormuş, birini seçmek zorunda kaldım.Geri dönüşü ise inan daha zor.!
Bazen düşünüyorumda yanlış tercihmi yaptım diye.Bu mesleğin zorluklarını görünce keşkeler çoğalıyor....

Sana tavsiyem aile işini büyütmeye çalış, bırak muhasebeciliği felan.
Ticaret her zaman en iyisidir.

Kolay gelsin.

Ynt: SMMM Aday Adayına Yol Gösteriniz

Ticaret her zaman en iyisidir

Sn. Zindan gözlerime inanamadım. Zorla yapılan hiç bir meslek başarı getirmez.
Amaç para kazanmaksa kar zararın ikizidir. Tabi ticaret yapın.

yol yakınken dön.... :P bize de başlarken hiç başlama bırak dediler ama nereye döneceğimizi söylemediler.........bence aile şirketinide kal ve işlerini daha iyi idare etmek için kendini geliştirmen çok daha güzel olur diye düşünüyorum nacizaneeee:):)...........

hiç psikolojini bozma
hiç sinir hastası olama
hiç strese girme

örnek :ben staja başlamadan önce halim selim ,hayattan tat alan , küfür bilmez sinirlenmeyen birisiydim
şimdi ben bile kendimi tanıyamıyorum.

Bence hiç beklemeden staj başlatma sınavlarına gir eğer bu işi sevebileceksen tabi bir kaç büroya git çalışma ortamına şekline bak Eğer sevebilirim diyorsan bu yolda devam et.

Çünkü aile işinde ne kadar başarılı olursan ol her zaman baban sayesinde olmuş olacak bundan sonraki yaşamında hep karşına çıkacak ve başarıların hiç bir zaman gözükmeyecek.

Türk milletinin özelliği budur ne kadar kazanırsa ne kadar rahat işi olsada hep yakınır.

Bizim mesleğimiz zor olmasına ama sevebilirseniz yapılmayacak bir iş değil.

Ayrıca ticaret yapmak için tezgahtan yetişmek şarttır.Öyle kariyer falan yapmaya gerek yoktur.
Genel kültür veren lise öğreniminden sonra çok önemli SUltanhamam, Tahtakale üniversiteleri bitirilmeli, çocuk yaşlarda bulunabilirse musevi (yoksa kayserili) bir tüccarın yanında staj yapılmalıdır.
Hayat tercihi böyle yapılırsa burda işiniz olmaz.
Herşeyden önce mutlu olacağınız bir meslek seçimi yapmak tüm hayatınızı ona göre yönlendirmek gerekir.

nguroy ' Alıntı:
Ticaret her zaman en iyisidir

Sn. Zindan gözlerime inanamadım. Zorla yapılan hiç bir meslek başarı getirmez.
Amaç para kazanmaksa kar zararın ikizidir. Tabi ticaret yapın.

Sayın nguroy benim mesleğe başlarken ki duyduğum mesleğe karşı sevgi ve heyecanı şuan bulamıyorum.Sadece onu söyledim.Şimdi ki aklım olsaydı, ticarette kalırdım demek istedim.
Ama bu benim fikrim tabi.Arkadaş aklı başında bir yetişkin sonuçta, kendi kararını kendi verecektir.

Tamam haklısınız yapılan iş sevilmeli, seviyorsan da o mesleğini yükseltmek için uğraşıyorsun.
Ama bu kadar çile ve yorgunluğun karşısında, istediğin paraları kazanamıyorsan insan ister istemez bir kez daha düşünüyor.Demek istediğim buydu.

Kolay gelsin.

Cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Yanlış anlaşılma olmasın ben aile işimizi yapmak istemiyor değilim ama 2-3 yıla amca çocukları da devreye girecek dolayısıyla birlik beraberlik tartışmaları başlayacaktır. Bu sorunlar artarsa alternatif olarak smmm yapmaya başlarım diye düşünüyorum. Bir de sınavı kazanırsam mali müşavirimiz gözetiminde kendi şirketimizde staj yapacağım yani sancılı bir staj dönemim olmayacak. Elbetteki çok eksikliklerim olacaktır yeterlilik sınavında zorlanabilirim ama bir şekilde (kurs)telafi etmeye çalışacağım. Zaten anladığım kadarıyla bu meslek 30 yıl da yapsan tecrübe sahibi yapmıyor sürekli bir şeyler değişiyor. Dün öğrendiğinin üzerine bugün başka bir şey koyamıyorsun çünkü bugün dün öğrendiğinin değiştiğini öğreniyorsun.

Biraz da kitap ve kurs konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Bugün İzmir smmm odasının kursuna gittim 1,500 ytl kurs ücretimiz dedi ağzım açık kaldı. Bu sınavı kursa gitmeden halledemez miyim o kadar zor mu bu sınav :'(

kendine güveniyorsan tabiki halledersin önemli olan senin alt yapın ve doğru kaynak seçimi.Ben staj başlatmada da bitirme sınavlarında da hiç kursa gitmedim.Doğru kaynaklarla düzenli ve sistemli çalışarak belgemi aldım.Başarılar....

Zaten anladığım kadarıyla bu meslek 30 yıl da yapsan tecrübe sahibi yapmıyor sürekli bir şeyler değişiyor. Dün öğrendiğinin üzerine bugün başka bir şey koyamıyorsun çünkü bugün dün öğrendiğinin değiştiğini öğreniyorsun

Bu söz doğru. Ancak tecrübe size bir alt yapı sağlıyor. Yorumlama da doğruluk, pratik çözümleme sağlıyor.
Ayrıca görmüş geçirmiş olmak olayların karşısında tahmin yeteneğinizi kuvvetlendiriyor.
Bunlar meslekte eskimenin olumlu yanları.
Birde olumsuz yanları var tabi:
1-Herşey hemen değişiyor. Daha çok okumak gerekiyor.
2-Zaman hızlı yaşanıyor . Sürat çağı yani. Teknolojide olağanüstü hızla değişiyor
3-Okuyup izledikçe artık bu işin ne kadar daha geniş, büyük ulaşılamaz yanları olduğunu görüp karamsarlığa kapılıyorsun
4-Elbette her geçen gün enerjin ve heyecanın azalıyor.

Sn. Zindan; Sizi anlıyorum. ben sadece genelleme yapmak istedim. Elbette herkesin tercihleri farklıdır.

Kendi şirketimde staj yapacağım dimişsin
Şirketin büyüklüğünü bilmiyorum ama
eğer muhasebe kendi bünyenizde tutulmuyorsa
yani herşeyi smmm kendi bürosunda hallediyorsa
sen o zaman bedava staj yapacağım diyorsun
yol sıra git -çay sora gel hesabı
yani sen belgeyi alacaksın ama espiri olsun diye
alacaksın

Sevgili umt35,

Beyinin ve kalbinin sesine kulak ver, hiç bir şey zor değildir işe başlaman ile yolun yarısını bitirmiş olduğunu göreceksin, tüm arkadaşlarımın anlattığı gibi meşakatli bir yol olduğu ortada (hangi işin zorluğu yokki?).

Bu bağlamda disiplin inaç öz güven ile yapamayacağın iş yok diye düşünüyorum. Senin çıkış noktandan çıkarak (ilerisi iin) ruhsatını almış biri olarak vereceğin tüm kararların senin için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Sevgiler, saygılar....

Odanın kursuna gitmeden de başarabilirsin tabiki genel olarak okuyarak yapılabilecek şeyler ancak, kurs seni disiplinli çalışmaya yöneltir onun haricinde genel kanı İslam Çankayanın kitabının iyi olduğu yönünde bunu da aykan ve yavuz kitap evlerinden alabilirsin, konakta ikiside.

tesekkurler arkadaslar yol gosterdiginiz icin

islam cankaya hocanin kitabini aldim sevgi yolundan 56 ytl.. 1 aya kadar da kursa baslamayi dusunuyorum. odanin staja baslangic kursunu tavsiye etmiyorlar hem 1 derse bile girmezsek stajdan 3 ay dusulmezmis.. murat kpss iyi kurs dediler 1500 civarindaymis..

sinavi kazanirsam staji da muhasebecide yapmak en dogrusu olacak gibi gozukuyor. su asamada durumum cok karmakarisik aile sirketi iyi hos ama cok sorun yasanacak 2-3 gunde anladim bunu :(

sen çoktan yola çıkmışsın :) haydı hayırlısı bu arada ekonomi ve denetime özel ilgi göstermenı tavsiye ederim... başarılar diliyorum

ogüncüm çok güzel bir video, bence bunu bitirmeye yönelik tavsiyelerin başına editlemelisin:)

yalnız ben sonunda aç kal buda kal olayını veya mesajını tam anlayamadım???

Yani geleceği önemseme mantığının devamı mı acaba??

Bilmem olabilir , zaten yormlara bakarsan her kes kendince bir şeyler çıkarmış.

heerdeem ' Alıntı:
ogüncüm çok güzel bir video, bence bunu bitirmeye yönelik tavsiyelerin başına editlemelisin:)

yalnız ben sonunda aç kal buda kal olayını veya mesajını tam anlayamadım???

Yani geleceği önemseme mantığının devamı mı acaba??

ben ' aç kal budala kal'dan şunu anladım..
başkalarının budala diyeceği hatta sonucunda aç kalacağın birşeyi yapmayı çok istiyorsan ,aç ve budala da kalsan yapmalısın demek istiyor.....diye yorumladım.