Şube Açılışı Ayrı Bir Karar Olarak Alınacak(mış) !

Üyelik
15 Eyl 2005
Mesajlar
39
Konum
istanbul
Arkadaşlar şube açılışı ve sermaye artırımı aynı kararda yer alırsa ticaret sicil al(a)mıyor. Ayrı karar alın, diyor.
Az önce sicilden döndüm, mevcut kararı yok sayıp iki adet yeni karar alıp onaylatmamız gerekiyor.

Burada sanırım ticaret odası' nın yaklaşımı şu şekilde; 'siz bir karar aldınız, tamam, az bi durun, dinlenin, nefeslenin, öbür konuyu (herhangi) başka bir zaman toplanın tekrar iyice düşünüp, tane tane düşünüp öyle karar verin. hadi bakiyim.. afferim size..hanimiş üyelerim benim..'

Eğer konu tescil harcını ayrı almak ise, rezalet ki ne rezalet.. Bu arada artık şubeye ayrı sicil numarası tesis edilecek ve internet sitesinde belirtilmemesine rağmen taahhütname doldurulması isteniyor.

Şube açılışının sicil' e bildirilmemesi için elinden geleni ardına koymuyor ticaret odası.
 
Bu geri dönüşüm sadece bu karara özel mi? yoksa bir kararda, iki karar olmaz hesabı mı???
 
'Şube Açılışı' müstakil bir karar olacak. Diğerleri sanırım bir arada oluyor.
Ama emin olamıyoruz tabii, her an sürprize açığız, herhalde en iyisi her bir konuyu ayrı karara bağlamak.
 
Amaç tescil masraflarını ayrı ayrı almak olamaz, bir kararda farklı türde işlemler yapıyorsanız da hepsinin tescil masraflarını da ayrı ayrı alıyorlar zaten.
Eğer her şubeye yeni ticaret sicil numarası veriyorlarsa, yeni bir kuruluş gibi gördüklerinden kaynaklanıyordu.
Yeni numara vermeleri de karışıklıklara neden olacaktır, bence iyi olmamış.
Bu arada eski tescilli şubeler ne olacak acaba? Onlarıda ayıracaklar mı acaba?
 
Bir mahkeme kararını tescili için başvurmuştuk ticaret sicile.Mahkeme kararı tescilden geri döndü.Sirkeci ye bizzat gidip memur arkadaşlarla görüşerek herhangi bir değişiklik yapmadan tescil ettirdik tekrar.Tescilden çıkan red cevabını kabullenmek yerine sicil memuru arkadaşlardan izahat isteyebilirsiniz.Yani bu da bir yol.Kolay Gelsin...
 
Şubeyi neden tescil ettiriyorsunuz. Özel bir sebebi var mı?

Kusura bakmayın bu sıralar foruma girmeye vaktim olmadığından sorunuzu göremedim. Aslında değil foruma girmeye hiçbir şeye bakmaya vaktimiz yok neredeyse, malumunuz.

Şubede imalat yapılacak, ve ihracat planlanıyor. İtkib üyeliği, kapasite raporu gerekebilecek. Dolayısıyla ticaret sicile tescil zorunlu gibi görünüyor. Bu arada tescil harcı 1.800,00-Tl olarak gerçekleşti.

Herkese kolay gelsin, selamlar.
 
Selamlar
Bu konuda bildiklerimi paylaşayım...
1- Artık eskisi gibi "ek işyeri" ibareleri kullanılmayacak.Yeni ttk gereği özellikle "şube" ibaresi şart koşulmakta..
2- Şube açılışları ayrı bir kararda istenmektedir.Çünkü şube işyerleri için farklı bir sicil numarası atanacakmış.Ve örneğin iki şube açılışı aynı kararda bildirilemeyecek.Her ikisi için ayrı kararlar alınacak.
3- Şube işyerleri için "müdür ataması" yapılması zorunlu.Şirketin müdürü şubenin de müdürü olarak atanabilecek.Tek ortaklı şirketlerde de geçerli..
4- Şube açılış harcı yaklaşık 1700-1800 civarı olduğu doğrudur..
5- Şubelerin tescil şartı yok diyemeyiz.Odayla yaptığım görüşmede söylenilen aynen şudur.."Eğer bir işyeri ,merkez işyerine bağımlı kalmaksızın tek başına da ticari faaliyet yapabilme yetisine sahipse -alış,satış gibi- , şube niteliğini kazanmış demektir. Bu durumda da oda tescil şartını zorunlu tutmaktadır.

Son olarak, internetten aranılan özelgelerde şube işyerilerinin açılışı konusunda vergi dairelerinin tescil şartını aramayacağı konularında verilmiş bir çok özelge vardır.Bu özelgeler ışığında "şube açılışımı tescil ettirmek istemiyorum" gerekçesi ile odaya danıştığımda, yetkililerden "şef'te dahil" aldığım bilgiler yukarıdaki gibidir.

Saygılar
 
Üst