fonradar

Sosyal Medya Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
193 sayılı Kanuna mükerrer 20 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

MÜKERRER MADDE 20/B- İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.

Ancak burada onemli olan;

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

Tabi ki; Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir. Baska kazanclari olsa da bu isi yapanlar bu isten elde ettikleri kazanclara istisna uygulayacaklar. Yani gelir olarak elde ettikleri bu kazanclari beyannamelerine dahil etmeyecekler vergi odemeyecekler. Bu istsnanin uygulanbilmesi icin Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Burada diger onemli bir husus da;


Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar (2021 GVK 103 650.000.-TL) ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.

İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

SONUC: İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna edilmistir.

1-Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

2-Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar (2021 GVK 103 650.000.-TL

Bu iki sartin saglanmamasi halinde bu istisnadan faydalanilamaz.

Bu kanunun uygulamasi 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacaktir
 
Son düzenleme:
7338 Sayılı Kanunun 27. Maddesi ile VUK Kanununun "Maliyet Bedeli Başlıklı 262. Maddesi"ne ilaveler yapıldı.
Özetle; Önceden maliyete verilmesi veya doğrudan gider yazılması isteğe bağlı (İhtiyari) bazı giderlerin maliyet bedeline eklenmesi hususu açıklanmış. Dikkatle incelemekte fayda var.
 
Bu kanunlaştı

Burda sınır yıllık kazanç toplamı 650.000 TL.
Benim sorum şu Ben Gerçek Usulde Gelir Vergisine tabiyim. 31/12/2021 itibarıyla terk etmek istiyorum. Bu durumda, bu kanundan yararlanabilecekmiyim.
Ayrıca bu konuda yönetmelik çıkartacaklarmı acaba?
 
Üst