Soma Maden Ocağı Faciası

artcrimes

Silver Üye
Üyelik
28 May 2008
Mesajlar
64
Konum
Ankara
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında çıkan yangında ölenlerin sayısının 205'e yükseldiğini bildirdi.

Ekli dosyayı görüntüle 38


MANİSA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında çıkan yangında ölenlerin sayısının 205'e yükseldiğini bildirdi. Eynez bölgesindeki maden bölgesinde çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, madene kurtarma amaçlı giren ve dumandan etkilenen bazı kişilerin de yaralılar arasında sayılmış olabileceğini söyledi. Zamanın işlediğini, daha da kritik bir döneme girildiğini dile getiren Yıldız, kurtarma çalışmalarının ara verilmeden tüm hızıyla sürdüğünü vurguladı. Bakan Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine "İhmal varsa biz buna hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi burada da kalmayız" dedi.

Personel listesi üzerinde çalışma yapıldığını, adli tıp kurumu ve savcılıkla görüştüklerini, hukuki işlemlerin hızlı şekilde yürütülmesi için uğraş verdiklerini aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Sayı endişe ettiğimiz noktaya doğru gidiyor. Yarının hazırlıklarını, organizasyonu da bir yandan yapmamız gerekiyor. Cenaze işlemleriyle ilgili bir boşluk olmaması için çalışmamız lazım. Bakan yardımcısı, milletvekili arkadaşlarımızla görev dağılımı yaptık, yüreğimizde büyük bir acıyla bunları yapıyoruz." Bakan Yıldız, soru üzerine madeni işleten şirketin yetkilileriyle görüştüğünü de bildirdi.

Yangın devam ediyor

Yıldız, Eynez bölgesindeki madende çıkan yangına ilişkin en son yaptığı açıklamadan bu yana özellikle teknik olarak, içeride tersine hava akımlarıyla alakalı çalışmalara devam edildiğini söyledi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu sayının artmasından endişe ediyoruz. 80 yaralımız var demiştik. 60 yaralımız madencilerimizle ilgiliydi, diğer 20'si de kurtarma ekiplerinden gelenlerden gazdan etkilenen ve zarar görenlerdi. Şu anda 4 tane ağır yaralımız var, durumları da yine hastanelerimizde kontrol altına alınıyor. İlk etapta çıkan ve çıkartılan 363 madencimiz olduğunu
söylemiştik. En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı. Bunlarla alakalı işlemleri Balıkesir Valimizin başkanlığında bir heyetle beraber takip ediyoruz. Cenaze teslimlerini de bizim aradığımız cenaze yakınlarıyla beraber başlatacağız. Herhangi bir karmaşaya yol açmamak açısından. Bir yandan da içeride kurtarma
faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım. Ama son noktaya kadar da arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler."

Bakan Yıldız, kaç madencinin mahsur olduğuna ilişkin soruya içerideki tüm işçiler çıkmadan herhangi bir sayı söylemelerinin doğru olmayacağı yanıtını verdi. Kurtarma faaliyetlerinde bulunan ekiplerin herhangi bir riske girmemesi için oradaki duman ve karbonmonoksit seviyelerinin düşürülmesiyle uğraşıldığını aktaran Yıldız, "460'tan fazla kurtarma ekibiyle beraber çalışıyoruz, farklı bir sıkıntı yaşanmadan bu süreci yönetmemiz lazım" dedi.

Kaynak ve Haberin Devamı : Anadolu Ajansı
 
Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim... Ateş düştüğü yeri yakıyor... :((
 
Bence bunlar kaza falan değil. Cinayettir. Sorumlu olanlar hesap vermelidir. İş güvenliği diye berbrelere kuaförlere işyeri hekimi zorunluğu getireceğinize gerçek tehlikeli işyerlerinde önlemler doğru dürüst kuralına uygun alın.
 
Bence bunlar kaza falan değil. Cinayettir. Sorumlu olanlar hesap vermelidir. İş güvenliği diye berbrelere kuaförlere işyeri hekimi zorunluğu getireceğinize gerçek tehlikeli işyerlerinde önlemler doğru dürüst kuralına uygun alın.

aynı şeyi bende düşündüm saçma sapan her seye iş güvenliği olsun diyorlar madenlerdekiler insan değil mi de ordakilerin canı yok yorum yapmak bile manasız yazık demekten başka birşey demiyorum ....
 
Hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.
Ne yazık ki yine resmiyette orada görevli birkaç kişi hakkında dava açılıp olay kapatılacak. Keşke iş güvenliği kanunu gibi bazı kanunlar birilerine rant sağlamak için değilde gerçek amaçlarına hizmet edilecek şekilde çıkarılıp uygulansa.
 
Soma'da hayatını kaybeden insanlarımıza cenabı Allah'tan rahmet ve mağfiret diliyorum, Ailelerine ve yakınlarına Allah sabır versin, başımız sağolsun. İnşallah yerin altında kalanlar sağ sağlim çıkarılarak, cansız bedenlere yenileri eklenmez.

Yönetenler bir bedel ödemediği sürece, bu tür ucuz can kayıpları Türkiye'de hep yaşanacaktır ne yazık ki. Sizin de dediğiniz gibi, benimde ilk aklıma gelen İsg oldu, hiç bir tehlikesi olmayan işlere İSG zorunluluğu getireceğine, bu tür çok tehlikeli işyerlerine gerektiği gibi tedbirleri aldırsana, onların tepesinde sürekli durup, herşeyi olması (Acil çıkışlar, güvenlikli sığınaklar, yedek jeneratörler vs.) gereken şekilde yaptırsana. Yazık o insanlar öldükleri ile kalacak, yönetenler o koltuklarında oturmaya devam edecekler, olan yakınlarını kaybeden analara, eşlere, babalara, çocuklara, yetimlere olacak. Yazık...
 
Maalesef işverenlerin de yeterli durarlılığı göstermesi gerekmektedir. İşyerinde çalışanların canının o işverene emanet olduğunu unutmamalıdırlar. Siz ne kadar en ince ayrıntısına kadar kurallar koyarak kanun/yönetmelik vs çıkarın uyulmadıktan (göstermelik uyulduktan) sonra hiç bir işe yaramaz.
Başımdan askerlikte geçen yaşanmış durum; Ankaradan komutanlar gelip denetim yapılacağı duyumu üzerine her yer boyanıp cilalandı. Yataklara sıfır çarşaflar, yastıklar vs vs. Denetim oldu bitti komutanlar helikopterlerine binip havalanır havalanmaz tüm çarşaf, yastık anında toplanıp eski tas eski hamama dönüldü.
 
Başka yerdede bu konuyu açtım çünkü bu aslında günlük bir konu değil ve yukarıda yazdığımı tekrarlıyorum.

Merhaba herkese,

içim parclandı, dayanamadım, yazmak mecburiyetinde kaldım.
Evet, Türkiyede daha çok gariban veya fakir insan var. Hayatlarını ölüme atıyorlar hakikatı söyleyemiyorlar iş yerlerini kaybetmemek için, belkide kime söyleceklerini bilmedikleri için ...

Ben işçi ailesinden gelmiyorum...ama humanist bir ülkede büyüdüm. Para için, güç için, gösteriş için lütfen başkasını bizden daha zaif insanları kullanmayalım ve eğer fark edersek bunu deyiştirelim herkes bu mesuliyeti taşıyor.

Eğer bu foruma işverenler uğruyorlarsa mesuliyetli işveren olun ve tütün ve hayvancılık yapılmayan bölgelerde yeni işyerleri yaratın lütfen. Umarım o mezardan kurtulanlar para için oraya dönmek mecburiyetinde kalmazlar, onlar öyle bir travma geçirdileriki başka bir ülkede ...başka şeyler olurdu...neyse...

Herkese selam
 

Benzer konular

Üst