SSK lı Olarak Çalışan Kişinin Şirket Ortaklığı

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Şub 2008
Mesajlar
107
Konum
Bursa
Arkadaşlar,
4 arkadaşımız, ortak olarak, franchising yoluyla bir yemek firması kuracaklar. Bunlardan 2 si halen özel sektörde ssklı olarak çalışmakta ve çalışmaya da devam edecekler. Diğer 2 si ise fiili olarak işin başında bulunacaklar.
Bu durumda ortaklık anlamında kuruluşta nasıl bir yol izlenmelidir? 2 kişinin çalışıyor olması, şirket ortaklığına engel değil sanıyorum. Bu durumda ssksı ödendiği için bağkur durumu sözkonusu olmayacak değil mi? Bu firmada ortak olmaları, diğer çalıştıkları şirketteki sigortalılık durumlarını ne şekilde etkiler, veya etkiler mi?
Kurulacak ortaktık adi ortaklık mı olmalı? Yoksa Ltd mi? Gerçekten birbirine çok güvenen kişiler bunlar ve ortaklık işlemleri ise tamamen prosedürü tamamlamak amaçlı. Kuruluş ve sonrası açısından en uygun maliyet ve şartlarda hangi ortaklık seçilmeli. Kendi aralarında herhangi birinin üzerine bile açmayı kabul ediyorlar. Bana göre ileride ne olacağı belli olmadığından herşeyin resmiyete uygun olmasıdır.
Sizin önerilerinizi de alırsam çok memnun olurum. Saygılar.

* Ayrıca franchising hakkında bilgisi olan arkadaşlarım, özellikle bu sözleşmeyi yaparken nelere dikkat edilmeli, bilgi aktarırsanız sevinirim.
 
-Bağkurlu olmazlar.
-Ssk' lı olmaları, şirket ortaklığına engel değildir.Şirket ortağı olmaları da Ssk' lılıklarına veya başka bir yerde çalışmalarına engel değildir.
-Maliyet açısından 2.Sınıf işletme kurulması en uygunudur.Ancak bunun adi ortaklık şeklinde olması, tapu ve tescil işlemlerinde karşılarına problemler çıkaracaktır.Kurabiliyorlarsa tek kişi üzerine kursunlar, olmuyorsa, tüzel şirket olsun.
 
Teşekkürler. Peki çalışanlar işten çıktığı veya çıkarıldığında bağkurlu olma zorunlulukları doğar mı ? işsizlik parası alabilirler mi ?
 
Ssklı işten çıktıkları tarihte bağkurlu olurlar artık.
İşsizlik parasını emin olmamak ile birlikte "yönetici/müdür değilseler" alabilirler diye düşünüyorum!
 
Üst