SSK lı personelin şirket ortağı olması hk.

Üyelik
28 Mar 2007
Mesajlar
69
Merhaba,

1-SSK lı bir personel başka bir şirkette imza yetkisiz olarak (yönetim kurulu üyesi olmadan) çalışabilirmi ? SSK lı olarak kalabilirmi ?

2- SSK'lı iken ayrılıp başka bir şirkette yukarıdaki kapsamda ortak olarak aynı zamanda SSK lı olabilirmi.

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim,

Saygılarımla,
 
Ynt: SSK lı personelin şirket ortağı olması hk.

abdullah bey merhaba salı günü seminere katılmıştım. sizin sorularınız da orada sorulmuştu.
kendi çapımda şöyle cevap vereyim.

1-ssk lı olarak çalışırken anonim şirkette ortak olabilirsiniz.ancak önemli noktalar şunlar:ssk yi hiç bir şekilde kesintiye uğratmayın.girdi çıktı yapmayın.diğeri ise ortak olduğu anonim şirketinde kendisini ssk lı göstermeyin.(sgk ilstanbul il müdürü mustafa kuruca)

2-01.10.2008 tarihinden sonra şirket ortağı olmanız durumunda kendi şirketinizde ssk lı olmayın.ileride problem olma riski yüksek...;şöyle yapabilirsiniz ssk lı olarak çalıştığınız yerden ssk yı kestirmeyin. kesinti olmadığı sürece şirket ortağı olsanız dahi 4/a kapsamında değerlendirilirsiniz.
 
Ynt: SSK lı personelin şirket ortağı olması hk.

Ortağı olduğu şirkette 1 Ekimden önce sigortalı olanların durumu

Herkese soruyorum, bir cevap alamıyorum. SGK müfettişleri dahil değişik cevaplar veriyorlar. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı (yedek subay hizmeti) hizmetlerimi en son çalıştığım SSK'da birleştirdim. SSK'lıyken eşimin ve annemin üstüne olan limited şirketi de devraldım. Şimdi aynı şirkette SSK'lıyım ve şirket müdürüyüm.
1 Ekim'den sonra durumumda bir değişiklik olacak mı? SSK'lı olmaya devam etmemde bir sakınca var mı? 2011 yılında emekli olabileceğim. Emekli olunca limited şirket ortağı olarak durumum ne olacak? L.Ç.
1 Ekim 2008 tarihinden önceki sosyal güvenlik kanunlarına göre, SSK veya Bağ-Kur Kanunlarından herhangi birine tabi sigortalı olan kişinin, bu sigortalılığı devam ederken diğer sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışmaya başlaması halinde, devam etmekte olan sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar, sonradan başladığı çalışmasının gerektirdiği sosyal güvenlik kanununa tabi olması gerekmiyordu. Benzer düzenleme, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSS Kanununda da yer alıyor.

Buna göre, eşinizin ve annenizin hisselerini devralarak şirket ortağı olduğunuz tarihte SSK sigortalılığınız devam ettiğinden, bu sigortalılığınız kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekmiyordu. Ancak daha sonra, ortak olduğunuz şirkette SSK sigortalısı olmanız tartışmalı idi. Çünkü bir kişinin aynı zamanda hem işçi hem de işveren olması mümkün değildi. Müfettiş incelemesiyle bu durumun tespiti halinde, SSK sigortalılığı iptal ediliyordu.

5510 sayılı SS ve GSS kanununa göre, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olamayacaklar. Ancak 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete?de yayımlanan ?5510 sayılı Kanun Gereği Sigortalı Sayılanlar, Sayılmayanlar, Sigortalılığın Başlangıcı, Kuruma Bildirilmesi ve Sona Ermesi Hakkında Tebliğ?in V/9. maddesinde ?01.10.2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.? açıklaması yer alıyor.

Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden önce 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olduğunuz halde, ortağı olduğunuz işyerinden 4/a (SSK)?ya tabi prim ödemeniz olduğundan, bu sigortalılığınız kesintiye uğrayıncaya kadar 4/a (SSK) sigortalılığınız devam ettirilecek.
Emekli olduğunuz tarihte şirket ortaklığınız devam ederse, emekli aylığınızdan yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacak.

Sezgin Özcan
 
Bir Ltd.şirketinde sigortalı çalışırken yine aynı şirkete kurucu ortak olunuyor. SSK dan Bağ-kur'a geçmek zorunlu mudur?

İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: SSK lı personelin şirket ortağı olması hk.

Merhaba ;

Aramıza hoşgeldiniz. Ara 'yı kullanarak sorunuzun yanıtını kısa sürede bulacaksınız. Bugün bile bu konu görüşüldü.

Eğer bulamaz iseniz lütfen tekrar sorunuz.
 
Ynt: SSK lı personelin şirket ortağı olması hk.

Diğer konularda var fakat "bir şirkette çalışırken başka bir şirkete ortak olunursa" konulu yazılar var. Benim aradığım Ltd. şirketinde çalışırken yine aynı şirkete ortak olunursa bağ-kur'a geçmek mecburimi.
Not : Temmuz-Ağustos ücretsiz izinli (Çıkış olmadan) Ağustos ayı içinde ortak olunuyor. Eylülden itibaren yine çalışmaya devem ediyor.

Teşekkürler
 

Benzer konular

Üst