Şubat Ayında Eksik Gün

Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Resul Kurt / Dünya' Alıntı:
Şubat ayında SSK gün sayısı nasıl hesaplanacak?

Resul KURT / İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK
[email protected]


Şubat ayında sigortalıların gün sayıları hep sorun olmuştur. Şubat ayında işe girenlerde veya çeşitli nedenlerle şubat ayında eksik günü olanların SSK gün sayısının nasıl hesaplanacağı "Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"de düzenlenmiştir.

Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir.

Örneğin (A) sigortalısının, 2008/Aralık ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, 2008/Aralık ayındaki prim ödeme gün sayısı, aralık ayının 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 gün olarak, 2009/Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında ise, 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, şubat ayının 28 gün olduğu üzerinde durulmaksızın yine 30 olarak sisteme girilecektir.

Ay/dönem içinde işe başlayan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 gün olacaktır.

Örneğin (D) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 17.02.2009 tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 12 gün olarak, işe başlama tarihi ise 17.02.2009 olarak sisteme girilecektir.

Ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 gün olacaktır.

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, 30 gün olacaktır.

Ay/dönem içinde bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için de ücret almamış sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler için de ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örneğin özel sektöre ait bir işyerinde, 08.03.2008 tarihinde işe başlamış olan sigortalının, 2008/Mart ayında işe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahatlı bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 31 - 7 - 3 = 21 olacaktır.

Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

Resul Kurt / Dünya
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI



05 Mart 2009

Cumhur Sinan Özdemir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi -Ankara
[email protected]
ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI


Şubat 28 gün. Şubat ayında personel maaşları 28 gün üzerinden mi? 30 gün üzerinden mi? hesaplanacak veya 30 gün üzerinden mi sigorta gösterilecek? Sorusunu çok sayıda okuyucu e-mail ve telefon aracılığıyla yöneltti.

İş Kanunu’na göre; genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. 5754 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu kayıt dışı işçilik ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında ücretin bankalar aracılığıyla ödenmesine ilişkin birtakım zorunluluklar getirilmiştir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair uygulama Yönetmeliği 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüktedir.

İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan alacaklarını bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline veyahut üçüncü kişiye,bu durumda olan her işçi ve her ay için 112.-TL idarî para cezası uygulanacaktır [1].

Şubat Ayı Ücretinin Hesaplanması:

İş Kanununda ücret, işçiye bir iş karşılığında ve para olarak en geç ayda bir ödenen tutar olarak tarif olunmuş ve uygulamada da ay kavramı 30 gün olarak kabul edilmiştir [2].

Aylık (maktu) ücretin özelliği bir aylık çalışma karşılığı, ücretin toptan kesin karşılığının belirlenmesidir. Aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Bu bir aylık süre içinde işçinin izinli veya diğer nedenlerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenir. Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Yasal asgari ücrette maktu bir ücret olup 30 gün karşılığı belirlenmektedir. Sigortalının eksiksiz çalıştığı Şubat ayında da prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak hesaplanacaktır.

Örneğin; işçi 2009 yılında aylık 1.000 TL ücret karşılığı çalışmak için işverenle anlaşmış ve 01.01.2009 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Ocak ayı 31 gün olduğu için ücreti artmayacak, Şubat ayı 28 gün olduğu için ücret düşmeyecektir. Aylık (maktu) ücreti olan 1.000 TL kendisine ödenecektir.

Aylık ücret dışında zaman esas alınarak farklı ücret sistemleri de uygulanmaktadır. Özellikle küçük işletmelerde en yaygın uygulama bulan haftalık ücrettir. Haftalık ücrette önemli olan bir hafta çalışılmasıdır. Haftalık çalışmanın pazartesi başlayıp pazar günü sona ermesi şart olmayıp, çalışılmaya başlanılan günden itibaren yedi günlük bir süre dikkate alınır. Burada aylık ücrette olduğu gibi tatilleri de içeren kesin bir miktar söz konusu değildir. Ancak kanunda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak, çalışırlarsa ayrıca her gün için bir günlük ilave ücret alırlar. Haftalık ücret ile çalışan işçiye çalıştığı gün ile orantılı ücret ödeneceğinden 28, 29 gün veya 31 gün çalışması halinde farklı ücret ödenir. Bu şekilde yani günlük, haftalık ücretle çalışan işçiye takvim günü dikkate alınarak çalıştığı gün ile orantılı ücret ödemesi yapılır. Örneğin; işçi 2009 Şubat ayında 28 gün çalışmışsa 28 günlük ücret ödenecektir.

Şubat Ayı Sigorta Prim Gün Sayısının Hesaplanması:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 80.maddesine göre [3] “…Bu Kanun gereğince primlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, sigortalının, bir ay için prime esas tutulan kazancının otuzda biridir. Ancak günlük kazancın hesabına esas tutulan ay içindeki bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalının günlük kazancı, o ay için prime esas tutulan kazancının ücret aldığı gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmî süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilir.İşveren ve sigortalı arasında çağrı üzerine çalışmaya dayalı yazılı iş sözleşmesinde taraflar arasında çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmemiş ise, sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı yukarıdaki fıkra hükmüne göre hesaplanır…”

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 82.maddesine göre “Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır…”

Yasal düzenleme gereği işverenler Şubat ayı için sigorta prim gün sayısını (Şubat ayında tam çalışan işçiler için) 30 gün bildirmek zorundadır.

Şubat ayında tam çalışmayan çeşitli nedenlerle 5 gün eksik çalışan işçinin sigorta prim gün sayısı ise kanaatimce 28-5=23 gün üzerinden değil, 30-5=25 gün üzerinden bildirilecektir.

1 Şubat 2009’da işe başlayan işçi tam ay çalıştığı için sigorta prim gün sayısı kanaatimce 30 gün gösterilecektir.

2 Şubat 2009’da işe başlayan işçinin sigorta prim gün sayısının bildirimi ise tam ay çalışmadığından takvim hesabına göre 28 gün üzerinden yapılacaktır. 28-1=27 gün çalıştığından, sigorta prim gün sayısı kanaatimce 27 gün gösterilecektir.

16 Şubat 2009’da işe başlayan işçinin sigorta prim gün sayısının bildirimi ise takvim hesabına göre 28 gün üzerinden yapılacaktır. 28-16=13 gün çalıştığından, sigorta prim gün sayısı kanaatimce 13 gün gösterilecektir.

Sonuç:

Aylık (maktu) ücretle çalışan işçiye Şubat ayında ücreti tam olarak ödenecektir. Aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Bu bir aylık süre içinde işçinin mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenir. Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Ücretin aylık (maktu) olarak değil, günlük-haftalık ücret olarak belirlenmesi halinde işçiye çalıştığı gün kadar ücret ödenecektir. Bu durumda ay içerisinde tam olarak çalışan işçi ayın 28, 29, 30 ve 31 gün sürmesine bağlı olarak farklı ücrete hak kazanabilecektir. Günlük veya haftalık ücret ile çalışan işçilere işveren Şubat ayı için 28 gün üzerinden ücret ödeyecektir.

5510 sayılı Kanunun 80 ve 82.maddelerinde belirtildiği üzere sigorta prim gün sayısı ücret ödeme şekline bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilecektir. Örneğin; Şubat ayında tam çalışan işçi 28 günlük ücret alsa dahi prim ödeme gün sayısının 30 gün sayılması nedeniyle sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak aylık kazanç tutarı 30 gün üzerinden bildirilecektir. 1 Şubat hariç, Şubat ayı içinde çalışmaya başlayan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise çalıştığı gün sayısı kadar olacaktır. Kısmi çalışma halinde ise ay içindeki toplam çalışma saati süresi günlük çalışma süresi kabul edilen 7,5 saate bölünerek sigorta primine esas günler hesaplanacaktır. Örneğin aylık 120 saat kısmi süreli çalışan işçinin sigorta primine esas gün sayısı (120/7,5=16 gün) olacaktır. Sigorta prim gün sayısı da 16 gün üzerinden bildirilecektir.


[1] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız:Cumhur Sinan ÖZDEMİR-İş Kanuna Göre İdari Para Cezaları ve Mahkeme Kararları 2009 Şubat-Adalet Yayınevi
[2] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız:Cumhur Sinan ÖZDEMİR-Soru ve Cevaplarla İş Kanunu Uygulama Rehberi (1250 Soru ve Cevap/3.Baskı)2007 Haziran-Adalet Yayınevi
[3] Ayrıntılı Bilgi İçin Bakınız:Cumhur Sinan ÖZDEMİR-Soru ve Cevaplarla Sosyal Güvenlik Reformu Uygulama Rehberi–Haziran 2008 -Adalet Yayınevi

 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

yaw bu konu yoruma açık bi konumu da müfettişler bile farklı yorum yapıyor anlamadım.....
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

şubat hiç eksik günü yoksa 30 gün üzerinden bildirilir,fakat şubat ayı içerisinde işe giriş,çıkış,izin vs gibi durumlarda örneğin işçi şubatın 5 inde işe girmiş ise çalıştığı gün sayısı 24 gün olarak hesaplanır,
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Tekrar yazıyorum. Şubat tam ay çalıştı ise sgk günü 30 dur.
Eksik çalışma varsa (giriş, çıkış, rapor, ücretsiz izin) Çalıştığı günler parmak hesabı ile toplanır sgk bildirimi öyle yapılır.
Aynı kural 31 çeken aylar için de geçerlidir.
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

nguray ben ne dedim aynı şeyi söylüyoruz zaten,doğrusu da bu zaten
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Ogün Güneş ' Alıntı:
ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI

05 Mart 2009

Cumhur Sinan Özdemir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi -Ankara
[email protected]
ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI
....
Şubat ayında tam çalışmayan çeşitli nedenlerle 5 gün eksik çalışan işçinin sigorta prim gün sayısı ise kanaatimce 28-5=23 gün üzerinden değil, 30-5=25 gün üzerinden bildirilecektir.
....

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ
...
Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
...
Ogün Güneş ' Alıntı:
Resul Kurt / Dünya' Alıntı:
Şubat ayında SSK gün sayısı nasıl hesaplanacak?

Resul KURT / İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK
[email protected]
...
Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.
...
Resul Kurt / Dünya
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Sn. father;
Ben size yazmadım ki cevabı
PlainCoffee ' Alıntı:
yaw bu konu yoruma açık bi konumu da müfettişler bile farklı yorum yapıyor anlamadım.....


Benim cevabım bu mesaja idi.
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Selamlar;

benim kanaatimce;

1-a) bir önceki aylarda işe giren ve şubat ayında tam çalışan personel

1-b) bir önceki aylarda işe giren ve şubat ayının son günü çıkan personel

1-c) 1 şubatta işe başlayıp devam eden personel

1-d) 1 şubatta işe başlayıp şubat ayının son günü çıkan personel

1-a), 1-b), 1-c), 1-d) şıklarının hepside
30 gün maaş ödemesi ve 30 gün ssk olarak gösterilir

şayet
herhangi bir ayda istirahatli, ücretsiz izinlli, çalışmamış ise

Ayı kaç çekiyor ise eksik günler çıkarılır
Mesela;

1-şubat ayı 1-5 arası istirahlı ise;
aylıkçı ise ; 25 günlük maaş / (28-5)=23 günlük ssk/ 5 günlük eksik bildirim yapılır

2-Mart ayı 1-5 arası ücretsiz izinli
aylıkçı ise ; 26 günlük maaş / (31-5)=26 günlük ssk / 5 günlük eksik bildirim yapılır

işe girişler;
hangi ay olursa olsun işe girdiği ay kaç çekiyor işe ayın çektiği gün (-) işe başladığı gün +1

mesela;
15.02.2009 da işe girmişse
şubat 28 çeker
(28-15)+1 =14 günlük ssk gün bildirilir

15.03.2009 da işe girmişse
(31-15)+1 = 17 günlük ssk gün bildirilir

işten çıkışlar
15.02.2009'da çıkış
15 günlük ssk primi ödenir

02.02.2009 giriş 15.02.2009 çıkış
(15-2)+1 =14 günlük ssk gün bildirilir
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

buradaki kritik nokta şimdi istirahatli kişi olura şubat ayında 30 dan ücretsiz izinli olunca 28 i mi baz alacağız aradaki farkı biri açıklayabilirmi iyice kafam karıştı.

Benim bildiğim ilgili ay kaç ise ondan düşülür ama burda çok farklı yorumlar var.

Kanatimce değil de bunun yasada ki kesin hükmü yok mu ???
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

" var hoca doğrusu bu "


28 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27011



AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

...

b- Sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının, prime esas kazançlarının, yıllık ücretli izin gün sayılarının, izin ücretlerinin, işe başlama ve işten çıkış tarihleri ile işten çıkış nedenlerinin girişi



Sigortalıların; ay/dönem içinde ücret almaya hak kazandıkları süreler ?Prim Ödeme Günü? bölümüne, hak ettikleri ücretleri ise ?Prime Esas Kazanç? bölümüne kaydedilecektir.



b.1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması



Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir.



Örnek - (A) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 2008/Aralık ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, 2008/Aralık ayındaki prim ödeme gün sayısı, Aralık ayının 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 olarak, 2009/Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında ise, 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, Şubat ayının 28 gün olduğu üzerinde durulmaksızın yine 30 olarak sisteme girilecektir.



b.2- Ay/dönem içinde işe başlayan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması



Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.



Ay/dönemin ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, ?b.1? bölümünde açıklandığı gibi olacaktır.



Örnek - (D) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 17/2/2009 tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 12 gün olarak, işe başlama tarihi ise 17/2/2009 olarak sisteme girilecektir.



b.3- Ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması



Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.



Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, ?b.1? bölümünde açıklandığı gibi olacaktır.



Örnek - (K) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 19/2/2009 tarihinde çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldığı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 19 olacak ve işten çıkış tarihi olarak 19/2/2009 tarihi sisteme girilecektir.



b.4- İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların, prim ödeme gün sayılarının hesaplanması



İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.



Ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise, ?b.1? bölümünde açıklandığı gibi olacaktır.



Örnek - (B) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 17/3/2009 tarihinde işe başlayıp 28/3/2009 tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının işe başlama tarihi 17/3/2009 olarak, işten ayrılış tarihi 28/3/2009 olarak, 2009/Mart ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 12 olarak sisteme kaydedilecektir.



c- Yıllık ücretli izinli olan sigortalıların, ücretli izin gün sayıları ile izin ücretlerinin girişi



Sigortalıların yıllık ücretli izinli oldukları süreler için, prime esas kazançları üzerinden kısa vadeli sigorta kolları primi kesilmeyeceğinden, aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilen sigortalının ay içinde yıllık ücretli izinli olması halinde, yıllık ücretli izinli olduğu gün sayısı ve yıllık ücretli izin süresine ilişkin hak ettiği ücreti ?Ücretli İzin? günü bölümüne kaydedilecektir.



Örnek - 2008/Kasım ayında hafta tatili ve yıllık ücretli izin süresi dışında ayın kalan günlerinin tamamında çalışarak 900,00 YTL ücret almaya hak kazanmış olan (A) sigortalısının, sözkonusu ayda 10 gün yıllık ücretli izinli olduğu ve yıllık ücretli izin süresine ilişkin hak ettiği ücretinin de 300,00 YTL olduğu varsayıldığında, bahse konu sigortalıya ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesine;



Prim Ödeme Günü Prime Esas Kazanç Ücretli İzin Gün Sayısı İzin Ücreti

30 900,00 10 300,00




şeklinde kaydedilecektir.



d- Ay/dönem içinde bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için de ücret almamış sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hesaplanması



d.1- Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan sigortalılar yönünden;



Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.



Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalısının, 2009/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, söz konusu ayda 28 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2009/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olacaktır.



d.2- Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunan sigortalılar yönünden;



Ay/dönem içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler için de ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.



Örnek - Özel sektöre ait bir işyerinde, 8/3/2008 tarihinde işe başlamış olan sigortalının, 2008/Mart ayında işe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahatlı bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı 31 - 7 - 3 = 21 olacaktır.



Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.
...
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Bu forumda tuhaf bir yaklaşım görüyorum.
Tartışmak güzel şey ama ssk nın net olarak belirlediği, uzman yazarların net olarak açıkladığı, ayrıca ben ve diğer deneyimli arkadaşların da defalarca burada yazdığı halde, bunları okumayıp yanlışlar üzerinde hala ısrar edilmesini bir türlü anlayamıyorum.

Sanıyorum bu bir toplumsal hastalığımız, karşındakinin söylediğini dinlememek, yazdığını dikkatli okumamak, okurken kafasındaki saplantıdan vazgeçmeden, kendi doğrusunu değiştirmeden yada toz kondurmadan,.... masal bu yanlı, aldatmaca.... diye dinlemek/okumak.
Neyse...
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

valla ben eksik günde parmak sayma olayını anlayamıyorum. şöyleki

bir firmada maaşlı çalışan 2 kişi düşünün. 1. kişi mart 2009 da her gün çalışıyor. 2, kişi ise mart 2009 da 1 gün ücretsiz izinli oluyor. ohal de parmak hesabına göre gidilirse 31-1 =30 oluyor. 1 gün işe gelmeyen de aynı, her gün işe gelende aynı maaş ve ssk işlemi oluyor. adaletsizlik sizce de yokmu?
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

sn pascal;
dediğiniz hesaplamada pirim her ikisininde 30 gün gösteriliyor ama maaşında izin almayan 31 günlük maaş alıyor.
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

Aylık ücret alanda rapor harici kesinti yapılamayacağı için tam ay ve 30 gün hesaplanır. Günlük ücret alanda ise 31 çeken ayda her ne kadar ikisinin günüde 30 olsada prime esas kazanç birinde 31 günlük diğerinde 30 günlük hesaplanır.
-/-
Şubat ayında yanlış uygulanan ise sigortada prime esas kazanç ile bürüt ücretin farklı olmasının anlaşılamaması.
aa. asgari aylık ücretle tam ay çalışan;
Bürüt 666,00 TL PEK 666,00 TL SGK günü 30
ab. aa'daki kişi 1 gün raporlu ise;
Bürüt 643,80 TL PEK 643,80 TL SGK günü 27
ba. asgari günlük ücretle tam ay çalışan;
Bürüt 621,60 TL PEK 666,00 TL SGK günü 30
bb. ba'daki kişi herhangi bir nedenle 1 gün eksik çalışmışsa;
Bürüt 599,40 TL PEK 599,40 TL SGK günü 27
ca. günlük bürüt ücreti 50 TL tam ay çalışan;
Bürüt 1.400,00 TL PEK 1.400,00 TL SGK günü 30
cb. ca'daki kişi herhangi bir nedenle 1 gün eksik çalışmışsa;
Bürüt 1.350,00 TL PEK 1.350,00 TL SGK günü 27
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

senin bu hesaplamalrına göre o zaman, alomaliyenin bordro programı yanlış, program sürekli o ay kaç çekiyorsa eksik günleri o günden düşüyor, dolayısıyla brüt ücret pek tutarı birbirinden hiç farklı çıkmıyor...
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

scorpıon ' Alıntı:
sn pascal;
dediğiniz hesaplamada pirim her ikisininde 30 gün gösteriliyor ama maaşında izin almayan 31 günlük maaş alıyor.

ben hiç hayatımda 31 gün maaş alanı duymadım
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

çok uzattınız bu basit konuyu kuru kalabalık yapmayın lütfen 8)
 
Ynt: Şubat Ayında Eksik Gün

ŞUBAT AYI İŞÇİ ÜCRETİ VE SİGORTA PRİM GÜN SAYISI HESAPLAMASI

Şubat 28 gün. Şubat ayında personel maaşları 28 gün üzerinden mi? 30 gün üzerinden mi? hesaplanacak veya 30 gün üzerinden mi sigorta gösterilecek? Sorusunu çok sayıda okuyucu e-mail ve telefon aracılığıyla yöneltti.

İş Kanunu?na göre; genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. 5754 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonucu kayıt dışı işçilik ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında ücretin bankalar aracılığıyla ödenmesine ilişkin birtakım zorunluluklar getirilmiştir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair uygulama Yönetmeliği 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüktedir.

İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan alacaklarını bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline veyahut üçüncü kişiye,bu durumda olan her işçi ve her ay için 112.-TL idarî para cezası uygulanacaktır [1].

Şubat Ayı Ücretinin Hesaplanması:

İş Kanununda ücret, işçiye bir iş karşılığında ve para olarak en geç ayda bir ödenen tutar olarak tarif olunmuş ve uygulamada da ay kavramı 30 gün olarak kabul edilmiştir [2].

Aylık (maktu) ücretin özelliği bir aylık çalışma karşılığı, ücretin toptan kesin karşılığının belirlenmesidir. Aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Bu bir aylık süre içinde işçinin izinli veya diğer nedenlerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenir. Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Yasal asgari ücrette maktu bir ücret olup 30 gün karşılığı belirlenmektedir. Sigortalının eksiksiz çalıştığı Şubat ayında da prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak hesaplanacaktır.

Örneğin; işçi 2009 yılında aylık 1.000 TL ücret karşılığı çalışmak için işverenle anlaşmış ve 01.01.2009 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Ocak ayı 31 gün olduğu için ücreti artmayacak, Şubat ayı 28 gün olduğu için ücret düşmeyecektir. Aylık (maktu) ücreti olan 1.000 TL kendisine ödenecektir.

Aylık ücret dışında zaman esas alınarak farklı ücret sistemleri de uygulanmaktadır. Özellikle küçük işletmelerde en yaygın uygulama bulan haftalık ücrettir. Haftalık ücrette önemli olan bir hafta çalışılmasıdır. Haftalık çalışmanın pazartesi başlayıp pazar günü sona ermesi şart olmayıp, çalışılmaya başlanılan günden itibaren yedi günlük bir süre dikkate alınır. Burada aylık ücrette olduğu gibi tatilleri de içeren kesin bir miktar söz konusu değildir. Ancak kanunda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak, çalışırlarsa ayrıca her gün için bir günlük ilave ücret alırlar. Haftalık ücret ile çalışan işçiye çalıştığı gün ile orantılı ücret ödeneceğinden 28, 29 gün veya 31 gün çalışması halinde farklı ücret ödenir. Bu şekilde yani günlük, haftalık ücretle çalışan işçiye takvim günü dikkate alınarak çalıştığı gün ile orantılı ücret ödemesi yapılır. Örneğin; işçi 2009 Şubat ayında 28 gün çalışmışsa 28 günlük ücret ödenecektir.

Şubat Ayı Sigorta Prim Gün Sayısının Hesaplanması:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 80.maddesine göre [3] ??Bu Kanun gereğince primlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, sigortalının, bir ay için prime esas tutulan kazancının otuzda biridir. Ancak günlük kazancın hesabına esas tutulan ay içindeki bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalının günlük kazancı, o ay için prime esas tutulan kazancının ücret aldığı gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Sigortalıların günlük kazançlarının hesabında esas tutulan gün sayıları, aynı zamanda, bunların prim ödeme gün sayılarını gösterir. Ancak, işveren ve sigortalı arasında kısmî süreli hizmet akdinin yazılı olarak yapılmış olması kaydıyla, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışan ve çalıştığı saat karşılığında ücret alan sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresine göre hesaplanan günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle bulunur. Bu şekildeki hesaplamada gün kesirleri bir gün kabul edilir.İşveren ve sigortalı arasında çağrı üzerine çalışmaya dayalı yazılı iş sözleşmesinde taraflar arasında çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmemiş ise, sigortalının ay içindeki prim ödeme gün sayısı yukarıdaki fıkra hükmüne göre hesaplanır??

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 82.maddesine göre ?Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır??

Yasal düzenleme gereği işverenler Şubat ayı için sigorta prim gün sayısını (Şubat ayında tam çalışan işçiler için) 30 gün bildirmek zorundadır.

Şubat ayında tam çalışmayan çeşitli nedenlerle 5 gün eksik çalışan işçinin sigorta prim gün sayısı ise kanaatimce 28-5=23 gün üzerinden değil, 30-5=25 gün üzerinden bildirilecektir.

1 Şubat 2009?da işe başlayan işçi tam ay çalıştığı için sigorta prim gün sayısı kanaatimce 30 gün gösterilecektir.

2 Şubat 2009?da işe başlayan işçinin sigorta prim gün sayısının bildirimi ise tam ay çalışmadığından takvim hesabına göre 28 gün üzerinden yapılacaktır. 28-1=27 gün çalıştığından, sigorta prim gün sayısı kanaatimce 27 gün gösterilecektir.

16 Şubat 2009?da işe başlayan işçinin sigorta prim gün sayısının bildirimi ise takvim hesabına göre 28 gün üzerinden yapılacaktır. 28-16=13 gün çalıştığından, sigorta prim gün sayısı kanaatimce 13 gün gösterilecektir.


Sonuç:

Aylık (maktu) ücretle çalışan işçiye Şubat ayında ücreti tam olarak ödenecektir. Aylık ücret için uygulanacağı ayın uzunluğu önemli değildir. Bu bir aylık süre içinde işçinin mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenir. Aylık ücret ile çalışan işçiye 28, 29 gün çalışsa da 31 gün çalışsa da aynı ücret yani 30 gün karşılığı ücret ödenir. Ücretin aylık (maktu) olarak değil, günlük-haftalık ücret olarak belirlenmesi halinde işçiye çalıştığı gün kadar ücret ödenecektir. Bu durumda ay içerisinde tam olarak çalışan işçi ayın 28, 29, 30 ve 31 gün sürmesine bağlı olarak farklı ücrete hak kazanabilecektir. Günlük veya haftalık ücret ile çalışan işçilere işveren Şubat ayı için 28 gün üzerinden ücret ödeyecektir.

5510 sayılı Kanunun 80 ve 82.maddelerinde belirtildiği üzere sigorta prim gün sayısı ücret ödeme şekline bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilecektir. Örneğin; Şubat ayında tam çalışan işçi 28 günlük ücret alsa dahi prim ödeme gün sayısının 30 gün sayılması nedeniyle sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak aylık kazanç tutarı 30 gün üzerinden bildirilecektir. 1 Şubat hariç, Şubat ayı içinde çalışmaya başlayan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise çalıştığı gün sayısı kadar olacaktır. Kısmi çalışma halinde ise ay içindeki toplam çalışma saati süresi günlük çalışma süresi kabul edilen 7,5 saate bölünerek sigorta primine esas günler hesaplanacaktır. Örneğin aylık 120 saat kısmi süreli çalışan işçinin sigorta primine esas gün sayısı (120/7,5=16 gün) olacaktır. Sigorta prim gün sayısı da 16 gün üzerinden bildirilecektir.
 
Üst