fonradar

SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Ynt: SPK Lisanslılar hakkımızı birlikte koruyalım

Kimse Şah değil Padişah değil Sultan değil Hükümdar değil

Artık son olanlardan sonra bu söz dizisi kimin için söylenir bilemiyorum?

Fakat KGKya atacağımız mesajlarda biz spk sınavında bu dersleri gördük konusunu vurgulmak daha iyi değil mi?

Arkadaşlar şimdi kamu gözetim kurumunundanyetkili biriyle yapmış olduğum görüşmede SPK dan lisans alanların geçmişten gelen bir hakları olduğunu ve kesin olmamayla birlikte muafiyet tanınacağı belirtildi.

ibrahimseckiner ' Alıntı:
Arkadaşlar şimdi kamu gözetim kurumunundanyetkili biriyle yapmış olduğum görüşmede SPK dan lisans alanların geçmişten gelen bir hakları olduğunu ve kesin olmamayla birlikte muafiyet tanınacağı belirtildi.

İbrahim Seçkiner üstad paylaşım için çok teşekkürler

Fazla oluyorsun demezseniz eğer SPK lisanslılara muafiyet tanınacaksa yıl süre deneyim şartı fiilen çalışıp çalışmama şartları ve SMMM - YMM ruhsat zorunluluğu olacak mı acaba?

Bir de muafiyet tamamen mi ders bazında mı olacak?

Bu konuda bilginiz var mı?

Kamu Gözetim Kurumu ile yapmış olduğum görüşme aynen şöyle.

SMMM olduğumu 2010 yılında spk dan bağımsız denetim lisansı aldığımı ve son gelişmelerin ışığında bizlerin muafiyetlerinin sonucunu merak ettiğimi belirttim. Yetkili arkadaş Spk lisansının aktif oluşuna (yani çalışanlar 4 yılda bir çalışmayanlar ise 2 da bir eğitimlere girip lisanslarını aktifleştirenler) bakılarak bağımsız denetim lisans sahiplerinin öteden beri gelen bir haklarının olduğunu ve kesin olmamakla (Türkiye'de her an bir değişiklik söz konusu olduğunu 0 nedenle bu tabiri kullandığını belirtip) muaf tutulacaklarını belirtti.

https://www.tspakb.org.tr:8443/Login.jsp?PageID=11763

SPL sitesinden bu linkte sicil sistemizi görebiliyoruz artık.

Kamuya açık bilgi tüm liste bölümünü tıkladıgımda çıkan listede SPK bagımsız denetim belgesine sahip olanların toplamını aldım: 854 kişi ki bunlardan SMMM belgesi olmayanlarda vardir

özgül hanım lisans belgesi başvuru aşamasında bilgilerimizin kamuya açıklanması veya açıklanmaması konusunda tercihte bulunmuştuk öyle zannediyorum ki "kamuya açıklanmasın" seçeneğini işaretleyenler bu listede yer almıyordur. Diğer bir ifadeyle kendi talepleri doğrultusunda kamuya açıklanmayan lisans sahipleri de mevcut olmalı.

özcan bey,

evet açıklanmasın diyenlerde varmış.fark etmemiştim.

ben bilgilerinin açıklanmasını istemeyenlerin listede yer almayacağını düşünerek sayının artabileceğini düşünmüştüm ama onlarda isim olarak listede yer alıyorlarmış dolayısı ile sizin verdiğiniz 854 sayısı doğru.

Merhabalar,

İyi de SPK yıllık faaliyet raporunda 1980 yazıyor.

ama

Bilgilerinin Kamuya Açıklanmasını İstememektedir olanların yanlarında x işareti yokk.

yani özcan bey sizin dediğinize çıkıyor
854 den fazla kişi

toplam :37915 kişi var.

bilginin kamuya açıklanmasını istemeyen : 10061 kişi.henüz tercihini belitmeyenler:16096
bilginn kamuya açıklanmasını isteyenlerin sayısı: 11.758 kişi,bunlardan spk bagımsız denetim belge sahibi saysı :854.

Merhabalar,

KGMDSK 'den uzman yardımcısı bir çalışan ile az önce yaptığım görüşmede SPK'dan lisans almış olanlara kurum

tarafından "lisans müddetince" ( ne demekse anlamadım ) muafiyet verileceğini söylediler. Görüştüğüm hanım

efendi ısrarla "siz de süre 7 yıl mı" dedi Acaba hali hazırda yapılan denetim sözleşmelerini mi kast ediyordu yada

muafiyet verilecek derken sanırım şu anda SPK'da sistem bozulmasın diye mevcutları 7 yıl idare edip sonra mı

sınava alacaklar anlamadım.

Lisans müddetince dediği; lisansı yenilemek için, SPK'ya tabi kurumlarda denetim işinde çalışan sicillerin 4 yılda bir yenileme eğitimine katılması gerekiyor. Bu süre çalışmayan siciller için 2 yılda bir. Bunu kastetmiştir.
Ancak 7 yılı merak ettim doğrusu ?

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili olarak 3 Temmuz 2012 tarihindeki TBMM Beşinci Oturumunda aşağıdaki karar alınmıştır.
13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun geçici 6'ıncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlükten kaldırılan madde aşağıdaki gibidir.
"(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları hâlinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir

o hanımın kastettiği spk denetimindeki rotasyon süresi olmasın?? aynı denetim ekibinin bir işletmeyi en fazla yedi yıl süreyle denetleyebileceği anlamında..halihazırda denetimine devam edilen bir şirketi denetleyen ekiptekilerin bu süre dolduktan sonra lisans yenilemeye girmeleri şeklinde yorumladım aktardıklarınızı..

KGK sitesindeki duyuruda,

sakarya linki vardı, kaldırmışlar.

'Eğitim programına ilişkin detaylar yakında duyurulacaktır.'diye yazmışlar

Merhabalar,

Tam olarak neyi kastettiğini ben de anlamadım.

Lakin aramayan arkadaşlar varsa bence onlarda bir arasınlar bence hem konu netliğe kavuşur hem de kamoyu

oluşmuş olur.

Sayın Seyit Ahmet Baş ;

Bildiğiniz üzere TTK ile ilgili denetçi olabilecekleri belirleme yetkisi başkanlık ettiğiniz kuruma verilmiş ve kamuoyunda büyük huzursuzluklara yol açan düzenlemeler mecliste iptal edilmiştir. Ben SPK Bağımsız Denetim lisansı ile aynı zamanda SMMM belgesi sahibi bir meslek mensubuyum SPK Bağımsız denetim lisansımı alırken bir çok şeyden feda ettim hayatımda, tatilimi ders çalışarak geçirdim eşime daha az zaman ayırdım bütün bunları mesleğimde daha iyi olabilmek adına yaptım. Bildiğiniz üzere hayat bizlere bir şeyler sunarken başka birşeyleride alıp götürmüştür bu eminim geçmiş yaşamınıza baktığınızda sizin içinde geçerlidir. Bütün kaybettklerime karşılık emeğimin karşılığında sahip olduğum Lisans Belgesi beni umutlandırdı sizden ricam bu kadar zor şartlarda elde edilmiş bu hakların hiçe sayılmaması hususunda gerekli hassasiyet ve hakkaniyeti göstermenizdir.Adaletli insanlar her zaman saygıyla anılır.

Aynen çok zor şartlarda verdik,emek verdik,dahada ayrıntı veriyim isterseniz;benim son girdiğim sınav 27 mart 2010'daydı ve ben 4gün önce 23 mart da sezeryanla doğum yaptım,sınava ameliyat ağrılarım ve dört günlük bebeğimle gittim.Eminim bu lisansa sahip arkadaşlarım hayatlarında birçok fedakarlıklarda bulunarak bu hakkı kazandı.Burda son zamanda gösterilen büyük emek için katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.