Stok Affından Gelen Emtia Karşılık Fonunun Ortaklara Dağıtımı

muratgormez

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Ara 2015
Mesajlar
145
Konum
istanbul
Merhaba

Firma kar dağıtımı yapacak. Bunu da stok affı kapsamında oluşan fon hesabından karşılayıp stopaj ödemek istemiyor. Buraya kadar herşey normal. Firma ortaklarına ödeme yapacak ve ortaklar nezdinde herhangi bir kesinti olmayacak.
Ancak ortaklardan biri kurum. Kurumda olsa iştirak geliri olarak elde ettiği bu tutarı ortaklarına dağıtırken yine gelir vergisinden (stopaj) istisna olması gerekir diye düşünüyorum. Ancak emin olamıyorum. Tanınan bu hak iştirak eden firma tarafında da kullanılmasına bir engel var mı ? Konu hakkında üstatlar düşüncelerini iletirlerse sevinirim.
 
Şirketiniz kar dağıtımını iştiraki olan şirkete herhangi bir stopaj kesintisi yapmadan dağıtabilir,iştirak ortağına dağıtılan kar istisnadır.
 
Sayın muratgörmez,

Stok affı nedeniyle fona ayrılan karşılıklar Af yasasına göre "Sermaye'nin Unsuru" sayıldı. Ve vergiden muaf tutuldu. Böylece ortaklara şirketten para çekme olanağı sağlandı. Stopaj yapılmayacağı gibi Gelir vergisi de ödenmeyecek. İştiraklere kar dağıtımı yapıldığı zaman da "İştirak Kazançları" olduğundan ve dağıtımı yapan şirkette vergileneceğinden zaten stopaj uygulanmaz, ancak gelir ertesi yılın kazancı olur. Yukardaki mantıkla iştirake aktarılan bu miktar da iştirakte vergilendirilmeden istisna olarak dağıtılabilir. İştirak kazançları zaten Kurumlar Vergisinden istisna edilmiştir.
 
Son düzenleme:
Sayın Tancam

Cevabınız için teşekkür ederim. İştirak kazançlarının kurumlar vergisinden istisna olduğunda mutabıkız. Benim sorum stok affından doğan fonun iştirak tarafında dağıtılmasında yine gelir vergisinden istisna olması hususu.Kaynak fon olduğu için vergilendirilmemesi gerekiyor. Tereddütümü sayın ksimkesyan'ın cevabı gidermiş oldu. Hızlı cevabınız için hem size hem sayın ksimkesyan'a ayrı ayrı teşekkür ederim. Hayırlı haftalar..
 
Sayın Ksemkisyan

6111 nolu af kapsamında benzer bir özelge buldum. Anladığım iştirakte vergilendir diyor ? Okuduktan sonra düşüncenizi paylaşmanızı rica ediyorum.


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin % 50 hisse payına sahip olduğu ... San.ve Tic. Ltd. Şti.'nin 6111 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükümlerinden yararlanarak aktifine kaydettiği emtialar için 525 Kayda Alınan Emtia Özel Karşılık Hesabı açtığı ve bu hesapta oluşan fonu ortaklarına dağıtması sonucunda şirketinize aktarılan tutarların pasifte 525 Kayda Alınan Emtia Özel Karşılık Hesabında izlenip izlenmeyeceği, söz konusu tutarların şirketiniz gerçek kişi ortaklarına dağıtılması durumunda stopaj yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun "İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar" başlıklı 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında; "Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, birinci fıkra hükümleri uyarınca aktiflerine kaydettikleri emtia için ayrı, makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere özel karşılık hesabı açarlar. Emtia için ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiye edilmesi halinde sermayenin unsuru sayılır ve vergilendirilmez. Makine, teçhizat ve demirbaşlar envantere kaydedilir ve ayrılan karşılık birikmiş amortisman addolunur. " hükmü yer almaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b-i) ve (b-ii) alt bentlerinde, tam mükellef kurumlar tarafından tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara (Türkiye'de bir işyeri veya daimi temsilcisi aracılığıyla kar payı elde edenler hariç) ve gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan, 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarından istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben vergi kesintisi yapılması gerektiği ve karın sermayeye eklenmesinin kar dağıtımı sayılmayacağı hükümlerine yer verilmiş olup kar payları üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranı %15 olarak belirlenmiştir.
6111 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükmüne göre beyanda bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle işletme kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmelerine imkân sağlanmış; bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin anılan madde kapsamında aktiflerine intikal ettirdikleri emtia, makine ve teçhizat için pasifte açmış oldukları karşılık hesabında yer alan karşılıkları ortaklara dağıtmaları halinde bu karşılık sermayenin bir unsuru sayılarak kâr dağıtım tevkifatı dışında tutulmuştur.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, işletmesinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtiayı kayıt altına alabilmek için 6111 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinden yararlanan ... San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından söz konusu emtia için ayrılan karşılık sermayenin unsuru olarak sayılacağından, karşılık hesabına kaydedilen tutarlar bu şirket tarafından ortaklarına dağıtılması halinde vergi kesintisi yapılmayacak ve anılan şirketin tasfiye edilmesi halinde de vergilendirilmeyecektir.
Öte yandan, 6111 saayılı Kanunun 10 uncu maddesinden yararlanan şirketin % 50 hisse payına sahip olmanız nedeniyle söz konusu karşılık hesabından şirketinize yapılan ödemeler sermaye payının iadesi niteliğinde olduğundan kurum kazancına dahil edilmeyecektir. Ancak, bu tutarların şirketiniz tarafından ortaklarınıza dağıtılması halinde ortaklarınız tarafından hukuki statülerine göre kazançlarına dahil edilerek veya Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesi göz önünde bulundurularak beyan edilmesi gerekeceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Sayın muratgörmez,

"Öte yandan, 6111 saayılı Kanunun 10 uncu maddesinden yararlanan şirketin % 50 hisse payına sahip olmanız nedeniyle söz konusu karşılık hesabından şirketinize yapılan ödemeler sermaye payının iadesi niteliğinde olduğundan kurum kazancına dahil edilmeyecektir. Ancak, bu tutarların şirketiniz tarafından ortaklarınıza dağıtılması halinde ortaklarınız tarafından hukuki statülerine göre kazançlarına dahil edilerek veya Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesi göz önünde bulundurularak beyan edilmesi gerekeceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim."

kısmına takıldığınıza düşünüyorum, yıllardır bahsettiğimiz hukuk didaktiği meselesi burada da olmuş. Açıklama net değil, ancak kastedilen şu; Önceki açıklamamda "gelir ertesi yılın kazancı olur" demiştim. İştirak kazancı, kazancı elde eden kurum için, KV'den istisnadır bunda sorun yok. Ancak bu gelir artık elde eden kurumun KARları kavramı içinde yer alacak ( geçmiş yıllar karları ) işte bu tutarın dağıtımı ( iki ihtimalden biri 1. Dağıtım 2. Olağanüstü yedek ) esnasında ortaklardan stopaj yapılması gerektiği.

Tabi sermayenin unsuru sayılmakla, sermayenin kendisi olması başka şeylerdir onun da altını ayrıca çizelim.

Eksik birşey varsa tamamlarım.
 
Üst