personel maaş programı

SPK Bağımsız Denetim Sınavlarına Yönelik Kaynak Tavsiyeleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan KEMALİST
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: SPK Bağımsız Denetim Sınavlarına Yönelik Kaynak Tavsiyeleri

1. madde Makul Güvence

''Finansal tabloların nitelik nicelik bakımından önemli bir yanlışlık içermediğine dair bir sonuca varmda YETERLİ VE UYGUN BAĞIMSIZ DENETİM KANITLARININ TOPLANMASIDIR.''

madde 3.

BD şirketleri,

1-AŞ kurulup nama yazılı hisse olacak
2-ünvanlarında bağımsızlık geçecek
3-ortaklar gerçek kişi olacak
4-%51 hisse s.o.başdenetçide olacak
5-sadece denetim alanında faaliyet gösterecek
5-gerekli mekan donanıma sahip olacak
6-mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak

Denetçilerdeki şarlar ise;

1-3568 göre yetki alacaklar
2-mahkümiyetleri bulunmayacak
3-türkiyede yerleşik olacaklar (sorularda çok çıkar)
4-tam zamanlı çalışacaklar
5-SPK lisansına sahip olacaklar
6- SPK mevzuatına ykırı harekketen haklarında işlem bulunmayacak

herkeze günaydın 7. madde;

HATA: finansal tablolarda kasıt olmaksızın yapılan, bir tutarın veya bir açıklamanın atlanması g,b, YANLIŞLIKLARI ifade eder.

HİLE / USULSÜZLÜK: işletme yönetiminin,yönetimden sorumlu kişilerin,personelin ve 3 . şahısların KASITLI yasal olmayan menfaat sağlamak amacıyla ALDATMA içeren davranış içinde bulunmalarıdır.

bağımsız denetçi önemli yanlışlıkların bulunmadığına dair makul ölcüde güvene sağlamak zorundadır.

bu riske karşı denetçinin uygulayacağı teknikler,

1-büyük deftere kayıtların yevmiye ile uygunluğunun testi
2-taraflışekilde yapılan muhasebe tahminlerinin incelenmesi
3-işletmenin iş konusu ile ilgili olmayan olağan dışı işlemlerin araştırılmsı

sınav tarihi ile ilgili bilgisi olan var mı

benim spk ile yapmış olduğum görüşmede sınavın tekrar yapılacağı fakat kesin tarih veremiyeceklerini ama Temmuz ayı olabileceği söylendi. Özellikle yapılacağını ama kesin tarih veremiyeceklerini belirttiler. Herkesin bilgisine

ibrahimseckiner ' Alıntı:
benim spk ile yapmış olduğum görüşmede sınavın tekrar yapılacağı fakat kesin tarih veremiyeceklerini ama Temmuz ayı olabileceği söylendi. Özellikle yapılacağını ama kesin tarih veremiyeceklerini belirttiler. Herkesin bilgisine

yaşanan olaylar( sifre skandalı ve haziranda seçim olması da) etkili oldu.

spk bağımsız denetim sınavını kazananların ruhsatlarını hala vermediler mi?

Ben halen lisansımı alamadım

lisans olmadığı halde bağımsız denetim şirketleri lisanssız eleman alımlarına devam ediyorlar.Burası Türkiye ,sanırım ,yine ertelemeler olur ,diye düşünüyorlar(!)

Ben halen lisansımı alamadım

ibrahim bey,
Lisansın hazırlanmama nedeni olarak ne diyorlar?
spk bağımsız denetim lisansı sınavına girmeyi düşünüyorum .Fakat bu lisansın aktif kullanma durumu dolayısıyla tereddütlerim var.

önder bey ,
CIA sertifikasını önerirmisiniz? Şu an için Türkiye 'de 300-350 kişi de bu sertifika var. 1.000 dolar' dan fazla bir masraf yapmak gerekecek. Kursa katılmadan direk sınava gireceğim.İç Denetim alanında 100.000 kişilik bir istihdam açığı olduğu söyleniyor. Ayrıca piyasanın smmm ruhsatına doyduğunu düşünürsek bu konuda fikrinizi almak isterim.

iyi çalışmalar,

mrpizmir ' Alıntı:
önder bey ,
CIA sertifikasını önerirmisiniz? Şu an için Türkiye 'de 300-350 kişi de bu sertifika var. 1.000 dolar' dan fazla bir masraf yapmak gerekecek. Kursa katılmadan direk sınava gireceğim.İç Denetim alanında 100.000 kişilik bir istihdam açığı olduğu söyleniyor. Ayrıca piyasanın smmm ruhsatına doyduğunu düşünürsek bu konuda fikrinizi almak isterim.

iyi çalışmalar,

Merhaba Mrpizmir Arkadaş

Bence bağımlı olarak çalışmayı istiyorsanız CIA sertifikası iç denetçilik için düşünülebilir Özellikle kurumsal firmalarda enerji şirketleri, borsada işlem gören şirketlerde poziyon açığı olabilir Bir de Kalkınma Ajanslarında İç denetçi ihtiyacı var Tabi KPSS'den yüksek puan almak koşuluyla Ancak doğrudan bağımsız denetim alanında çalışmak istiyorsanız o zaman spk lisanslama sınavlarına girin derim Bağımsız denetimde ister bağımlı ister ortak olsun spk lisans belgesi şu aşamada gerekli Bir de meşhur Ticaret kanunundaki denetçi koşulları hala belirlenmedi Sınav olur mu ne gibi muafiyetler yer alacak onlaraı da tebliğ yönetmelik tüzüklerle göreceğiz Şuanki son durum ben bildiğim kadarıyla böyle Hoşçakalın

[
Bence bağımlı olarak çalışmayı istiyorsanız CIA sertifikası iç denetçilik için düşünülebilir Özellikle kurumsal firmalarda enerji şirketleri, borsada işlem gören şirketlerde poziyon açığı olabilir Bir de Kalkınma Ajanslarında İç denetçi ihtiyacı var Tabi KPSS'den yüksek puan almak koşuluyla Ancak doğrudan bağımsız denetim alanında çalışmak istiyorsanız o zaman spk lisanslama sınavlarına girin derim Bağımsız denetimde ister bağımlı ister ortak olsun spk lisans belgesi şu aşamada gerekli Bir de meşhur Ticaret kanunundaki denetçi koşulları hala belirlenmedi Sınav olur mu ne gibi muafiyetler yer alacak onlaraı da tebliğ yönetmelik tüzüklerle göreceğiz Şuanki son durum ben bildiğim kadarıyla böyle Hoşçakalın

önder bey,
kamuda çalışmayı düşünmüyorum.kamu da kendi içinde eğitimlerle elemanlarına iç denetçi eğitimi vermeye devam ediyor.Dediğiniz gibi özel sektörde şirketlerde yeni türk ticaret kanunuyla denetim komiteleri oluşacak.Tabi sertifikasyonun zorunlu olup olmayacağı ve de denetim komitelerinin nasıl oluşacağı belirsizliği var.
bu alanda eğitimi tide yada büyük denetim şirketlerinden de almak mümkün. Tüm bunların sonunda 100.000 bin açık var denilmesine rağmen özel sektördeki şirketler iç denetçi alımlarını sertifikasız olan tanıdıklarını işe alma yoluyla da yapabilirler.cıa sertifikasının şu an için süreç içinde bilgi artışı dışında eğer pratik yoksa iş bulmakta çözüm olmayacağı sonucu çıkıyor..
cevap için tesekkürler

mrpizmir,

Bu durum spk lisanslarında da geçerli.Gayrimenkul değerleme lisansı olan değerleme şirketlerine gitmek yerine gayrimenkul değerleme lisansı olmayan değerleme şirketlerine gitsen işini yaptırırsın.Mevzuatsal hiçbir engel ve yaptırım yok. Bu durum spk bağımsız denetim lisansında da böyle.Bir düzenleme yapılmadığı sürece sorun devam eder.Ancak o zaman lisansı almayalım mı sorusuna yinede 'alma denemez'.

Arkadaşlar,

SPK Lisanslama Bağımsız Denetim için gireceğim bende sınava, kursları araştırdım ve en iyisi verimin Murat Eğitim Kurumlarından alındığını öğrendim, ancak gittiğim de dolmuştu hemen hafta sonu grupları, şimdi hafta içine grup açıcaklar yeterli talep gelirse, ben kayıt oldum, ancak yeterli sayıya ulaştığı takdirde açılacak hafta içi programı eğer aranızda Bağımsız Denetim'den sınava girecek var ise ve kurs arıyorsa Murat eğitim Kurumları - Mecidiyeköy şubesi ile bir görüşmesini öneririm.

Belki Yeterli sayıya ulaşırız da kurs açılır ve inşallah bu sınavı veririz.

bağımsız denetim ayağına kurslar parayı cebe indiriyor. (Bu kurstaki eğitmenler bağımsız denetimi ne kadar biliyor?) serbest piyasa yeşil yeşil paraların kokusu buraya kadar geldi . Bu kadar talep oldukça onlarda da suç yok
kurs açmak lazım bundan sonra paracıkları indiragandi yapmalı (!)

stajyerzade ' Alıntı:
bağımsız denetim ayağına kurslar parayı cebe indiriyor. (Bu kurstaki eğitmenler bağımsız denetimi ne kadar biliyor?) serbest piyasa yeşil yeşil paraların kokusu buraya kadar geldi . Bu kadar talep oldukça onlarda da suç yok
kurs açmak lazım bundan sonra paracıkları indiragandi yapmalı (!)

Zaten uygulama olmadan tam tamıyla öğrenemeyiz Bağımsız Denetimi, kursların yaptığı sadece sınava yönelik hazırlamak öğrencileri, Nasıl ki SMMM staja başlama kursunda muhasebeyi tamamıyla öğrenmeyip sınava yönelik hazırlanıyorsa öğrenciler bu kurslarda aynı mantık ile ilerliyor.

bağımsız denetimden , spk mevzuaatı dersinden kaldım bundan giricem, ne türkaynak tavsiyeleriniz olur, yeni bir kariyer kurslarının mevzuat notleriçok güzelmiş elinde bu notlardan olan varmı acaba?

gazi kitapevi notlerı iyimdir..zaten piyasada bir o var

iç denetçiliğin de muhasebe hizmetleri gibi dış kaynak (outsourcing) yolu ile temin edilmesi durumu var büyük denetim firmalarının bir bölümü başladı ayrıca sanayi bakanlığı halka arzlarda kobilere iç denetimde sübvansiyon uygulanacaktı bu sebeple türmob'un iç denetim daire başkanlığı kurmayı geciktirmemesi gerek ve tide ile certified internal auditor sınavlarını ortak yapmalı ya da smmm sonrası sınav şeklinde yaparsa faydalı olur..

Tek dersim kaldı bu sınava finansal sistem. ondan da 60 alsam yetiyor belgeyi almam için. Gazinin kitabından çalıştım öncekilere bir de spk tebliğlerinden.