Şube Tescil Ettirmezsek

serhat durmus

Katkı Sunan Üye
bir şube açıcaz ama başka bir ilde şubeyi tescil ettirmeyi düşünmüyorum çünkü masrafı çok fazla, eğer tescil ettirmessek bir problem çıkarmı , sgk da dosya açtırırken vede ruhsat alırken problem olurmu sakıncası nedir

Ynt: şube tescil ettirmessek

Selamlar.
Şube tescil ettirmemekle sıfırdan bir işyeri açıp kurumlara bildirmemek arasında hiçbir fark yoktur.Sgk olsun belediye olsun tüm müracatlarda gazete,vergi levhası veya yoklama soracaktır.Hadi bnunları geçtiniz diyelim,vergi dairesi teftişlerinde zaten (kaba tabirle) yakalanacaksınız.En kötü tespit edildiğinizde yeni açtığınızı söylersiniz ama bunuda pek yemezler.Kaçak çalışamayacağınıza göre tescil ettirmekten başka çareniz yok maalesef.Saygılar

Ynt: Şube Tescil Ettirmezsek

İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Usul Müdürlüğü 22/11/2006 tarih ve 9639 sayılı yazıları ile Derneğimiz Başkanı Abdülaziz URAL'ın 20/07/2006 tarihli dilekçesine istinaden ilave işyerleri için ticaret tesciline gerek olmadığını duyurdu.

"İlgide kayıtlı dilekçenizden, Kurumlar Vergisine tabi mükelleflerin şube açılışı için vergi dairelerine başvurmaları halinde şube açılışına dair ticaret siciline tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin aranılıp aranılmayacağı, şube niteliği taşımayan ilave işyerlerinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranıp aranılmayacağı, merkezi İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan mükelleflerin aynı sınırlar içinde açtıkları şubeler için de tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılıp aranılmayacağı konusunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile yazışma yapılmış olup, alınan 10.11.2006 tarih ve 87674 sayılı yazıda;
"213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 159'uncu maddesinde; "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairelerine bildirmeye, mecburdurlar." hükmü bulunmakta ve aynı Kanunun 168'inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.

Ayrıca, anılan kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dahil işyeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa, edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesi'ne bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.

Buna göre farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde; gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin tüzel kişilerde de ilave işyeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin vergi dairesine verilmesi yeterli görülmektedir." denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Alim SAYILGAN
Başkan a.
Grup Müdür V."

SSk tabi bu durumu nasıl karşılar bilmiyoruz.

Aranızda aynı durumda olupta tescil yapmadan faaliyetini yürüten mükellefi olan var mı arkadaşlar?

Evet.
Bu şekilde şubesini tescilsiz faaliyetine devam eden müşterilerimiz oldu.
Ssk dosyası açtırırken sordular ancak, ikna ederek o sorunuda aşmıştık.
Onun yerine vergi dairesi tutanağını vermiştik.Vergi dairesi başvuru dilekçesini vs.

Kolay gelsin.

benim kanaatimce ticaret mevzuatına göre hareket etmeyen bir firma herhangi bir ticari ihtilaf konusunda ticaret mahkemelerinde sorun yaşayabilir. ayrıca şubelerini tescil ettiren bu kadar firma neden bu işi titizlikle yapıyor dersiniz. tamam belki vergi idaresini atlatırsınız ama sonrası.

Şirketlerde şube ticaret sicile tescil edilmediğinde vergi dairesi, SSK, Belediye ve benzeri tüm kurumlarda sıkıntı çıkıyor. İşlemleri yapmıyorlarlar.
Ancak Şahıs işletmelerinde yalnızca belediyede sıkıntı çıkıyor. Belediyeden ruhsat alacaksanız kesinlikle kayıt yaptırmanız lazım.

Aynı ilde şube açılırsa vergi daireleri ve ssk müdürlükleri tescil istemiyor artık ... sadece noterden alınan kararla bir dilekçe başvuru yeterli oluyor. yaklaşık geçen sene 5-6 firmaya bu sekilde işlem yaptık.

Fakat bir firmamız'a başka bir ilde şube açarken şubeyi tescil ettirmek zorunda kaldık. çünkü tescilsiz kabul etmediler..

Bilginize.

Peki ticaret siciline tescil ettirmezsek ( sadece vergi dairesine bildirimde bulunarak )şubeden fatura kesebilirmiyiz.

Şubeniz merkez ile aynı il sınırları içinde ise evet.

merkez başka bir il ,şube istanbul. birde şubede eleman çalışacak ise sgk işlemlerini tescilsiz yapabilecekmiyiz.

Merkez başka bir ilde şubede başka bir ilde ise, tescilsiz açamazsınız.O şubeyi bulunduğu ilin siciline tescil ettirmek zorundasınız.
Sgk için de aynı kural geçerlidir.

merkez ve şube aynı ilde olursa sgk işlemleri tescilsiz olacakmı

ZİNDAN ' Alıntı:
Merkez başka bir ilde şubede başka bir ilde ise, tescilsiz açamazsınız.O şubeyi bulunduğu ilin siciline tescil ettirmek zorundasınız.

birde madem vergi dairesi şubenin tescil edilip edilmediği ile ilgilenmiyor merkez başka bir il şube başka bir il de olursa niye şube açılışı yapmasın. bence merkez ve şube aynı ilde olduğu zaman tescilsiz açılış yapılıyor ise merkez farklı bir il şube farklı bir il yine tescilsiz şube açılışı yapar diye düşünüyorum.

cetvel ' Alıntı:
merkez ve şube aynı ilde olursa sgk işlemleri tescilsiz olacakmı

Evet.

cetvel ' Alıntı:
ZİNDAN ' Alıntı:

birde madem vergi dairesi şubenin tescil edilip edilmediği ile ilgilenmiyor merkez başka bir il şube başka bir il de olursa niye şube açılışı yapmasın. bence merkez ve şube aynı ilde olduğu zaman tescilsiz açılış yapılıyor ise merkez farklı bir il şube farklı bir il yine tescilsiz şube açılışı yapar diye düşünüyorum.

TTK açısından her şube açılışı tescil yapılmak zorunda.Ancak Gelir idaresi yayınladığı bir yazı ile şube açılışlarında tescile gerek olmadığını sadece bir karar ile şube açılışının yapılacağını duyurmuştu.Yazıda il sınırları diye birşey hatırlıyorum.Yinede yazıyı bulmak lazım.Foruma eklemiştim.

Bu konu forumda bolca tartışıldı, hatta bu tartışmaların sonucunda forumdan ayrılanlar bile oldu. 8)

Forumda arama yapınız sayın Cetvel.

Kolay gelsin.

sayın zindan bu konu yüzünden ayağınızı kaydırırım bak :D

önemli olan doğruyu bulmak buradan sizde gitmezsiniz bende

cetvel ' Alıntı:
sayın zindan bu konu yüzünden ayağınızı kaydırırım bak :D

önemli olan doğruyu bulmak buradan sizde gitmezsiniz bende

Bu konuya cevap vermeye bile korkuyorum artık.Gitmem gitmem ama, insanlar fikir/görüş/yorum çatışması yüzünden; pirenin yorgan yaktırdığı gibi yakıyorlar üyeliklerini, bazı değerleri.

Ben aynı il içindeki şubeleri tescil yaptırmıyorum, isteyen olursa da yapıyoruz tabiki.Sgk işlemlerinde de sorun olmuyor.Sayısız şube açılışı yaptık bu şekilde.

İl dışındakiler için, riske girmedim açıkçası, iki şube açılışı yaptım il dışında ancak, onları da tescille yapmak zorundaydık zaten.Onun için net bir bilgi veremeyeceğim bu konuda.

Kolay gelsin.
İyi çalışmalar.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
(Usul Müdürlüğü)
28.06.2006
SAYI: B.07.1.GİB.4.35.18.02/1741-612
İLGİ: 22.03.2006 tarih ve 860 sayılı genel yazımız.

Kurumlar Vergisine tabi mükelleflerin şube açılışı için vergi dairelerine başvurmaları halinde şube açılışına dair ticaret siciline tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin aranılıp aranılmayacağı konusunda ilgi genel yazımızla
açıklamalar yapılmıştı. Gerek vergi dairelemizden gerekse mükelleflerimizden Başkanlığımıza intikal ettirilen hususlar nedeniyle aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
-Şube niteliği taşımayan ilave işyerlerinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılmaması,
-Merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan mükelleflerimizin aynı sınırlar içinde açtıkları şubeler içinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılmaması,

Uygun görülmüştür.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Mustafa Bulut
Vergi Dairesi Başkanı